Jürgen Henn alustab mõnegi suurema muutusega. Ründaja Lepik: ta oskab oma ideed kiiresti selgeks teha

Copy
Jürgen Henn on FC Florat eurosarjades juhendades saanud piisavalt rahvusvahelisi kogemusi.
Jürgen Henn on FC Florat eurosarjades juhendades saanud piisavalt rahvusvahelisi kogemusi. Foto: Frey-Pressebild/Deines/Scanpix

Vist mitte ükski Eesti jalgpallikoondise peatreener pole oma esimese mängu eel saanud nii vähe ettevalmistusaega nagu nüüd Jürgen Henn. Esimene treening täiskoosseisuga toimus neljapäeval, juba laupäeval aga juhib ta meeskonna Balti turniiri poolfinaaliks väljakule Fääri saarte vastu.

Veel teisipäeval Luzernis peetud sõprusmängus Šveitsiga oli ta Thomas Häberli kõrval abitreeneri rollis. Henni sõnul läks taktikepi ülevõtmine loomulikult, sest kolmapäeval toimus 11 mängija osalusel üks harjutuskord ka Šveitsis. «Thomas jälgis seda veel väljaku kõrval ja ütles viimast korda nägemist. Sain kohe alustada oma ideedega, mängijate jaoks midagi väga uut või drastilist ei ole.

Igal treeneril on oma käekiri, aga töökorralduses suuri muutusi ei ole. Paljud protsessid on juba varem hästi tööle saadud. Mõned asjad vajasid ülekäimist, et saaksime asjadest ühtemoodi aru,» rääkis uus pealik.

Neljapäeval Tallinnas liitusid juba uued abitreenerid Joel Indermitte ja Arno Pijpers, samuti kehalise ettevalmistuse eest vastutav Ilo Rihvk. Henni sõnul oli ta oma uue tiimiga mõistagi juba varem kontaktis ja tehti taustatööd: arutati esimesi samme, käidi läbi mängijad.

Henni ja tema abiliste töö kahtlemata kõige keerulisem osa on paralleelne muutuste teostamine ja meeskonna arendamine ning püüd selle kõrvalt saavutada tulemusi. Nagu öeldud, on Balti turniiriks aega valmistuda vaid mõni üksik päev. Sügisel ootavad ees rasked Rahvuste liiga mängud Slovakkia, Rootsi ja Aserbaidžaaniga.

«Kahe päevaga on võimatu mängijatele mänguplaani selgeks teha!» hüüatas Henn. «Koondises paratamatult ei jõua nii paljude detailideni kui klubides. Esimese kahe päevaga saame neile anda esimesed alged. See on tugi, millele hakata edasist üles ehitama. Iga järgmise kogunemisega proovime astuda järgmisi samme.»

Teistmoodi pole ju võimalik. Paar päeva on lühike aeg, kuid kusagilt peame alustama. Peame julgema muutusi teha, me ei tohi karta.

Eesti jalgpallikoondise peatreener Jürgen Henn peab mängujoonises muudatusi tegema kiire töö käigus

Kui eelmisel kuul Henni peatreeneriks saamine välja kuulutati, andis ta mõista, et võib teha olulise muudatuse ning minna Häberli juurutatud viieselt kaitseliinilt neljase peale. Veel Luzernis mängiti viiesega.

Nüüd andis Henn mõista, et juba Fääri saarte vastu näeb neljamehelist kaitseliini: «Oleme enamiku vastastega võimelised mängima nelja kaitsjaga. Tugevamate vastastega peame olema valmis muidugi rohkem kaitsma ning see eeldab mingite mängijate ümbertõstmist. Eks see kõik ole pidev töö. Natuke vajavad asjad paika loksutamist. Mõne mängija positsioon muutub lähtuvalt nende profiilist ja meie mängumudelist. Tahame meestele leida rollid, kus nende oskused ja tugevused tulevad kõige paremini esile,» selgitas värske peatreener, lisades, et koondise kapteniks saab nüüd Karol Mets.

Ega Henn pelga, et mängus Fääri saartega võib uue formatsiooni tõttu tekkida mõni suuremat sorti segadus? «Aga teistmoodi pole ju võimalik. Paar päeva on lühike aeg, kuid kusagilt peame alustama. Peame julgema muutusi teha, me ei tohi karta,» vastas ta.

«Tulemus on tähtsaim – läheme ikka võidu peale mängima –, aga ma pole kunagi vaadanud ainult tulemust eraldi. Hindame tulemuse kõrval arengut, kas liigume selle poole, kuidas tahame mängida ja kas see annab eeldusi kunagi tulevikus tulemuse tegemiseks. Kui on näha, et mängustiilis toimub areng, siis arvan, et mõnda aega antakse tulemused andeks. Kui kohe hakata mõtlema ainult tulemusele, jääb tegemata esimene samm ehk vundamendi loomine, mille peale saab hakata edasist ehitama.

Saame näha, milliseid samme peame veel tegema. Saame infot mängijate kohta, kuidas nad väljakul oma rollidesse sobivad.

Plaanime asju nii, et vundament oleks olemas sõltumata sellest, kellega mängime, mitmese kaitseliiniga mängime ning kas ees mängime kahe või ühe ründajaga. Kaks esimest mängu on info kogumiseks olulised. Püüame ehitada meeskonda, kes suudab mängida ka tugevamatega.

Ideaalne oleks olukord, kui mängupilt ja tulemused liiguvad samas suunas. Ühel hetkel võiksid need omavahel seoses olla,» lõpetas Henn oma põhimõtete tutvustamise.

Mark Anders Lepik (paremal) võitlemas teisipäeval Luzernis Šveitsi koondise kaitsja Nico Elvedi vastu.
Mark Anders Lepik (paremal) võitlemas teisipäeval Luzernis Šveitsi koondise kaitsja Nico Elvedi vastu. Foto: PETER KLAUNZER/EPA/Scanpix

Eesti liiga tänavuse hooaja suurim väravakütt ning Šveitsis algrivistusse pääsenud Mark Anders Lepik usub, et Henn sobib Eesti koondise etteotsa ning koondis näitab juba Balti turniiril korralikke esitusi.

«Jürgenil on kogemust Floraga Euroopas mängimisest, ta suudab pigistada meeskonnast välja maksimumi. Tal on oskus teha oma ideed väga kiiresti selgeks. Täna oli meil juba kaks koosolekut, nüüd läheme trenni,» ütles Lepik neljapäeva pärastlõunal.

Eesti ja Fääri saarte mäng algab laupäeval kell 19 Lillekülas, teises poolfinaalis kohtuvad Läti ja Leedu. Vastavalt tulemustele moodustuvad 11. juunil finaal- ja pronksimängu paar. Kui Eesti vastaseks tuleb Läti, mängitakse Tallinnas, kui Leedu, siis aga sealmail.

Tagasi üles