Eesti korvpallikoondise lugu saab juubeli puhul kaante vahele

Toimetas Karl Juhkami
Copy
1968. aasta rahvusvahelise maiturniiri Eesti koondis.
1968. aasta rahvusvahelise maiturniiri Eesti koondis. Foto: Gunnar Vaidla / Eesti korvpalliliit

Täna ehk 29. aprillil möödub sada aastat Eesti korvpallikoondise esimesest mängust. Selle puhul ilmub sügisel põhjalik raamat, kus vaadatakse tagasi meie rahvusesinduse esimesele sajandile korvpalliplatsil. 

Eesti korvpallikoondis on kokku pidanud 719 maavõistlusmängu 67 riigi vastu, neist võitnud 352, kaotanud 361 ja viigistanud 6 mängu. Tänavu sügisel ilmuvas detailses teatmeteoses on ajalises järjestuses kirjeldatud iga mängu ja toodud ära koondise koosseisud koos visatud punktidega.

Rein Järva ja Märt Ibruse «Eesti korvpallikoondis – esimene sada» jõuab poodidesse 21. novembril ning hea võimalus seda endale soetada on kolm päeva hiljem Eesti ja Poola korvpallikoondiste EM-valiksarja mängul, kuhu on oodata täismaja publikut.

Eesti korvpallikoondise ajaloos on olnud erinevaid etappe, oleme olnud iseseisva riigita, ometi on seda mängu meil alati armastatud ja seega on, mida meenutada.

Millest see kõik algas? 29. aprillil 1924 ehk täpselt sada aastat tagasi peeti Tallinnas Harjuoru võimlas esimene ametlik maavõistlus Eesti ja Läti rahvuskoondiste vahel, mida lätlased peavad üldse esimeseks korvpalli maavõistluseks Euroopas. Piletiga pealtvaatajaid oli 252.

Mängule lisas pidulikkust orkester, kes lätlaste väljajooksu järel mängis nende riigihümni ja meie meeste väljajooksu järel Fredrik Paciuse loodud Eesti hümni. Mäng oli tasavägine. Lõpuvile kõlades oli seis Läti kasuks 20:16.

Korvpalliajaloolaste Rein Järva ja Märt Ibruse koostatava ning kirjastuselt Hea Lugu ilmuva raamatu väärtust tõstavad koondise mängijate tähestikuline register kõigi olulisemate näitajatega, koondise kõigi mängude tabel seisuga 28.02.2024, samuti mängude jada riikide kaupa ning korvpalliliidu juhtide ja koondise peatreenerite hinnangud oma tegevusperioodidele.

Lisaks koondise ametlikele mängudele koondis koondise vastu on autorid kokku pannud ka nende mängude rea, kus Eesti poolt on välja läinud absoluutne tippmeeskond kas koondise, Kalevi või linna nime all ja vastaseks on olnud kas klubi, linn või koondis teises formaadis. Lisatud on võimalikest parim pildivalik läbi aegade.

Raamatukaante vahele saab talletatud Eesti spordiloo üks tähtsamaid tahkusid, korvpalli esindusmeeskonna saja aasta täielik tegevuslugu, mis senitehtu mõistmise kaudu annab kindlasti lisapanuse tuhandete lemmikala arengusse. Üleilmselt jõuliselt leviva klubispordi taustal on rahvuskoondistel ometi võimas tähendus ja tõmme ka rahva südames.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles