EDETABEL Kōige alatuma vabandusega dopingutarvitajad

Karl Mihkel Eller
Copy
Kolmekordne olümpiavõitja Sun Yang, kelle dopinguproov purustati segastel asjaoludel raudkangiga.
Kolmekordne olümpiavõitja Sun Yang, kelle dopinguproov purustati segastel asjaoludel raudkangiga. Foto: Oli Scarff / AFP / Scanpix

Doping ja sport on käinud paratamatult käsikäes aegade algusest. Keelatud ainetega võitlemisel on reegleid alati karmimaks keeratud, kuid neid, kes libastuvad ja vahele jäävad, tuleb ette ikka ja jälle. Postimees tuuseldas ajaloos ja pani pingeritta kümme kõige alatuma vabandusega dopingutarvitajat.

Miks teha selline edetabel just praegu? Hoogu andis aasta alguses alatu pettusega vahele jäänud Saksamaa keskmaajooksja Sara Benfares, kelle organismist leiti EPO ja testosterooni jälgi. Kummastaval kombel teatas 22-aastane kergejõustiklane, et tal diagnoositi luuvähk ning keelatud ained sattusid verre keemiaravi tõttu. Peagi selgus, et mingit haigust naisel polnud ja tegemist oli alatu vabandusega ja ta sai viieaastase võistluskeelu.

Panime kokku nimekirja veel üheksast dopingujuhtumist, mille arhitektid võiksid kandideerida huumoriauhinnale. Olgu lisatud, et püüdsime edetabelisse lisada tõesti kentsakaid ja ehk unustusehõlma vajunud juhtumeid. Seega jätsime heaga kõrvale mitmed suurekaliibrilised dopinguskandaalid praegusajast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles