NBA ajaloo parim duo pani kriitikute suud kinni

Copy
Luka Dončić (vasakul) ja Kyrie Irving (paremal).
Luka Dončić (vasakul) ja Kyrie Irving (paremal). Foto: Scanpix/AP

Korvpalliliigas NBA said Dallas Mavericksis mullu kokku Luca Dončić ning Kyrie Irving, kellest on kujunenud üks paremaid NBA duosid läbi aegade. Selleks, et oma nimed ajalukku raiuda, peavad mehed eesootavas finaalseerias alistama Boston Celticsi ning meistritiitli tagasi Dallasesse tooma.

Kui Dallas Mavericks 2023. aasta veebruaris Spencer Dinwiddie, Dorian Finney-Smithi ja tulevased draft`i valikud Irvingu vastu vahetas, kergitasid kulme nii kriitikud kui ka fännid. Irving lahkus Brooklyn Netsist lõpetades Kevin Duranti kõrval segase ja pettumust valmistava ajastu. Sellega lõppes kuueaastane periood, mil Irving ei mänginud üheski konverentsi finaalis, jättis vigastuse tõttu vahele mitu play-off´i ning jäi silma viimase aja veidramate väljakuväliste juhtumitega.

Kaheksa hooaega ja kolm meeskonda hiljem on Irving  läbi elanud antisemiitlikke ja vaktsiinivastaseid vaidlusi ning toetanud vastuolulisi vandenõuteooriaid. Nüüd jättis ta need teemad kõrvale, et keskenduda peaasjalikult just korvpallile.

Kyrie Irving
Kyrie Irving Foto: Scanpix/Getty Images via AFP

Mavericksi võtmemängija on viimased aastad olnud Dončić. Kriitikud ega fännid ei arvanud, et ühes meeskonnas mahuvad platsile ära kaks tagamängijat, kes tahavad palli enamus mänguajast oma käes hoida. Muret tekitas mõlema mängija roll, kuidas nad koos kaitsevad ning kas mehed saavad üldse koos mängida.

Poolteist aastat hiljem tõestastid kaks staari, et kõik kriitikud eksisid. Kaht meest tituleeritakse ajaloo parimaks tagamängijate duoks.

Batman ja Robin

Dončićil ja Irvingul oli eelmisel hooajal raskusi. Kui 2022. aastal jõudis Mavericks Läänekonverentsi finaali, siis 2023. aastal ei pääsenud nad isegi play-off’idesse. Nii Irving kui ka Dončić olid hädas vigastustega. Irvingust oli saamas 2023. aasta suvel vabaagent, kuid sõlmis ikkagi Dallasega 126 miljoni dollari suuruse kolmeaastase lepingu. Mavericksi organisatsioon hindas Irvingut ning lubas tal olla tema ise.

Pärast märtsikuist võitu Sacramento Kingsi vastu võrdles Dončić tema ja Irvingu suhet ühe kuulsat paariga DC koomiksitest. «Tema on Batman, mina olen Robin. Ta on lihtsalt suurepärane inimene, me saame nii hästi läbi. Meie keemia on praegu väga hea,» lausus Dončić.

«Ma arvan, et kui räägitakse minust ja Lukast, siis ei tooda välja, kui head meeskonnakaaslased me oleme nii platsil kui ka väljaspool seda. Oleme väga isetud. Ilmselgelt tunnen ma tema vastu suurt austust ning tal on ka minu vastu suur austus,» rääkis Irving tema ja Dončić suhte kohta.

Individuaalselt on Dončić ja Irving uskumatud talendid, kuid samasuguseid superstaare on NBAs jalaga segada. Tippu jõudmiseks ning meistritiitli võitmiseks on vaja midagi enamat.

NBA legend Carmelo Anthony ütles oma taskuhäälingus «7pm in Brooklyn», et Dončić ja Irving on parim tagamängijate duo, keda NBAs kunagi on nähtud. Boston Celticsiga NBA meistriks tulnud Paul Pierce väitis saates «Undisputed», et nad on parim ründeduo NBA ajaloos.

Dončić ja Irving viskasid Läänekonverentsi finaali kolmandas mängus kahe peale 66 punkti. Kokku skoorisid nad seerias Timberwolvesi vastu keskmiselt üle 60 silma matši kohta. Pärast seeria kolmandat kohtumist, kui Mavericks Timberwolvesi vastu seerias 3:0 juhtima läks, küsiti Irvingult mida tema arvab, et teda ja Dončić kutsutakse läbi aegade parimaks tagamängijate duoks.

