Vutikoondise legend Häberli ajast: lõpuks kukkus välja nagu ikka

Copy
Thomas Häberli.
Thomas Häberli. Foto: Tairo Lutter

Eile sai läbi Thomas Häberi peatreeneri roll Eesti jalgpallikoondises. Ekskoondislased Marko Kristal ja Raio Piiroja vaatavad Postimehe palvel šveitslase ametiajale tagasi.

Häberli asus eestlasi juhendama 2021. aasta jaanuari alguses ning tema käe all peeti 36 mängu, millest meie mehe kaotasid 19, võitsid kümme ja viigistasid seitse. Juhendaja võiduprotsent 27,7 on taasiseseisvusaja järgsete välistreenerite paremuselt kolmas, jäädes alla hollandlasele Arno Pijpersile (29,1) ja rootslasele Magnus Pehrssonile (33,3).

Kuidas meenutate aega, kui Häberli tuli Eesti koondise peatreeneriks?

Kristal: «Ootused olid suured, välismaa treener. Minus tekitas natuke küsimärke see, et ta taust ei olnud niivõrd märgiline, mis võiks treeneril olla. Eks ta toodi siia uut hingamist tooma.»

Enne Eesti koondisega liitumist oli Häberli treenerina töötanud kodumaal, aga seda enamasti noortetiimides või abitreenerina.

Raio Piiroja (keskel) pidas oma viimase mängu Eesti koondise eest 2015. aasta märtsis Lilleküla staadionil Islandi vastu.
Raio Piiroja (keskel) pidas oma viimase mängu Eesti koondise eest 2015. aasta märtsis Lilleküla staadionil Islandi vastu. Foto: Liis Treimann

Piiroja: «Seis ei olnud kiita ka enne teda. Alguses ta natukene andis efekti, aga lõpuks kukkus välja nagu ikka.»

Häberli võttis teatepulga üle Karel Voolaidilt, kes ei võitnud 14 kohtumisega ühtegi mängu. 

Millise muutuse ta meeskonda tõi?

Kristal: «Iga treener, kes tuleb, toob muutuseid, vahelduse garderoobi ja koostöösse ning tavaliselt on need muudatused positiivsed. Ta üritas jälgida oma mingisugust nägemust jalgpallist ja minu meelest oli ta selles liiga kinni arvestamata sellega, mis on mängijate oskused.»

Piiroja: «Kui uus treener tuleb, võetakse jalad kõhu alt välja ja võib-olla mängitakse vähe motiveeritumalt. Peale esimest aastat sealt suurt arengut näha ei olnud.»

Kuigi Eesti koondisel pole viimasel ajal väga hästi läinud, siis mida positiivset Häberli ajast kaasa võtta?

Kristal: «Balti turniiri võit. Ma arvan, et seda positiivset poolt näeb rohkem siis, kui sa ise seal sees oled.»

Piiroja: «Igast mängust on midagi õppida. Ma olen kõrvaltvaataja, mul on väga raske kommenteerida, mis riietusruumis toimus, mida poistelt nõuti ning mis olid ülesanded. Ma arvan, et niimoodi viie kaitsjaga mängida, nagu tema tegi, on Eesti koondisel raske. Tunda oli, et mehed vist väga hästi ei saa aru, mida peab viiese kaitseliiniga tegema.»

Häberli selgitas korduvalt, et Eesti mängib viiemehelise kaitseliiniga, kuna meil on rohkem kui kaks hea klassiga keskkaitsjat. 

Kas on midagi, mida Häberli oleks pidanud teisiti tegema?

Põhiliselt poolkaitsjana tegutsenud Marko Kristal mängis aastatel 1992–2005 Eesti koondises 143 kohtumist.
Põhiliselt poolkaitsjana tegutsenud Marko Kristal mängis aastatel 1992–2005 Eesti koondises 143 kohtumist. Foto: Toomas Huik

Kristal: «Mitte olla nii jäik enda joonises, mängu nägemises ja seda julgemalt muuta, arvestades, mis mängijad saadaval on.»

Piiroja: «Ma ütlen, et meil on olemas mehed, kes on võimelised hästi mängima, aga millegipärast ei suudetud seda väljakul realiseerida. Meil on kaitses olemas Karol Mets ja Joonas Tamm, kes on väga tugevad keskkaitsjad, aga koostöö peab tekitama treener.» 

Kuidas hindate Häberli tööd ja panust Eesti jalgpalli?

Piiroja: «Mina saan hinnata ainult tulemuste järgi. Eks ta oli soliidne treener. Kindlasti andis ta enda maksimumi, aga kahjuks ei jõudnud see täielikult jalgpalliväljakule. Tulemused räägivad enda eest.»

Milline koondise mäng või hetk on teil Häberli ajajärgust kõige paremini meeles?

Kristal: «Ma arvan, et see Balti turniiri võit. See oli emotsionaalne ja tegelikult Eesti jalgpallile suur asi.»

Piiroja: «Kindlasti Balti matši võit, see on tõesti tugev tulemus. Sealt tekkisid lootusekiired, et asi hakkab paremaks minema, aga kahjuks ei läinud. Võib-olla võiks rohkem Eesti treenereid usaldada.»

2021. aasta suvel võitis Eesti Balti turniiri 83-aastase vaheaja järel, kui Leedu alistati 1:0 ja Läti 2:1.

Tagasi üles