HOKI MM Soome ronis august välja, ent Rootsi saatis nad ikkagi kohvreid pakkima

Karl-Joosep Küngas
Copy
Rootsi jõudis üle kuue aasta taas MMil nelja parema hulka.
Rootsi jõudis üle kuue aasta taas MMil nelja parema hulka. Foto: REUTERS/David W Cerny/SCANPIX

Jäähoki MMil Tšehhis selgusid viimased meeskonnad, kes jõudsid veerandfinaalist medalimängudele. 

Ostravas toimunud veerandfinaalis läksid vastamisi Rootsi ja Soome. Igipõlised rivaalid olid koha kaheksa parema hulka lunastanud küll täiesti erinevat teed mööda, ent see ei olnud takistuseks tulisele lahingule.

Turniiri jooksul ainult võite tunnistanud rootslased olid selged soosikud, ent Soome ei andnud neile midagi kergelt. Nõnda hoidis Rootsi esimesel ja teisel perioodil kergelt initsiatiivi, ent väravaarvet kumbki meeskond avada ei suutnud.

Tulised hetked sündisid normaalaja viimasel viiel minutil.

Esmalt jõudsid lõpuks sihile pikalt väravat jahtinud rootslased, kui kaitsja Rasmus Dahlin mängis mööda kahest vastasest ja viskas litri täpselt Emil Larmi jalge vahelt väravasse. Tol hetkel jäi normaalaega mängida 4.58.

Soome asus tormiliselt viigiväravat jahtima ja 1.42 enne lõppu võeti ka väravavaht väljakult ära. See käik ka õigustas end, sest 58 sekundit enne lõpusireeni jõudis Soome viigiväravani. Söödumänguga leiti Rootsi värava ees seisnud Hannes Björninen, kes litrit suunates sihile jõudis.

Nõnda läks selles paaris vaja poolfinalisti selgitamiseks lisaaega. Seal oli mõlemal meeskonnal mitmeid võimalusi, ent otsustavaks sai soomlaste kaheminutiline karistus. Rootsi sai viis minutit enne lõppu mängida ülekaalu ja see ka realiseeriti osavalt ära, kui Joel Erikssoni kaugvise leidis tee Soome väravasse.

Sellega lõpetas Rootsi kuus aastat kestnud ootuse. Just nõnda kaua on läinud neil aega, et jõuda MMil vähemalt poolfinaali. Soome peab sellises faasis teist aastat järjest kohvrid pakkima.

Poolfinaalis ootab Rootsit turniiri võõrustav Tšehhi, kes sai veidi üllatuslikult jagu USAst. Tšehhide jaoks piisas edasipääsuks ühest tabamusest, mis sündis teisel kolmandikul MMil alles teise kohtumise pidanud Pavel Zacha pealeviskest.

Teise finalisti selgitavad omavahel Kanada ja Šveits.

Tagasi üles