VIDEO Le Mansi 24 tunni sõidul kukkunud Soomer kaotas pärast õnnetust teadvuse

Postimees Sport
Copy
Hannes Soomer
Hannes Soomer Foto: Tecmas Racing Team

Täna lõppes Prantsusmaal Le Mansis motoringraja kestvusõidu MM-sarja avaetapp. Selles sarjas debüteerinud Hannes Soomeri võistlus jäi üsna lühikeseks, kui juba tema kolmanda vahetuse keskpaigas murdus BMW mootorratta juhtraud.

«See toimus kiire sirge lõpus, enne järsku mahapidurdust. Olin pool oma kolmandast vahetusest ära sõitnud ehk võistlus oli kestnud alla kaheksa tunni. Pidurduse alguses oli hoog kusagil 200 km/h ja kohe heeblit haarates jäi parempoolne juhtraud pihku.

Olukord lõppes kukkumisega ning lohisesin koos tsikliga kruusaalale. Tundsin kohe, et käega on midagi halvasti, kuid suutsin ratta üles korjata ning rippuva lenksuga boksi sõita,» kirjeldas juhtunut Hannes Soomer pressiteate vahendusel.

Boksi jõudes kaotas Hannes korraks ka suure valu tõttu teadvuse, kuid tuli ruttu jalule. Võistleja toimetati meedikute juurde ning selgus, et midagi on õlaliigest ja rangluud koos hoidvas sidemes väga valesti. «Käsi riputati kaela, kuna Prantsusmaal ei ole plaanis noa alla minna, meil on Eestis väga head arstid olemas. Saatsime info juba ette ning koju jõudes saan kohe oma arsti juurde minna,» lisas Soomer.

Sõit algas Tecmas Racing meeskonnale väga hästi. Suhteliselt kiiresti tõusti Superstock-klassi liidriks ning üldarvestuses suudeti sõita isegi viiendal kohal. Turvalist vahet, mida oli vaja teiste vastu 20–30 sekundit, suudeti kasvatada. «Kuna meie kasutatav BMW tarbib veidi rohkem kütust, on sõidu jooksul vajalik üks peatus võrreldes Jaapani ratastega rohkem teha. Superstock-klassi võit oli täiesti realistlik plaan, aga siis hakkas juhtuma.»

Peale Soomeri kukkumist seati ratas uuesti sõiduvalmis, kuid siis pidi meeskond jätkama nelja mehe asemel kahe ja poolega. Juba varem oli üks sõitjatest samast õlast vigastatud, mis ka Hannesel haiget sai. Rajale mindi uuesti 24. koha pealt ning sõidu teiseks pooleks suudeti isegi esikümne piirimale ronida ja võimalik oli ka veel Superstocki poodium, kuid kahjuks tuli võistluse 18. tunnil mootorisse rike ning boksi tulles otsustati, et jätkamine ei ole võimalik.

«Kestvussõidu võlu ja valu. Väsivad nii mehed kui masinad. Samas võin öelda, et BMW on olnud hea valik. Ratas on kiire, potentsiaali on ning selgelt keelt räägib ka fakt, et BMW tehasevõistkond, mille varusõitjana olen samuti üles antud, sõitis ennast poodiumile. Seda oodatud Euroopa ratta võitu veel Le Mansis ei tulnud, aga teine koht on väga hea saavutus. Terve kestvussõidu ajaloo jooksul on kõik meistritiitlid Jaapani tootjate käes. BMW on mõnel korral kestvussõidu küll võitnud, aga proovime seda hooaja võidu müüti sellel aastal samuti murda,» oli Soomer tuleviku suhtes optimistlik.

Lisaks kestvussõidu MM-sarjale osaleb Hannes Soomer sellel hooajal ka Saksamaa lahtistel meistrivõistlustel, kus tema rattaks on samuti BMW.

Motoringraja kestvussõidu MM-kalender

20. aprill, 24 h Motos Le Mans, Prantsusmaa

8. juuni, 8 h Motos of Spa, Belgia

21. juuli, 8 h Suzuka, Jaapan

14. september, 24 h Bol D’Or Paul Ricard, Prantsusmaa

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles