Kurikuulsa dopingupatuse Valijeva rekordid võivad talletuda igaveseks?

Toimetas Ville Arike
Copy
Kamila Valijeva 2022. aastal Tallinnas toimunud EMil, kus ta krooniti maailmajao meistriks.
Kamila Valijeva 2022. aastal Tallinnas toimunud EMil, kus ta krooniti maailmajao meistriks. Foto: Eero Vabamägi

Spordis kehtib ütlus: rekordeid püstitatakse selleks, et neid lüüa. Siiski tuleb sisse erandeid ning seda juhul, kui midagi (näiteks tõstmises võistlusklasside kaalupiire) märgatavalt muudetakse.

Üks niisugune juhtum võib nüüd tulla iluuisutamises. Nimelt peetakse eeloleval suvel Las Vegases rahvusvahelise uisuliidu (ISU) kongress, kus võidakse teha suur muudatus vabakavas.

Nimelt on ISU tehniline komitee pannud lauale plaani vähendada vabakavas hüppeelementide arvu seitsmelt kuuele ning kaskaadide arvu kolmelt kahele.  Kava pikkus ei muutuks, suuremat rõhku tahetakse panna sammudele, piruettidele, koreograafiale. Kongressi ametlikku päevakava pole küll veel kinnitatud, aga mitteametlik info juba liigub.

Mida niisugune ettepanek tähendab? Seda, et näiteks naiste üksiksõidus võivad kahe aasta eest Pekingi olümpial dopinguskandaali sattunud venelanna Kamila Valijeva maailmarekordid jääda igaveseks püsima. Valijeva tõstis niigi lati uskumatult kõrgele – 2021. aastal sai ta lühikavas kokku 87,52, vabakavas 185,29 ja kogusummas 272,71 punkti.

Praegu saavad paremad kokku summasid 210–220 punkti või veidi enama piires. Kui üks element vähemaks võtta, võivad kurikuulsa Valijeva tulemused jäädagi igaveseks rekorditeraamatusse.

Sama lugu on meeste arvestuses maailmameistriks tulnud Ilia Malininiga, kes tänavusel MMil viis oma vabakava tulemuse hullumeelse 227,79ni (sh tehnilised punktid 137,18).

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles