Sten Priinits mõisteti õigeks, aga see ei garanteeri võistluskeelu tühistamist

Sten Priinits.
Sten Priinits. Foto: Tairo Lutter

Epeevehklemise Eesti meeste esimõõk Sten Priinits sai aprilli alguses 18 kuu pikkuse võistluskeelu, sest polnud aasta jooksul kolmel korral dopinguküttidele kättesaadav. Eesti dopinguvastane apellatsioonikolleegium mõistis Priinitsa õigeks, aga see ei tähenda, et ta on võistluskeelu alt vabanenud.

Rahvusvahelise antidopingu agentuuri WADA reeglite järgi peab ADAMSi programmi kuuluv sportlane andma iga päev teada, millal ja kus on teda võimalik ühe tunni jooksul kätte saada.

Priinits eksis aasta jooksul selle reegli vastu kolmel korral. Esimene rikkumine tuli mullu juunis, kui Priinits oli ADAMSi järgi oma Tallinna kodus, kuid viibis tegelikult Poolas Euroopa mängudel.

Teine rikkumine toimus augustis. Dopingukontrolör ilmus Priinitsa Kalamaja kortermaja ette, kuid tal ei õnnestunud magava sportlasega kontakti saada.

Kolmanda ja saatusliku rikkumise sai Priinits kirja märtsis, kui lendas Budapesti võistlema, kuid unustas sellest ADAMSisse märke teha.

Apellatsioonikolleegium leidis, et mullu augustis ei käitunud dopingukontrolör reeglitele vastavalt. «Ta ei teinud kontakti saavutamiseks kõike, mis mõistlikult võimalik,» selgitas kolleegiumi üks liige Erki Nool. 

«Ta oli maja juures ja helistas Priinitsile neli korda, aga ei proovinud avada välisust ega väravat. Testija oleks pidanud proovima. Nad on varem samas asukohas testinud, ehkki mullu augustis Priinitsat testida soovinud inimene polnud seal varem käinud. Ta oleks pidanud tegema eeltööd, kas seal on uksekell jne. Leidsime, et testija ei teinud endast kõike, et sportlast tol hetkel kätte saada.»

Noole sõnul on nüüd võimalik, et keeld tühistatakse, aga see on Eesti antidopingu otsustada. «Samas on neil ka variant otsus kohtusse edasi kaevata,» kostis kümnevõistluse olümpiavõitja.

Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutuse juhatuse liige Henn Vallimäe ei soovinud teemat küll suurt kommenteerida, aga kostis Postimehele, et austab apellatsioonikolleegiumi otsust.

Aprillis saadud võistluskeelu tõttu polnud Priinitsal võimalik Luksemburgis toimunud kvalifikatsiooniturniiril püüda Pariisi olümpiapiletit.

Priinits sõnas aprillis, et pole karistusega nõus ning lubas, et ei jäta võistluskeeldu sinnapaika. «Teisel juhul olin kodus ja magasin. See oli suvine päev, ma ei pidanud hommikul vara ärkama. Ametnikud on korduvalt minu juures käinud ja teavad väga hästi, kus ma elan. Tal oli võimalus majja siseneda, aga ta ei teinud seda. Mul oli istungil ka tunnistaja kaasas, aga tema jutt ei huvitanud kedagi,» selgitas vehkleja.

Maksimaalselt on asukohateabega seotud dopingureeglite rikkumise eest ette nähtud kaheaastane võistluskeeld. Eesti dopinguvastane distsiplinaarkolleegium määras talle aga 18 kuu pikkuse võistluskeelu, sest teise rikkumise puhul võis sportlasel oluline süü puududa. Kui Priinits oleks kõik süüdistused omaks võtnud, pääsenuks ta aastase karistusega.

«Kuidas ma võtan midagi omaks, mida ma pole teinud? Lähedased tunnevad mulle kaasa, sest see kõik on nii ebaõiglane,» nentis Priinits peaaegu kaks kuud tagasi.

Märksõnad

Tagasi üles