«See ei tähenda midagi, kui me koos tiitlit ei võida. NBAs on teisi, kes väärivad praegu rohkem seda tunnustust. Kui oleme tiitli võitnud, siis saame sellele tagasi vaadata ja järele mõelda. Siis on meie aeg, kuid praegu, peame näitama palju austust nende meeste vastu, kes on meie ees olnud ja seda tegelikult teinud,» rääkis Irving USA meediale.

Kuidas mehed koos koos mängivad?

Sel hooajal tegid Irving ja Dončić hüppelise tõusu, kui nad võitsid 16 viimasest 18st põhihooaja mängust ning platseerusid Läänekonverentsis viiendale kohale. Selle aja jooksul tõusid nad NBA üheks domineerivamaks duoks. Dončić viskas keskmiselt 33,9 punkti, teenis 9,2 lauapalli ja andis 9,9 korvisöötu. Irvingu näitajad olid keskmiselt 25,6 silma ning 5,2 söötu.

Varasemas karjääris vajasid Dončić ja Irving mõlemad platsil kogu aeg palli. Seega, tundus nende kokku sobitamine retsept katastroof. Üks neist pidi meeskonna nimel suuri ohverdusi tegema. Fännid mõtlesid, kuidas saab Irving hakkama pallita ning lihtsalt kõrvalt vaadata, kui Dončić vastutuse mängu lõpusekunditel enda peale võtab.

Luka Dončić (vasakul) ja Kyrie Irving (paremal) peatamas LA Clippersi staari James Hardenit (keskel).
Luka Dončić (vasakul) ja Kyrie Irving (paremal) peatamas LA Clippersi staari James Hardenit (keskel). Foto: Scanpix/ZUMAPRESS.com

Siiski on Irving harjunud sellega, et ta pole kogu aeg tähelepanu keskpunktis. Ta koges seda Cleveland Cavaliersis LeBron Jamesi ning Brooklyn Netsis Kevin Duranti kõrval.

Ameeriklasest tagamehe halvimad hooajad olid Boston Celticsis, kus ta pidi olema juhtfiguur ja kandma kogu ründekoormat. Ta on siiani üks NBA paremaid viskajaid. Tema karjääri kaugviskeprotsent on 39,3. Mängides Irvingule välja head viskekohad, suudab ta kaitset haavata nagu iga teinegi sharpshooter.

Irvingu Dallasesse jõudmine on andnud ka Dončićile rohkem võimalusi oma oskuste lihvimiseks, millele keskendumiseks oli ta varasemalt liiga kurnatud. Karjääri esimesel viiel hooajal oli Sloveenia superstaar kaitses kehva, kuna tal oli raske koorem oma meeskonna rünnakute vedamisel. Kuna Irving on Dončići kõrval platsil, saab ta vastutust koos partneriga jagada. Tänu sellele on Dončić saanud rohkem kaitsemängule pühenduda. Sloveenist on saanud pädev kaitsja ning ülejäänud meeskond on tema eeskuju järginud. Irving mängib kaitses paremini kui kunagi varem.

Ees ootab finaalseeria

Finaalseerias tuleb Mavericksile vastu Celtics, kes on kolm aastat järjest jõudnud Idakonverentsi finaali. Enne finaalseeriat rääkis Celticsi peatreener Joe Mazzulla, et tema meeskond peab palju vaeva nägema, sest Dončić ja Irving mängivad sama hästi kui nemad. Laupäeval ajakirjanikega vesteldes selgitas Mazzulla, et Mavericksi superstaaride duo peatamine saab olema raske ülesanne.

Irvingul on erinevate NBA finaalseeriate peale kirjas 13 mängu. Doncicile ei tohiks tema esimene finaalseeria suuremat närvikõdi pakkuda. 25-aastane korvpallur mängis juba kümme aastat tagasi Hispaanias profikorvpallurina. Madridi Reali tiitlivõidu hooajal oli Dončić Euroliiga kõige väärtuslikum mängija. Paar päeva pärast seda oli ta juba 2018. aasta NBA draftis kolmas valik.

Mavericks on NBA finaalseerias mänginud kaks korda ning 2011. aastal võitsid nad ka oma ainsa meistritiitli. Toonaseks ankrumeheks ja liidriks oli sakslane Dirk Nowitzki. Tänavu on Irvingu ja Dončić kohustus Mavericks meistritiitli poole tüürima.

Celtics jahib 18. tiitlit, mis on üks rohkem kui rekord, mida nad jagavad koos Los Angeles Lakersiga. Viimane tiitlivõit oli 2008. aastal.

Esimene NBA finaalseeria mäng leiab aset Bostonis täna öösel Eesti aja järgi kell 3.30.

Tagasi üles