Puust ja punaseks Mis on ADAMS ja miks on seda vaja

Karl-Joosep Küngas
Copy
Sten Priinits
Sten Priinits Foto: Tairo Lutter

Eile määrati Eesti meeste epeevehklemise esinumbrile Sten Priinitsale dopingureeglite rikkumise eest pooleteistaastane võistluskeeld. Tema rikkumised olid seotud rahvusvahelise antidopinguagentuuri (WADA) testimisandmebaasi programmi ADAMSiga.

ADAMS ehk antidopingu haldus- ja juhtimissüsteem aitab korraldada ja lihtsustada dopinguvastaseid tegevusi. ADAMSis talletatakse kõikide kogutud proovide andmed ja laboritulemused ning teave dopinguvastaste reeglite rikkumiste kohta. Andmebaas lihtsustab omavahelist teabe jagamist ning selle eesmärk on suurendada antidopingualase tegevuse tõhusust ja läbipaistvust.

Seda veebipõhist programmi kasutab rohkem kui 20 000 sportlast üle maailma. Sportlaste juurdepääsu ADAMSile saavad võimaldada rahvusvahelised alaliidud ja riiklikud dopinguvastased organisatsioonid. ADAMSi mitmetasandiline juurdepääsusüsteem tagab andmete turvalisuse ja konfidentsiaalsuse. Vaid piiratud hulgal dopinguvastaste organisatsioonide töötajatel on ligipääs sportlaste andmetele, andmeid ja muud informatsiooni hoitakse konfidentsiaalsena ja seda kasutatakse vaid testimise planeerimise ja korraldamise eesmärgil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles