ANALÜÜS JA GALERII Aastaga pole midagi muutunud. Tartu püüab kõvasti, aga võiduga lahkub ikka Kalev/Cramo

Ville Arike
Copy

Tartu Ülikool Maks & Mooritsa korvpalliklubi sõnumid on sel hooajal olnud ambitsioonikad, eesmärgiks seati Eesti meistritiitel. Kui aga finaal ehk otsustavad mängud BC Kalev/Cramoga kätte jõudsid, on kõik vanaviisi. Kalev võitis Tartus 82:61 ja saab taas kulla, kui teisipäeval kodus ka kolmandat korda võidab.

Mulluses finaalis hakkas Tartu samuti Tallinnas peetud avamängus kõvasti vastu, kuid kaotas seejärel kodus 17 punktiga. Seekord kärises vahe suuremakski, aga marginaal pole oluline. Postimees vaatab mängule tagasi ning analüüsib, mis viis taas Tartu kaotuse ja Kalevi võiduni.

1 Palli korvi viskamata ei saa võita

Korvpallihuvilised täitsid Tartu Ülikooli spordihoone nagu vanadel headel aegadel, pilgeni. Ainult kui kui kuulsatel nullindatel pressiti rahvas kokku vanasse saali, siis nüüd on mängupaigaks uus Ilmar Kullami nimeline peaväljak, kus jagub piisavalt õhku isegi praegu õues valitseva ligi 30-kraadise kuumusega.

Küll oli õhk elektrit täis. Ja tundus, et see pärssis võõrustajaid. Kui kolmapäeval Tallinnas peetud avamängus 17 viskest vaid 3 tabanud kapten Märt Rosenthal mängujärgses intervjuus lubas, et nii kehvalt ta enam ei mängi, siis paraku tuletati tartlastele meelde Murphy seadust, et alati saab hullemaks minna. See käis küll esimese poolaja kohta.

Pall ei kukkunud korvi enam õieti kellelgi! Vähemalt esimesel poolajal, kõige täpsemalt teisel veerandajal. Algus oli raske, Tartu jäi taha 4:9 ja peatreener Priit Vene võttis aja maha. Asi paraneski, avaveerandi lõpu eel pääseti ette 15:14, selle perioodi jooksul tabati ka kolm kaugviset. Väikesele vaheajale mindi siiski viigiseisul 15:15.

Nii Märt Rosenthal kui ka terve Tartu meeskond jäi visketabavusega hätta.
Nii Märt Rosenthal kui ka terve Tartu meeskond jäi visketabavusega hätta. Foto: Margus Ansu

Kui just tundus, et Tartu on mängu sisse saanud, siis teine veerandaeg purustas selle illusiooni täielikult. Esimesed punktid saadi alles veidi enam kui seitsmeminutilise (!) mängu järel, mil Hendrik Eelmäe tabas kolmese. Kalev oli sel veerandil visanud juba 15 silma ja juhtis 30:18.

Palju ei puudunud, et see jäänukski tartlaste sel veerandajal ainsaks mängust saadud korviks, kuid 6 sekundit enne lõppu lõi keegi kaitsjatest Devin Harrise viske järel käega vastu tagalauda ja see tähendab reeglite järgi kaht punkti. Vahepeal toituti vabavisetest, poolaeg kaotati 26:35.

Tartu esimesest 28 viskest tabas kõigest 5, poolaja lõpuks oli saldo 31/7. Kalevil samal ajal 38/13 (seegi paranes poolaja lõpus, teise veerandi keskel oli 26/8). Vabavisked vastavalt 13/8 ja 12/6...

2 Kalev saigi eesliini paremini tööle

Kalevi peatreener Heiko Rannula teatas avamängu järel, pikad peavad edaspidi olema selgelt agressiivsemad. Ning olukord paraneski. Kui Manny Suarez jäi veel endiselt tavalisest tagasihoidlikumaks, siis Rauno Nurger otsis avapoolajal aktiivselt kohta korvi all, vabanes hästi katete järel ja viskaski 9 minutiga 7 punkti, lisaks jäi kaks vabaviset realiseerimata.

Meeskondlikult rünnati kõvasti ründelauda. Sealt saadi esimese 20 minutiga kätte 12 palli (Tartu 5), sealhulgas Kregor Hermet ja Severi Kaukiainen võrdselt 3.

Ründelauas kõvasti rassinud ja kaksikduubli teinud Kregor Hermetil oli suur osa selles, et Kalev/Cramo valitses korvialust.
Ründelauas kõvasti rassinud ja kaksikduubli teinud Kregor Hermetil oli suur osa selles, et Kalev/Cramo valitses korvialust. Foto: Margus Ansu

Teise poolaja alguses vähendas Tartu vahe kiirelt 37:40-le, kuid Kalev taastas kohe status quo, ning taas oli Nurger selles suur osaline. Tartlased ei leidnud tagameeste ja Nurgeri pick’n’roll’ide vastu õiget rohtu. Veerandaja keskpaigas noppis Hermet oma neljanda ründelaua ja lõpetas Kalevi 9:0 spurdi seisuks 49:37.

Rosenthal hakkas lõpuks palle korvi saama ja tõi lühikese ajaga 10 punkti. Vene proovis mängida väga lühikese koosseisu, nelja tagamehega, aga kalevlased võimutsesid endiselt ründelauas. Siis kärises jälle kaitse nõnda, et kalevlased said mitmel rünnakul järjest vabalt visata. Vahe püsis kümmekonna punkti piires, viimasele väikesele vaheajale minnes juhtis Kalev 62:49.

3 Vahe kärises veelgi

Viimase veerandaja alguses viskas Devin Harris kiire korvi (51:62), kuid seejärel jäid mõlemad tiimid enam kui kolmeks minutiks kuivale. Kalev oli ees ja kontrollis oma tagalauda – neile asjade niisugune käik sobis. Kui lõpuks ka palle korvi hakati saama (4.40 enne lõppu tegi Ben Shungu 72:51 ning külalised lustisid lõpuni) ning tartlased loopisid mööda samamoodi nagu teisel veerandil (8 minutiga visati 4 punkti), sai kõik selgeks.

Tagasi üles