Tänak osaleb Rally Estonial, aga stardib harjumuspäratult kaugelt

Copy
Ott Tänak ja teised rallimehed saavad järgmisel aastal Paraguay MM-rallil osaleda.
Ott Tänak ja teised rallimehed saavad järgmisel aastal Paraguay MM-rallil osaleda. Foto: Vincent Thuillier / Hyundai Motorsport

Eesti parim rallipaar Ott Tänak ja Martin Järveoja stardivad juuli alguses toimuval Rally Estonial Hyundai i20 Rally1-autoga. Kuna tänavu on võistlus EM-ralli ja Tänak osaleb Eesti meistri- ja karikavõistluste arvestuses, tuleb tal leppida stardikohaga võistlejate rivi keskel. See muudab kogu võistluse jälgimise dünaamikat.

Alates 2020. aastast MM-etappi korraldanud Rally Estonia on tänavu üle mitme aasta ERC-sarja võõrustaja. Esialgu võis karta, et seetõttu Tänakut kodusel tippvõistlusel ei näegi, kuid koostöös Hyundaiga otsustati, et Rally Estonial osalemine tuleb ka WRC-sarja arvestades kasuks.

Rally Estonia korraldaja Urmo Aava kinnitas Postimehele, et Tänaku ja Hyundai osalemiseks EM-etapil alustati tööd vara. Kuigi rahvusvaheline autoliit (FIA) ja WRC promootor, mis korraldab ka EM-sarja, ei soovi, et Rally1-autod ERCs osaleksid, siis koduse tippsõitja starti tulemine sobis ka neile. Aava sõnul jätsid nad Rally1-autodele startimiseks ukse irvakile vara, sest võistlus kuulub Eesti meistrivõistluste arvestusse, kus on starti lubatud ka kõige kiiremad rallimasinad.

Urmo Aava
Urmo Aava Foto: Sander Ilvest

«Suurvõistlusel on oluline, et kohal oleksid kõik Eesti tipud. Lisaks ERC-etapile toimuvad meil reedel ja laupäeval Eesti meistrivõistlused ning pühapäev kuulub karikavõistluste arvestusse. See annab sellistele meestele nagu Ott Tänak ja Martin Järveoja, või kellelegi veel, võimaluse meie rallil oma autot timmida,» rääkis Aava Postimehele.

Erinevalt WRC-sarjast ei saa Tänak ERC-etapil startida võistlejate rivi esimeses pooles. Rally Estonial peaks prognoosi kohaselt starti tulema 60 ERC osalejat ning Tänak stardibki katsetele alles pärast neid.

See muudab kogu võistluse jälgimise dünaamikat, sest pärast ERC tippude sõitu katsel tuleb veel pikalt oodata, kui rajale pääseb 2019. aasta maailmameister. «Ott stardib Eesti meistrivõistluste arvestuses muidugi esimesena. Aga tuleb arvestada, et kui ERC-ässad ära sõidavad, võib kuluda kuskil tund või poolteist, kui tuleb Eesti meistrivõistluste sõitjad.

Nii tekib pealtvaatajatel mitu võimalust, kuidas rallit jälgida – kas vaadata mitme tunni jooksul ühes paigas ära esimesed sõitjad ja oodata siis Tänakut ja teisi Eesti meistrivõistluste sõitjaid või vahetada vahepeal vaatamiskohta.

Ott Tänak ja Martin Järveoja said 2022. aastal Rally Estonial kolmanda koha. Mullu lõpetati Ford Pumaga alles kaheksandana.
Ott Tänak ja Martin Järveoja said 2022. aastal Rally Estonial kolmanda koha. Mullu lõpetati Ford Pumaga alles kaheksandana. Foto: Bastien Baudin / Hyundai Motorsport GmbH / Austral

Oleme tänavu püüdnud pealtvaatamisalasid teha selliselt, et lisaks kõikide mugavustega Arena-alale oleks sinna külge liigendatud nö ürgralli pealtvaatamisala. Ehk tegelikult saad autoga ühte kohta sõites vaadata rallit mitme erineva nurga alt. Oleme panustanud sellesse, et inimesed saaksid jala ringi liikuda, mitte kogu aeg autoga,» selgitas Aava tausta.

Kuigi ERC-bossidele väga ei meeldi, et Rally1-autod EM-etapil starti tulevad, siis ei saa Rally Estonia Aava sõnul siia kohale meelitada sellist plejaadi WRC-sõitjaid nagu näiteks 2019. aasta WRC promotsiooniralli ajal.

«Aga ma saan öelda niipalju, et ühe ekipaažiga töö käib. Aga see teema pole veel piisavalt soe, et avalikkusega jagada,» jättis Aava saladuseks, mille kallal vaeva nähakse.

Tulles lõpetuseks Tänaku juurde tagasi, siis kui palju võiks neid segada harjumuspäratul kohal startimine? Mais Soomes toimunud Eesti meistrivõistluste etapil võidutsenud Aava pani end hetkeks rallisõitja olukorda.

«Ott ja Martin sõidavadki sisuliselt läbi terve ralli nagu kiiruskatse korduvat läbimist. MM-sarjas on ju ka väga palju katseid, mida läbitakse mitu korda. Ka seal stardivad Rally1-autode kahe läbimise vahel väiksemad autod, mis muudavad sõidujoont. Nad saavadki Rally Estonialt seda tagasisidet, et kuidas käitub auto teedel, mida on sõitnud juba kümned ja kümned teised rallimehed,» selgitas Aava.

Tagasi üles