Klavan: kui Klopp mulle esimest korda helistas, panin toru ära, sest ei uskunud, et see on tema

Karl Mihkel Eller
Copy
Ragnar Klavan (vasakul) ja Jürgen Klopp 2016. aasta augustis.
Ragnar Klavan (vasakul) ja Jürgen Klopp 2016. aasta augustis. Foto: IAN KINGTON / AFP / Scanpix

Jürgen Klopp pani nädalavahetusel oma teekonnale Liverpooli peatreenerina punkti. Aastatel 2016 kuni 2018 Liverpoolis mänginud Ragnar Klavan meenutas oma vahvamaid ja meeldejäävamaid seikasid sakslasest peatreeneri käe all.

Endine Eesti koondise kapten Klavan liitus Liverpooliga Saksamaa kõrgliigaklubist Augsburg viie miljoni euro eest. Ta oli sel ajal 30-aastane, mis tegi temast kogu Klopi ametiaja kõige vanema klubisse palgatud mängija.

Keskkaitsjana tegutsenud Klavan murdis end peagi vigastustest räsitud meeskonna põhikoosseisu. Kuid kuidas see kõik algas? Klavan teadis Kloppi Bundesliga aegadest, viimane kogus seal kuulsust Dortmundi Borussia juhendajana. Intervjuus portaalile daveockop.com meenutas nüüd 38-aastane Klavan, kuidas tema suhtlus Klopiga naljakalt alguse sai.

«Ma arvan, et esimest korda kuulsin Liverpooli huvist 2016. aastal, umbes maikuus. Lugu on selline. Mu agent helistas mulle ja ütles, et üks Liverpooli klubi tunneb mu vastu huvi. Siis ma küsisin, kas see on Everton. Ja ta vastas, et ei-ei, punased.

Pärast seda leppis mu agent Jürgeniga telefonikõne kokku. Kui Jürgen mulle helistas, ma ei uskunud, et see oli tema. Panin toru hargile ja ta saatis mulle selfi, kinnitades, et see on tema. Ja siis, pärast seda, rääkisime jalgpallist,» meenutas Klavan.

Klavanist sai üleminekuga Inglismaa kõrgliigasse kõige väärtuslikum Eesti jalgpallur, sest ühegi teise mängija eest pole seni nii suurt üleminekutasu makstud. «Kui ma Liverpooliga liitusin, oli see Eestis suur asi. Ma arvan, et kõik olid sama šokeeritud kui mina. Sest keegi ei oodanud, et lähen Saksamaalt ja Bundesligast, kus ma samuti polnud eriline superstaar, Liverpooli, et mängida kaks hämmastavat hooaega Liverpoolis Jürgeni käe all,» tõdes eestlane.

Artiklis tuuakse välja, et Klavanist sai kohe põhikeskkaitsja Dejan Lovreni paarimees ning eestlasega samal ajal Liverpooliga liitunud Joel Matip alustas esimest mängu võõrsil Londoni Arsenaliga pingil.

«Kohtusin Jürgeniga esimest korda siis, kui lepingule alla kirjutasin ja arstlikku kontrolli läbisin. Siis ma lõpuks kohtasin teda. Olin temaga paar korda ka Saksamaal pärast mänge kohtunud, nagu ikka vastasklubi mängijatega kätt surutakse. Ehk et see oli minu esimene õige kokkupuude temaga, kui näost näkku rääkisime ja ma lepingu allkirjastasin. Muidugi avaldas ta muljet juba oma esimese vestlusega. Olin tõeliselt õnnelik, et sain olla osa Liverpoolist ja Klopist. Need olid aastad, mil ta ehitas meeskonda edukaks masinaks.

Minu esimene Premier League'i mäng oli midagi erilist. Mängida oma esimest ametlikku mängu Liverpooli eest, teha seda võõrsil Arsenaliga ja võita... Mäletan, et Sadio Mane lõi kübaratriki – ta oli hoos. See oli minu jaoks täiesti uus tase. See esimene Premier League'i mängu võit on midagi, mida ma mäletan, nagu see oleks eile juhtunud,» jutustas Klavan.

Nüüd, kui Klavani Liverpooli aegadest on möödas kuus aastat, sai ka Klopi teekond Liverpooliga otsa. Eestlane tunnistas, et kogenud treeneri lahkumine tippklubist oli emotsionaalne.

«Loomulikult jälgin ma Liverpooli ikka väga-väga tähelepanelikult. Ja Jürgeni viimast mängu vaadates... Muidugi lähevad su silmad vesiseks ja punaseks. Kõik need emotsioonid. Minu kaks aastat Liverpoolis – need emotsioonid tulid meelde.

Olen Jürgenile ja Liverpoolile väga tänulik, et nad andsid mulle võimaluse sellesse meeskonda kuuluda. Nähes, mida Jürgen Liverpoolist ehitas ja olla sellest väike osa, see oli midagi tõeliselt erilist,» rääkis Klavan.

Eesti üks aegade parimaid jalgpallureid meenutas ka oma lahkumist Liverpoolist. Ta otsustas võtta vastu Serie A klubi Cagliari pakkumise, kuigi Klopp oleks ilmselt soovinud tema jätkamist Liverpoolis.

«Minu lahkumine Liverpoolist Cagliarisse ei olnud mingi tormakas otsus. Rääkisin sellest oma pere ja agendiga. See oli võimalus mängida Itaalias – teistsugune kultuur, teistsugune jalgpall ja nii see otsus sündiski.

Ma ei olnud enam kõige noorem, nii et kui nad pakkusid mulle kolmeaastast lepingut, muutis see ka asju. Rääkisin sellest Jürgeniga. Ta oli veidi üllatunud, et ma lahkuda otsustasin. Ta ütles mulle, et võib-olla peaksin järele mõtlema ja jääma. Aga see oli ka kõik,» meenutas Klavan klubist lahkumist.

Klopi viimase mängu järel on Klavanilt palju uuritud, kuidas ta legendaarseks saanud Saksamaa treenerit kirjeldaks. Tema sõnul on seda raske kahe lausega teha, sest tegemist on väga erilise inimesega.

«Mind muutis ta mitte ainult jalgpallurina, vaid ka inimesena. See on tõesti suur asi, millele mõelda. Üks konkreetne sündmus on mul meeles, kui pidasime klubis jõulupidu koos mängijate, perede ja töötajatega. Mäletan, et [Klopp] pidas kõne ja ütles: «Poisid – kui me treenime, anname endast maksimumi ja 100 protsenti. Kui mängime, anname endast kõik. Aga kui pidutseme, nagu täna, siis anname ka endast parima. Igal asjal on oma aeg ja koht.» See mõttekäik jäi mulle väga külge ja püüan selle järgi elada. Kui ma kunagi treeneriks hakkan, kasutaksin seda filosoofiat,» arvas Klavan.

Tagasi üles