Kristin Tattar tegi discgolf'i ajalugu

Copy
Kristin Tattar
Kristin Tattar Foto: Kermo Benrot

Eestlannast Kristin Tattarist sai esimene naismängija ajaloos, kelle mängijareiting on ületanud maagilise 1000 piiri. 

Discgolf'is mõõdetakse mängija taset nimelt PDGA reitinguga, mis peegeldab tema viimase aasta taset võrreldes samadel radadel võistelnud mängijate keskmisega (SSA ehk Scratch Scoring Average). Seejuures ei arvestata tabelis mitte ainult võistluse kogusummat, vaid iga raundi erandi.

Tattar tõusis ajaloo kõrgeimat reitingut omanud naismängijaks juba mullu septembris, kui tema reiting küündis 999ni. Varasem tippmark kuulus Paige Pierce'ile, kelle reiting oli 2021. aasta märtsis 996. 

Eelmisel kalendriaastal võitis Tattar kokku 12 kõrgeima kategooria etappi ja lisaks lõpetas ta neljal etapil teisena. Hooaja jooksul õnnestus eestlannal võita ka kõik neli suure slämmi turniiri ning lisaks triumfeeris Tattar kodusel EMil ja kaitses sügisel MM-tiitlit.

Nõnda jäädigi discgolf'i kogukonnas pikisilmi ootama, millal õnnestub Tattaril murda maagiline 1000 piir. See õnnestus tal nüüd, Austini ja Texase PDGA-etappidel ja USA lahtistel meistrivõistlustel tehtud esituste tuules.

Nõnda sai Tattarist esimene naismängija, kes on maagilise piiri murdnud. Varem olid 1000+ reitinguni küündinud vaid meesmängijad.

Tattari sõnutsi on maagilise piiri alistamine tubli tunnustus tehtud tööle ja saavutatud stabiilsusele. «1000 punkti piiri alistamine pole mulle kunagi omaette eesmärgiks olnud. Olen lihtsalt proovinud rajal alati endast parima anda. Nimetatud reiting on tekkinud 69 võistlusringi keskmise arvutamisel. See näitab, kui stabiilselt hästi olen suutnud viimastel aastatel mängida,» selgitas värske rekordiomanik pressiteate vahendusel.

Parasjagu hooaja teiseks pooleks kodumaal ettevalmistusi tegev valitsev discgolf'i maailmameister jääb endale omaselt tagasihoidlikuks ka tunnustusest rääkides. «Esimene emotsioon oli soe tunne südames ja lai naeratus näol. Seejärel tuli nostalgia. Hakkasin tagasi mõtlema kümne aasta pikkusele teekonnale, mis discgolf'i seltsis on läbi käidud. Uskumatult põnev ja õpetlik aeg on olnud. Eks läheb paar päeva aega enne, kui tänane uudis päriselt kohale jõuab,» sõnas Tattar.

Eestlannat saab järgmine kord rajal nähal 30. mail, mil Oregoni osariigis stardib Disc Golf Pro Tour eliitseeria plusskategooria etapp Portland Open Presented by Latitude 64. Kodused fännid saavad maailma parimat naiskettagolfarit oma silmaga näha 26.–28. juulil, mil Tallinna lauluväljakul toimub samasse sarja kuuluv Euroopa Discgolf'i Festival 2024.

Märksõnad

Tagasi üles