Miks on Balti turniir Eesti jalgpallifännidele nõnda oluline? (1)

Copy
Viimati peeti Balti turniir 2022. aastal. Eesti (sinises) võitis 2:0 Leedut (punases) ning sai kolmanda koha.
Viimati peeti Balti turniir 2022. aastal. Eesti (sinises) võitis 2:0 Leedut (punases) ning sai kolmanda koha. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Enne ajaloolise võistluse algust rääkisid Eesti meeste jalgpallikoondise poolehoidjad, et esindusmeeskond peab karika taas Maarjamaale tooma.

Pärast teisipäevast kaotust Šveitsile lõppes Thomas Häberli ametiaeg vutivõistkonna peatreenerina. Tema mantlipärija on varem šveitslase kõrval abitreeneri rolli täitnud Jürgen Henn. Balti turniiriks oli eestlasel aega valmistuda vaid mõni üksik päev. Kui esimene treening täiskoosseisuga tehti neljapäeval, siis juba täna juhib ta võistkonna Fääri saarte vastu väljakule.

Balti turniir on kõige alus

Eesti jalgpallikoondise fänne ühendava MTÜ Jalgpallihaigla juhatuse liige Martin Ohlo on vutikmeeskonnale kaasa elanud lapsest saati ning Balti turniir on temale väga tähtis. Üle kümne aasta on Ohlo olnud Jalgpallihaigla liige. Küsimusele, kas Eesti võidab sel aastal Balti turniiri, vastas Ohlo, et see on täiesti võimalik.

Jalgpallihaigla juhatuse liige Frank Kolde rääkis, et Balti turniir on kõige alus. «See defineerib Eesti koondise jalgpalli. See on vanim järjepidev rahvuskoondistevaheline turniir maailmas. Raisata Balti turniir selleks, et valmistuda punktide mänguks, kus me punkte ei saa – absurd,» sõnas ta.

Turniiril osaleb peale Eesti ja Fääri saarte ka Läti ja Leedu. Alates taasiseseisvumise ajast on Balti turniir olnud fännidele oluline. «Need olid esimesed kohad, kus me üldse käia saime 90ndatel. Meil polnud raha, et mujale minna.

Balti turniiril mängime naabritega. See tuleb võita. Fännid ei mõtle teistmoodi. See, et praegusel ajal on seal sajusaared ja ma ei tea, mis asjad siia vahepeal satuvad neljandaks, on nonsenss. Õige Balti turniir peab olema kolme Balti riigi vahel. Seda hindavad Läti ja Leedu fännid samamoodi,» nentis Kolde.

Kui vaadata FIFA maailma edetabelit, on Eesti (123) Balti turniiril osalevatest riikidest kõrgemail kohal. Meile järgnevad Fääri saared, kes on 133., Läti 136. ning Leedu 137. kohal. Eelpool välja toodud riigid pole jalgpalliväljakul suuremate saavutustega viimasel ajal silma paistnud. Nii Läti kui ka Fääri saarte koondis on oma viimases kümnes mängus võidumaiku saanud tunda vaid korra, kui Läti alistas oktoobris Armeenia ning Fääri saared märtsis Liechtensteini. Leedu on sama arvu kohtumistega võitnud kolmel korral, kui kaks korda on alistatud Gibraltarit ning korra Bulgaariat.

«Inimesed on aastakümned käinud Lätis ja Leedus ning mujal välismaal, et oodata seda ja me oleme ainult ühe korra selle taasiseseisvumise ajal võitnud. Kujuta ette, mõned fännid on oodanud seda 30 aastat. See on väga tähtis asi,» märkis Kolde.

Kolde kutsub täna õhtuks kõiki inimesi A. Le Coq Arenale. «Meie poisid mängivad ja nad on väärt kaasaelamist. Toome selle võidu koju,» lisas ta.

Balti turniiri ajalugu

Esimest korda korraldati Balti turniiri 1928 aastal. Vahemikus 1928–1933, 1935–1938 ja 1991–1998 toimus turniir igal aastal. Seejärel on selle pidamine olnud mõnes mõttes ebakorrapärane. Eesti on kokku võitnud karika neljal korral. Viimane kord võideti see 2021. aastal. Too aasta ühtegi külalisriiki ei osalenud ning kõik kolm riiki mängisid omavahel läbi. Kõigepealt alistasid sinisärgid 1:0 leedukad ja pärast seda 2:1 lätlased.

Eesti meeste A-koondis tuli 83 aasta järel Balti meistriks.
Eesti meeste A-koondis tuli 83 aasta järel Balti meistriks. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Toona lõpetasid sinisärgid ka lõunanaabrite pika võiduseeria – Läti oli võitnud turniiri neljal järjestikusel korral. Kokku on nad karika koju viinud 13 korda. Leedu sai viimati võidurõõmu tunda 2010. aastal ning peakohale on nad karika tõstnud kümme korda. Ka Soome on võistlusel osalenud. Põhjanaabrid mängisid Balti riikide vastu 2012 ja 2014. Viimati peeti Balti turniiri 2022. aastal. Toona triumfeeris külalisvõistkond Island.

Formaat näeb võistlusel välja selline, et kõigepealt toimuvad poolfinaalid. Kui Eesti läheb täna õhtul vastamisi Fääri saartega, siis võitja selgitavad täna kell 16 omavahel välja ka Läti ja Leedu. Kohtumiste võitjad saavad 11. juunil kokku finaalis ning kaotajad mängivad kolmandale kohale. Poolfinaalide tulemusest sõltub Eesti koondise turniiri teise mängu toimumispaik: kui vastaseks osutub Läti, mängitakse kodumaal, Leeduga minnakse aga vastamisi võõrsil.

Eesti ja Fääri saared on jalgpalliplatsil vastamisi läinud seitsmel korral. Eesti on nendest kohtumistest võitnud neli ning Fääri saared kaks. Üks kohtumine lõpetati 1996. aastal 2:2 viigiga. Viimati mängiti 2011. aasta EMi kvalifikatsiooniturniiri mängul Svangaskarðis, kus Eesti pidi tunnistama vastaste 0:2 paremust. Täna lüüakse pall Lillekülas mängu kell 19.

Eesti koondis Balti turniiril

Väravavahid

Karl Jakob Hein (Londoni Arsenal), Matvei Igonen (Plovdivi Botev), Karl Andre Vallner (Tallinna FCI Levadia)

Kaitsjad

Karol Mets (FC St. Pauli), Artur Pikk (Opole Odra), Märten Kuusk (GKS Katowice), Maksim Paskotši (Zürichi Grasshopper), Michael Lilander (Bohemian FC), Rasmus Peetson (Tallinna FCI Levadia), Erko Jonne Tõugjas (Tallinna FC Flora), Kristo Hussar (Tallinna FC Flora), Edgar Tur (Tallinna FCI Levadia), Michael Schjönning-Larsen (Tallinna FCI Levadia)

Poolkaitsjad

Vlasi Sinjavski (FC Slovacko), Martin Miller (Bohemian FC), Markus Poom (Shamrock Rovers), Mihkel Ainsalu (Tallinna FCI Levadia), Rocco Robert Shein (FC Dordrecht), Martin Vetkal (AS Roma), Kevor Palumets (Waregemi Zulte), Patrik Kristal (Paide Linnameeskond)

Ründajad

Henri Anier (Lee Man), Erik Sorga (Sumgayit FK), Mark Anders Lepik (Tallinna FC Flora), Alex Matthias Tamm (Nõmme Kalju FC), Robi Saarma (Paide Linnameeskond)

Tagasi üles