Urmo Aava võitis ajaloolise Eesti meistrivõistluste etapi (1)

Postimees Sport
Copy
Urmo Aava.
Urmo Aava. Foto: Pille Russi.

Eile lõppes ralli Eesti meistrivõistluste kolmas etapp, mis toimus esmakordselt Soomes. Länsirannikon ralli võitis Eesti meistrivõistluste arvestuses Urmo Aava ja kaardilugeja Janno Siitan.

Mad-Croc Länsirannikon ralli teisele võistluspäevale läks liidrina vastu Teemu Asunmaa (Škoda Fabia RS Rally2), kes ka ralli võitjana finišeeris. Soomlane Eesti meistrivõistluste arvestuses ei sõitnud ja selles konkurentsis alustas päeva parimalt positsioonilt Egon Kaur (Hyundai i20 Proto), kes hoidis reede järel neljandat kohta, teatas autospordiliit pressiteates.

Kahjuks tekkis EMV1 klassi liidrikohta hoidnud eestlase autol tehniline probleem, mille tõttu teelt välja sõideti ja katkestati. Kui Kauri ja kaardilugeja Allan Birjukoviga oli kõik korras, siis nende auto läks peale väljasõitu kapoti alt põlema, kuid õnneks suudeti see pealtvaatajate abiga kiiresti kustutada.

«Lihtsalt ühel pidurdusel eest vasakul järsku midagi purunes täpselt pidurdamise hetkel. Sellest hetkest jäime reisijateks ja vasak kraaviäär tõmbas seejärel õõtsa, pooltelje jne. puruks. Tagantjärgi on raske selgeks teha, et mis purunes, kuid kahtlustan piduriketast.

Kui autost välja saime, siis hakkas eest tuld võtma. Lasin oma kustuti tühjaks, kuid õnneks siis kohalikud tõid ämbritega vett ja saime olukorra kontrolli alla,» võttis Kaur juhtunu kokku RallyPinile antud intervjuus.

Kahjuks pidi päeva avakatsel rajaäärde jääma ka EMV4 klassi liider Jaspar Vaher (Ford Fiesta Rally4), kelle autole hüppas ootamatult ette kits. «Nägin ühe neljanda käigu lõigu peal, et teeservas jookseb kits ja siis ta hüppas meie autole täpselt ette, nii et meil polnud midagi teha. Jäime kohe seisma, kuid eks õli tuli kuskilt välja ja auto läks põlema.

Lahtine leek oli päris pikalt, kuid õnneks saime tulekustutid ja leegid maha. Eile oli tempo hea, kuid täna kahjuks ei saanudki teada, et mis oleks olnud,» võttis Vaher hästi alanud, kuid kiire lõpu saanud võistluse kokku.

Eesti meistrivõistluste arvestuses haaras Kauri katkestamise järel ohjad 45-aastane Aava (Subaru Impreza STi N11), keda jälitas Patrick Enok (Ford Fiesta Rally3) ja Joosep Ralf Nõgene (Renault Clio Rally3), kes omavahel sekund sekundis heitlust pidasid.

Aava näitas katsetel ka absoluutarvestuse esikolmiku aegu ja lõpetas ka ralli kokkuvõttes kolmandal kohal. Eesti meistrivõistluste arvestuses esimest korda Soomes sõidetud etapi arvestuses kuulus nendele esikoht nii EMV1, kui ka EMV5 arvestuses. Ralli üldvõitjatest jäid Eesti meistrivõistluste võitjad lõpuks maha 1.27,2.

«Mulle meeldis selle võistluse vaheldus, et reedel asfaldil ja need laupäevased katsed olid kõik omamoodi erinevad. Oli põldude vahel ja oli sellist päris Soomet, kus tee alt ära kukub. Väga kihvt ralli ja kui võimalust on ma tuleks kindlasti tagasi.

See sõitja, kes ma olin 25-30 aastaselt, kes ründas igat kurvi, siis täna ma seda ei tee ja võib olla see polegi üldse halb lõpptulemuse mõttes,» võttis õnnelik Aava võistluse kokku.

Tagasi üles