Koondis nooreneb, kuid arengut pole

Peep Pahv
, sporditoimetuse juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti jäähokikoondise peatreener Dmitri Medvedev hoolealustele valjuhäälseid käsklusi jagamas.
Eesti jäähokikoondise peatreener Dmitri Medvedev hoolealustele valjuhäälseid käsklusi jagamas. Foto: Peeter Langovits

Eesti jäähokikoondise peatreener Dmitri Medvedev vangutab rahulolematult pead – vaid 50 minutit pärast treeningu algust sõidab jääpuhastusmasin platsile ja sunnib hokimehi riietusruumi lahkuma. «Treening oli plaanitust 40 minutit lühem ja osa harjutusi jäi tegemata,» nentis ta. Koondisetsükli ebameeldiv algus? «Iga algus on keeruline,» vastas treener.


Medvedev ei teadnud, et koondise juhid olidki tellinud jääd vaid 50 minutiks. Alaliidu peasekretäri Riho Sooniku sõnul polnud pikemaks harjutuskorraks võimalik jäähalli tihedas graafikus aega leida. Koondise tegemistele oli avalöök igatahes antud ja juba tänasest harjutavad MMi 2. divisjoni turniiriks valmistuvad hokimehed kaks korda päevas.

Esimene treening ei jätnud Medvedevile just kõige sügavamat muljet. Aastase vaheaja järel taas Eesti koondise mängijatega tegutseva mehe sõnul pole seltskond muutunud paremaks ega jäänud ka lahjemaks.

Särtsakas Rooba

«Progressi pole märgata. Need mehed, keda varasemast tean, on püsinud oma tasemel, paljud noored mängijad on aga minu jaoks veel võõrad,» rääkis ta. «Osa meestest jäi mulje, et nad pole koondise treeningulaagri eel tõsiselt harjutanud.» Harjutuste ajal pidi Medvedev korduvalt hoolealuste peale häält tõstma ja elementide korrektsele sooritamisele õhutama. 


Eile Premia jäähallis tiirutanud hokimeeste hulgast paistis kiiruse ja särtsu poolest silma igapäevaselt Soomes Espoo Bluesi juunioride meeskonnas mängiv 18-aastane Robert Rooba. Põhjust pole vaja kaugelt otsida. «Olen siiani käinud kaks korda päevas jääl, kõigil pole ilmselt seda võimalust olnud,» arvas Rooba.

Lähipäevil peaksid koondisega liituma ka mõned seni oma koduklubides play-off-mängudega seotud vanemad ja kogenumad mängijad. Vaatamata sellele peaks Roobast saama koondise üks liidreid. «Minu jaoks on see juba kolmas MM-turniir ja ilmselt pean oma rolli kasvatama. Samas ei saa unustada, et olen ikkagi alles noore staatuses,» arutles Rooba. «Koondises mängimine on minu jaoks väga motiveeriv – olenemata sellest, millisel tasemel parajasti asume.»

Rooba märkis rahulolevalt, et riigi esindusmeeskonnas on käimas põlvkondade vahetus ja seekord leiab koondislaste esimesest ringist rohkem noori mehi. Üheks põhjuseks on kogenud liidri Andrei Maksovi vigastus ja veteran Toivo Suursoo Norras rohkem treeneritööle pühendumine. Küll aga oodatakse koondisse 37-aastast kaitse tugitala Dmitri Suurt. Väga laia koondise tasemele küündivate mängijate ringi siiski pole.

Vaatamata näiliselt ahtale kandepinnale ei näe aastaid Soomes hokitarkust omandanud Rooba Eesti koondise tulevikku sugugi tumedates värvides. «Kui viimasel ajal palju kõneainet pakkunud plaanid saavad teoks, võib see anda hoki arengule korraliku tõuke,» viitas ta Eestis oma Mestis-liiga meeskonna loomise ideele. «Usun, et Soome tugevuselt teises liigas mängimine oleks järgmisel aastal minu jaokski paras – praktika näitab, et noortemeeskonnast otse meistriliiga satsi ei pääseta.»

Korralikul tasemel klubi loomine võib kohalikule hokile mõjuda elustava süstina. Medvedevil on Leedu kogemuse põhjal hea näida varrukast võtta, töötab ta ju igapäevaselt Vilniuses HC Baltika peatreenerina. Tänavusel hooajal osales meeskond KHLi noortele mõeldud MHL-sarjas. Ja kuigi tegemist on alla 22-aastastele mõeldud liiga teise divisjoniga, olevat tase nii kõva, et näiteks Roobal oleks selleski seltskonnas üksjagu tegemist.

Vahvad kontrollmängud

«Leedu hokile andis sellise meeskonna loomine tugeva tõuke. Praegu kuuluvad rivistusse vaid mõned leedulased, ent noortele poistele on tiimi pääsemine tõsine eesmärk,» kinnitas Medvedev. Leedus kavatsetakse juba edasi minna ja tuleval hooajal osaleda ­KHLi tütarliigas VHLis. «Publiku huvi meie tegemiste vastu on olemas, paremaid mänge jälgis peaaegu paar tuhat inimest.»

Professionaalidest koosnev tugev baasklubi oleks aluseks ka tugevale koondisele. Kuniks seda aga pole, tuleb läbi ajada olemasolevate pooleldi amatöörlike jõududega. Igapäevaselt tipptasemel töötamisega harjunud Medvedevit pole praegune nadi tase koondise juurest minema peletanud.

«Koondisega on alati huvitav töötada. Pealegi kannustab mind eneseuhkus – mullu langesime nõrgemasse divisjoni, nüüd tahaks tõusta tagasi vanale tasemele,» rääkis Medvedev oma motivatsioonist. «Kerge see ülesanne pole. Olen juba kuulnud, et näiteks Horvaatia on kodustanud neli kanadalast, serblastel on juba varasemast paar Kanada mängijat.»

MMi eel saab Eesti koondis lihvida koostööd kolmes kontrollmängus – reedel kohtutakse Riia Dinamoga, pühapäeval Soome U-20 koondise ja esmaspäeval Rootsi U-20 koondisega. Tuleval kolmapäeval lendab koondis Islandile MM-turniirile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles