Legendaarset suusasõitu ootab drastiline muudatus

Karl-Joosep Küngas
Copy
Holmenkolleni maratoni järgmisel aastal ei näe.
Holmenkolleni maratoni järgmisel aastal ei näe. Foto: AFP / Geir Olsen / SCANPIXX

Maailma üheks prestiižikamaks ja tuntumaks suusasõiduks peetakse Holmenkolleni maratoni, mida on korraldatud juba aastast 1888. Tuleval hooajal võetakse selles asjus ette suur muudatus.

Holmenkollenis on tavapäraselt kavas 50 km suusasõit, mida viimastel aastatel on sõidetud ühisstardist. Norra väljaande VG teatel pole järgmisel aastal legendaarset sõitu MK-sarja kalendriski ning seda asendavad hoopis lühemad distantsid samas võistluspaigas.

Muudatus viidi sisse järgmisel aastal Trondheimis toimuvate maailmameistrivõistluste tõttu. Nimelt on MMi viimastel päevadel kavas naiste ja meeste maratonid, mis toimuvad 8.–9. märtsil. Holmenkolleni MK-etapp peaks aga toimuma kohe nädal pärast MMi. Nõnda otsustati sportlaste tervisele viidates kalendris muudatusi teha.

Holmenkollenis sõidetakse nõnda esimest korda 20 km vabatehnikasõit ja 10 km klassikadistants. Siiski rahustas Holmenkolleni MK-etapi tegevjuht Stefan Marx suusasõpru, et traditsiooniline suusasõit siiski jäädavalt kuskile ei lahkunud.

«2026. aastal on taas normaalne aasta ja 50 km sõit naaseb MK-sarja kalendrisse,» lausus Marx VG-le.

Siinkohal tasub siiski märkida, et 2026. aastal toimuvad Itaalias taliolümpiamängud, kus on nii meestele kui ka naistele kavas 50 km ühisstardist klassikasõit. Nõnda oleks suure tõenäosusega Holmenkolleni ja olümpiamängude maratonide vahe paar nädalat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles