PRIIT PULLERITS Konstantin Vassiljevi patsifismijutt kõlab ebausutavalt (23)

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Priit Pullerits
Priit Pullerits Foto: Margus Ansu

Eesti Jalgpalli Liidu (EJL) eileõhtuse koosoleku järel laiali saadetud napp pressiteade on kõike muud kui ammendav ning tekitab küsimusi ainult juurde. Ent ükski kirgi küttev teema ei saa lõpuni lahendatud, kuni puuduvad selged, loogilised ja ammendavad vastused, vaid asi jääb paratamatult edasi susisema. Mida tõestavad ka tänahommikused reaktsioonid avalikus ruumis.

EJLi pressiteate vahendusel ütles Eesti jalgpallikoondise nüüdseks endine kapten Konstantin Vassiljev, et on olemuselt patsifist. Vassiljev, kes sai Eesti kodakondsuse 2002. aastal, teenis avalikel andmetel 2007. aasta alguses kaitseväes, kus pidi läbima noorsõduri kümnenädalase baaskursuse. Kaitseväes õpetatakse muu hulgas relv käes vaenlast tapma, aga patsifism on põhimõtteline suhtumine, mille järgi ei saa inimeste tapmist ega sõjapidamist kunagi õigustada; patsifistid leiavad, et riigi nimel ei tohiks kunagi tappa.

Liiati on Eestis kohustuslikku ajateenistusse kutsutul õigus keelduda kõlbelistel või usulistel põhjustel kaitseväeteenistusest ja taotleda selle asendamist asendusteenistusega. See on kaitseväeteenistuse seaduses kirjas juba aastast 1994. Pole kuulnud ega leia kusagilt andmeid, et Vassiljev oleks seda taotlenud. Küsimus: millal sai Vassiljevist olemuselt patsifist? Kas pärast Venemaa kallaletungi Ukrainale?

Kommentaarid (23)
Copy
Tagasi üles