VIDEO Laskesuusapere räägib spordi ühest suuremast tabuteemast

Karl-Joosep Küngas
Copy
Elisa Gasparin
Elisa Gasparin Foto: EPA / MARTIN DIVISEK / SCANPIX

Rahvusvaheline laskesuusaliit (IBU) soovib rohkem tähelepanu pöörata spordi ühele suuremale tabuteemale ehk menstruatsioonile.

IBU palus teemast rääkima tulla Soome koondise arstil Katja Mjøsundil, Šveitsi koondise abitreeneril Sandra Flungeril, šveitslannast tippsportlasel Elisa Gasparinil ja Itaalia võistkonna juhendajal Andrea Zattonil.

Kõik olid ühel nõul, et menstruatsioonile tuleks rohkem tähelepanu pöörata, kuna tulemused võivad olla just sellest mõjutatud. «Sportlasel peaks olema võimalus probleemideta ja normaalselt öelda, et mul on menstruatsioon. Mul oli seetõttu keeruline päev,» lausus Gasparin. «See peaks olema võrdne näiteks sellega, et mu hüppeliiges on valulik.»

Gasparin kinnitas, et sportlastel, eriti noorematel, on lihtsam teemast avatult rääkida, kui treeneriks on samuti õrnema soo esindaja. Samas kinnitas Itaalia koondise treener Zattoni, et nende juhendatavad saavad alati probleemidest rääkida ja kõigele püüatakse lahendust leida.

«Nendel päevadel kuus on parem veidi leebemalt võtta. Kui sportlane tunneb, et ta pole rasketeks treeninguteks tollel päeval valmis, saab neid edasi lükata ja mõnel teisel päeval teha. Treeningute edasilükkamine on kindlasti parem lahendus, kui neid läbi menstruatsioonist tulenevate murede taustal teha,» lausus Zattoni.

Täispikk videolõik on nähtav rahvusvahelise laskesuusaliidu kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles