Üllatuslik ründeduo on osutunud korralikult paukuvaks kaheraudseks

Copy
Promise David (taga) ja pildil tema embuses olev Alex Matthias Tamm puudusid, aga Nõmme Kalju lõi ikkagi Narvas kaks väravat.
Promise David (taga) ja pildil tema embuses olev Alex Matthias Tamm puudusid, aga Nõmme Kalju lõi ikkagi Narvas kaks väravat. Foto: jkkalju.ee

Ühed Eesti jalgpalli Premium Liiga kuumemad nimed on sel aastal Nõmme Kalju ründajad Promise David ja Alex Matthias Tamm. Miks on Kanada ja Eesti ründaja saanud just nüüd sisse nii hea hoo?

Mõlemad mehed on 22-aastased, David liitus liitus Kaljuga eelmise aasta alguses, Tamm on klubi oma kasvandik. Leegionär lõi eelmisel hooajal vaid seitse väravat, kuid on nüüd 12 mänguga löönud kümme ja jagab sellega kõrgliiga väravalööjate pingereas teist kohta.

Samuti kümme väravat on Paide Linnameeskonna ründajal Robi Saarmal, 11ga on tabeli tipus Tallinna FC Flora mängija Mark Anders Lepik. Tammel on kirjas kaheksa väravat ning sellega jagab ta edetabelis neljandat kohta.

Endise koondislase, nüüd jalgpalliülekannete eksperdi rolli täitva Marek Lemsalu sõnul ei näidanud hooaja esimesed mängud, et Nõmme Kaljus võiks olla peidus selline sisu. «Promise end eelmisel hooajal natuke näitas, Tamm lendas lati alt läbi. Tänavu polnud hooaja esimesed mängud kummagi poolt väga veenvad, kuid nüüd on nad löönud palju väravaid. Huvitaval kombel see kombo töötab. Ja justkui märkamatult on kogu tiim hakanud hästi mängima,» rääkis Lemsalu.

Marek Lemsalu oma kunagise koduklubi FSV Mainz 05 staadionil.
Marek Lemsalu oma kunagise koduklubi FSV Mainz 05 staadionil. Foto: Tairo Lutter

Jalgpallitreener ja ekspert Marko Pärnpuu ei alahindaks punktitabelis teist kohta hoidva Kalju edus lumepalliefekti. «Kui asjad hakkavad laabuma ja hästi minema, siis tihti need akumuleeruvad. Positiivsus kasvatab positiivsust juurde ja õnnestumistega on samamoodi. See on oluline koht ja ma ei alahindaks seda. Aga tuleb olla valvas, sest lumepall võib töötada ka vastupidi ja asjad võivad hakata kiiva kiskuma,» sõnas Pärnpuu.

Hinnata tuleb treeneri panust

Promise on saanud Eesti klubis ära peita ühe oma nõrgema külje. Juulis 23. sünnipäeva tähistav Kanada ja Nigeeria juurtega mängija paistab silma väravavõimaluste realiseerimisega, kuid kaitses on ta pea nähtamatu.

«Kui tekib väravamoment, siis suudab ta selle briljantselt lahendada. Tema kehakeel näitab justkui pidevalt, et ta on väsinud ja tahab kohe vahetust. Aga siis äkki ta kogub ennast ja suudab sprinterlikult esineda. See on tema puhul huvitav fenomen,» märkis Lemsalu.

Pärnpuu sõnul ei tohiks ründajate taseme tõusmises alahinnata Kalju peatreeneri Nikita Andrejevi rolli. «Ma pole küll kõiki Kalju mänge näinud, aga tundub, et Andrejev ja tema treenerite punt oskab mängida Promise’i tugevuste peale. Nad annavadki talle võimaluse, et okei, mingis olukorras kaitsetööd ei tee, aga kui on vaja rünnakule liikuda, siis ta on väga ohtlik,» selgitas Pärnpuu.

