Tänak oli abikaasa haiguse ajal valmis karjääri pausile panema: see oli tema soov, et pean edasi võistlema

Postimees Sport
Copy
Ott ja Janika Tänak.
Ott ja Janika Tänak. Foto: Madis Sinivee

2019. aasta autoralli maailmameistri Ott Tänaku abikaasal Janikal avastati ülemöödunud aastal väga agressiivne rinnavähk. 36-aastane Tänak rääkis ETV saates «Hommik Anuga», et oli kõige raskematel hetkedel valmis oma rallikarjääri pausile panema.

Tänak rääkis, kuidas vähidiagnoos nende pere elu muutis. Kuigi nüüdseks on abikaasa Janika Tänaku võitlus vähiga kontrolli all, siis algus oli ehmatav. «Ma arvan, et sellist hetke on väga keeruline unustada. Ega see ei ununegi kunagi. Eks meie puhul oli mitu etappi. Esimene hetk oli see, kui me avastasime, et on mingi imelik tükk kuskil. Siis me olime kahekesti kodus ja õhtul diivani peal see välja tuli. See oli esimene kergelt pingeline hetk.

Eks kõige raskem sellise esimese avastuse puhul ongi kõik see aeg ja teadmatus: mis edasi saab, pole ju kunagi ühtegi kogemust. Siis on vaja leida arstid ja siis on vaja samamoodi ka usku, et sa leiad õige arsti, kes sinuga piisavalt isiklikult tegeleb,» meenutas Tänak ETV saates «Hommik Anuga».

Tänaku sõnul oli alguses asi kahe vahel, kas tegemist on hea- või halvaloomulise kasvajaga. «Lõpuks tehti need biopsiad ära ja [Janika] läks operatsioonile. See oli kõige raskem koht, oli lootust ja usku, et see on hea uudis, mis sealt seest tuleb, aga tuli välja hoopis väga halb uudis,» rääkis Tänak edasi.

Rallisõitja oli just teel ühelt MM-etapilt edasi järgmisesse võistluspaika, kui Eestist tuli halb uudis. Vahetult enne lennuki õhkutõusu jõudis ta oma taustatiimile edasi öelda, et tal on testisõidu asemele vaja ruttu koju jõuda.

Tänak tunnistas, et tegelikult oli ta abikaasa kõrval olemiseks ja pere eest hoolitsemiseks valmis karjääri pausile panema. «See isegi ei olnud nii, et kui on vaja. Pigem oli see, et alguses isegi kui olid kõik keemiaravid, sain kõige raskematel nädalatel kodus olla ja olin olemas.

Tegelesin lastega ja kogu see kodune asi ikkagi toimis. Siis mingi hetk tekkisid seal südamega probleemid ja avastasime trombi südamest. Sel hetkel mulle tundus küll, et seda kõike on natuke liiga palju. Ma olin vist Soome rallil ja enne rallit ütlesin, et tulen koju, et ma ei saa ära olla. Aga see oli jällegi tema soov, et ei, ma pean edasi tegema,» rääkis Tänak.

7. juunil toimub 11. korda Pardiralli, mis toetab vähihaigete laste ning nende perekondade võitlust raske haigusega ja aitab tõsta avalikkuse teadlikkust. Tänakust saab Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liidu korraldatava Pardiralli koondise peatreener.

Tagasi üles