Oleksandr Ussõk – Ukrainat armastav äss, kes on saavutanud poksis maksimumi

Copy
Oleksandr Ussõk (keskel) tähistab Tyson Fury üle saavutatud võitu.
Oleksandr Ussõk (keskel) tähistab Tyson Fury üle saavutatud võitu. Foto: Fayez Nureldine / AFP / Scanpix

«Kui mul oleks relv, siis tapaksin ta. Kui mul poleks relva, siis kägistaksin ta surnuks.» Nõnda rääkis Ukraina poksija Oleksandr Ussõk eelmise aasta suvel Venemaa presidendi Vladimir Putini kohta. 2022. aastal rindel käinud mees teab, mida sõda tähendab. Aga kamraadid soovitasid tal Ukrainale kuulsust tuua poksiringis ning nädalavahetusel võitis ta sajandi tähtsaima matši.

2006. aastal võitis Ussõk EM-pronksi, kaks aastat hiljem krooniti Vana Maailma meistriks. Raskekaalu liikununa tuli ta 2011. aastal juba maailmameistriks ja 2012. aastal Londonis olümpiavõitjaks. 25 aasta vanuselt oli ta amatöörpoksis saavutanud kõik, mis võimalik.

2013. aastal siirdus Ussõk profileeri ja on seal nüüdseks võitnud kõik 22 matši. Laupäeval alistas ta Saudi Araabias Ar-Riyadis peetud matšis briti Tyson Fury ning sel sajandil saab teda pidada esimeseks absoluutseks meistriks, sest tema käes on kõigi profipoksiorganisatsioonide meistrivööd. Viimati sai sama saavutusega 1999. aastal hakkama Lennox Lewis, lisaks kuuluvad samasse nimekirja veel Mike Tyson, Buster Douglas, Evander Holyfield ja Risick Bowe.

Kamraadid ajasid Ussõki poksiringi tagasi

Igal poksiässal on oma lugu. Ussõki oma on enam kui kaks aastat tagasi lahvatanud Ukraina ja Venemaa täiemahulise sõja tõttu eriti eriline.

Kui Venemaa alustas 2022. aasta 24. veebruaril laial rindel agressiooni, liitusid territoriaalkaitse pataljonidega praegused poksijad Ussõk ja Vassõl Lomatšenko, samuti varem sama alaga tegelnud vennad Klõtškod. Ussõk pidas sel ajal Anthony Joshuaga läbirääkimisi revanšmatši asjus, aga kui sõda algas, naasis kiirelt kodumaale ja teatas, et on valmis ohverdama oma elu. «Ma ei karda, mul pole mingit hirmu. See on arusaamatus – kuidas saab niisugune asi juhtuda 21. sajandil?» ütles Ussõk sõja esimestel päevadel CNNile.

Kui sõja algusest oli möödunud umbes kuu, said Ussõk ja Lomatšenko Ukraina spordiministrilt loa riigist lahkuda. Briti ajalehe The Independent andmetel olid Ussõki kõrval sõdinud mehed talle öelnud, et ta lahkuks Kiievist eesliinilt ja naaseks oma tavapärasele võitlusväljale poksiringi.

Ta jätkas valmistumist uueks matšiks Joshuaga, kellest oli 2021. aasta septembris Londonis jagu saanud ja sellega kõik tiitlivööd peale ühe endale võitnud. 2022. aasta augustis kohtuti uuesti juba Saudi Araabias Jeddahis ning Ussõk võitis taas.

Nii Ussõk kui ka Joshua hoidsid pärast matši oma õlgadel Ukraina lippu. Pärast riietusruumi minemist sai Ussõk teiste õnnitlussõnumite kõrval ka niisuguseid, mis tulid otse kaevikutest.

«Ta sai videoid sõjaväljal, sügaval kaevikutes viibivatelt sõduritelt, kes vaatasid poksimatši oma nutitelefonidest,» rääkis Ussõki promootor Oleksandr Krasjuk. «See on miski, mida ei saa sõnades edasi anda. Ussõk annab oma võitlustega motivatsiooni rindel võitlevatele sõduritele. Nad võitlevad oma kodumaa ja vabaduse eest.»

Pool aastat sõjas olnud Ukrainas näidati seda matši tasuta telekanalil ja Youtube'is. Nii nagu too matš andis kõigile inimestele Ukrainas uut jõudu, andis seda ka laupäeval Fury üle saavutatud võit.

«Sellegi matši tähtsust pole võimalik ette kujutada. Ukraina on sõjas olnud juba väga pikka aega, inimesed on sügavas depressioonis. Venemaa ründab Ukrainat iga päev rakettide, droonide, kõigega. Selle käes kannatavad inimesed saavad kui sõõmu värsket õhku, kui mõni nende kaasmaalane aitab Ukrainat sel moel, nagu tema oskab – poksiringis, kõigi organisatsioonide meistrina. See teeb temast kõigi aegade edukaima poksija,» seletas Krasjuk.

Ei taha inimeste pihta lasta

Ussõk on sõjas kannatanute abistamiseks loonud ka heategevusfondi ning aidanud oma riiki isegi relvade hankimisel.

«Iga päev, mil olin patrullis, palusin jumalat: ära lase kellelgi mind tappa. Ent samamoodi palusin: palun tee nii, et mina ei peaks ühegi teise inimese pihta tulistama, sest teadsin, et pean seda tegema, kui tajun ohtu enda või oma perekonna elule. Piisas ühest sõjapäevast mõistmaks, et kõik, mis mul on, võib sekundiga kaduda,» meenutas Ussõk 2022. aasta suvel sõja alguse päevi.

Krasjuki sõnul on Ussõk pärit väga lihtsate inimeste seast ning on oma suure tööga kerkinud rahvuskangelaseks.

Mullu suvel astus Poolas Wrocł​awis Ussõki vastu britt Daniel Dubois. Seda matši tulid vaatama tuhanded ukrainlased. Krasjuk võttis nii enda, Ussõki, toda matši vaatama tulnud inimeste kui üldse ukrainlaste kohta tunded kokku: «Pead valima, kas istud maha ja jääd depressiooni või jätkad elamist, eesmärkide seadmist ja tulemuste saavutamist. Kuniks jumal teisiti ei otsusta, läheb elu edasi. Peame olema tugevad ja praeguse aja üle elama. Kõik, mis ei tapa, teeb tugevamaks. Ussõk on jäänud samasuguseks südamlikuks inimeseks, nagu ta on alati olnud. Ükski tagasilöök pole teda muutnud halvemaks inimeseks.» Ussõk sai Dubois'st jagu ning pärast seda hakkaski valmistuma matšiks Furyga.

Ülejäänu, nagu ütlevad klassikud, on juba ajalugu.

Tagasi üles