Eksperiment: hoki MMil ei kuuleks isegi helikopterit

Karl Mihkel Eller
Copy
Tšehhi koondis alistas poolfinaalis Rootsi 7:3, ühe värava lõi Lukáš Sedlák (vasakul). Fännid andsid aga häälepaeltele valu juba alagrupiturniiril, mil Praha O2 Arenalt oli katus peaaegu ära tõusmas.
Tšehhi koondis alistas poolfinaalis Rootsi 7:3, ühe värava lõi Lukáš Sedlák (vasakul). Fännid andsid aga häälepaeltele valu juba alagrupiturniiril, mil Praha O2 Arenalt oli katus peaaegu ära tõusmas. Foto: Jari Pestelacci/xJustPictures.ch/Scanpix

Tšehhis toimuval jäähoki MMil on jäänud pidada veel vaid medalimängud, kuid Prahas ja Ostravas peetud kohtumistel on hokifännid häälepaelu kõvasti kulutanud. Tšehhi meediaväljaanne Blešk võttis välja helivaljuse mõõtja ning sai teada, kui kõva kära põrgukatlas tehakse.

Lähema vaatluse alla võeti alagrupiturniiri viimase vooru kohtumine Tšehhi ja Kanada vahel Praha O2 Arenal toimunud mängu vaatas üle 17 000 pealtvaataja ning nad said näha üht MMi teravamat vastasseisu.

Kohtumise normaalaega lõpped 3:3 viigiseisul ning võitja selgus lisaajal, kui Kanada sai jääl enamuses olles Tšehhi väravaluku jälle lahti muukida.

Kohtumise alguses mõõdeti areenil helivaljust 95,1 dB, millega häälepaelad alles lahti hüüti. Tipphetkedel kerkisid detsibellid jõuliselt üle 100, rekordiks mõõdeti 111,8 dB, kui Tšehhi mängija Roman Červenka vähem kui kaks minutit enne normaalaja lõppu seisu viigistas.

Eksperimendist tuli välja, et enam kui 100 dB helivaljus tähendab, et hoki MMi finaali võõrustaval areenil ei kuuleks isegi helikopteri mürinat. Kuigi alagrupi viimane mäng kaotati, siis veerandfinaalis alistati 1:0 USA ja poolfinaalis põrmustati favoriit Rootsi 7:3.

Võõrustajatel tuleb aga täna õhtul veel rohkem hääletorudest välja pigistada, sest neil on esimest korda pärast 2010. aastat võimalik tulla maailmameistriks ja võtta esimene kuld kodujääl. Finaalis seisab neil selle saavutuse suunas teel ees Šveitsi koondis.

Tagasi üles