Eesti Jalgpalli Liidu akadeemia peatreener Marko Pärnpuu.
Eesti Jalgpalli Liidu akadeemia peatreener Marko Pärnpuu. Foto: jalgpall.ee

Lemsalu mäletab hästi, kuidas toona 17-aastane Andrejev mängijana meistriliigasse tuli. «Kui ma karjääri Levadias lõpetasin, siis Nikita liitus sama klubiga. Hea näha, et talle on Kaljus antud aega end treenerina üles töötada. Andrejev on endine tippründaja, see tuleb ka kindlasti kasuks,» arvas endine keskkaitsja.

Pluss ja miinus tõmbuvad

Tamm, kes tegi eelmisel aastal debüüdi Eesti A-koondises ja lõi tänavu sõprusmängus Soomele värava, on Lemsalu sõnul Promise’ist sootuks erinev mängija. «Ta on väga kohusetruu ning seda peabki üks ründaja olema, võiks öelda, et treeneri unistus. Ta suudab tööd teha, mis on tänapäeva jalgpallis oluline, ja lööb ka väravaid. Promise’i tõeline vastand,» ütles Lemsalu – nii et praegusel juhul pluss ja miinus tõesti tõmbuvad, mis annab kokku suurepärase koosluse.

Pärnpuu toob välja, et Tammele on väga kasuks tulnud, et alates eelmise hooaja lõpust on ta saanud stabiilselt mänguaega ja mis veelgi olulisem, läbi talve korralikult treenida. «Tema võimekus on hästi ära realiseeritud. Tahaks loota, et see jätkub ja ühtegi ebameeldivust vahele ei tule.»

Promise Oluwatobi Emmanuel David
Promise Oluwatobi Emmanuel David Foto: KaljuFC/Facebook

Rohkelt väravaid ja klubi edu tähendab aga ka seda, et välisklubid on mõlemale mängijale silma peale pannud. Promise’i puhul on pigem küsimus, millal ilmub uus kosilane, kes on valmis tema eest võimalikult suure summa raha välja käima.

Tipsbladeti portaal sahistab, et Taani kõrgliiga keskmik Randers FC on valmis Promise’i eest välja käima pool miljonit eurot. Pärnpuu arvates peab keset hooaega mängija rahaks tegemisel hindama riske.

Kosilased panid silma peale

«Elu on näidanud, et jalgpallurite turg pole kunagi loogiline. Kindlasti on see koht, kus klubil on vaja kaaluda, mis on tähtsam: kas mängida Eestis tiitli eest või lasta mängijal edasi liikuda. Ja raha on vaid üks aspekt. Juhtivmängija lahkumisel võib kogu võistkonna dünaamika muutuda,» hoiatas Pärnpuu.

Eesti U16-meeskonna peatreener tõi esile, et kuna Kalju sel suvel eurosarjade kvalifikatsioonides ei mängi, siis on mängijatel vähem võimalusi ennast näidata. «Samas võib see klubile teha otsuse just kergemaks, sest nad mängivad Eestis ühele tiitlile ja selle arvelt on ehk kergem lasta mängijatel edasi liikuda.»

Alex Matthias Tamm
Alex Matthias Tamm Foto: jalgpall.ee

Mis puudutab Tamme, siis tema puhul tuleks potentsiaalset uut tööandjat tunduvalt rohkem kaaluda. Kuna tegemist on koondise tasemel mängijaga, siis peaks ta välisklubisse siirdudes seal ka mänguaega saama, mitte taanduma vahetusmängijaks või sootuks pingipoisiks.

«Aga kui ikkagi tekib võimalus müüa, siis ilmselt tuleks seda teha, kui on õige klubi. Vigastused on lihtsad tulema, kui see juhtub, siis kosilase huvi kaob ja tuleb uut hooaega oodata,» arvas Lemsalu mõlema mängija kohta.

Tagasi üles