Kümnevõistluse imemees: piire tegelikult ei ole

Copy
Leo Neugebauer Budapesti MMil.
Leo Neugebauer Budapesti MMil. Foto: MARCUS BRANDT/dpa/picture-alliance/Scanpix

Täna hommikul kirjutas Postimees Sport sellest, kuidas Eugene`is toimunud USA üliõpilaste kergejõustikumeistrivõistlustel näitas vägevat hoogu sakslane Leo Neugebauer, viies nii enda kui ka riigi kümnevõistluse tippmargi 8961 punktini. Seejuures püstitas 23-aastane sportlane kettaheites tulemusega 57.70 ka niinimetatud kümnevõistluse maailmarekordi.

Noore kümnevõistleja säravaimateks saavutusteks peetakse 2023. aasta Budapesti MMi viiendat ja U18 MMi kolmandat kohta, USA üliõpilaste meistrivõistluste (NCAA) võite 2023. ja 2024. aastal ning ka NCAA sisemeistrivõistluste tänavust triumfi seitsmevõistluses.

Leo Neugebauer 8961: 10,64; 7.86; 17.46; 2.07; 48,03; 14,36; 57.70; 5.21; 56.64; 4.44,61

Dekatleet tegi suuri tegusid ka eelmisel aastal, mil ta esimest korda püstitas 8836 punktiga Saksamaa rekordi. Tänavu saavutas ta 6347 silmaga Saksamaa siserekordi ka seitsmevõistluses.

Neugebauerit peetakse Ameerika Ühendriikide parimaks kolledžisportlaseks, vahendab väljaanne Wall Street Journal.

Leo Neugebauer.
Leo Neugebauer. Foto: SVEN HOPPE/dpa/picture-alliance/Scanpix

Karjääri algus

Neugebauer kasvas üles eelkõige jalgpalli mängides. Samuti võistles ta juba varakult ka kergejõustikus. Kümnevõistleja on öelnud, et ta oli alati kõiges väga talendikas.

Mõte USAsse ülikooli minna sündis noore sportlase peas varakult. Kõige harjumatum oli Neugebaueri jaoks Texase kuumalainetega kohanemine.

Teda on proovitud värvata ka erinevatesse USA jalgpallikoondistesse. Neugebaueri treener arvab, et kui sportlane oleks sündinud Ameerika Ühendriikides, poleks ta mitte kunagi kergejõustikuni jõudnud – tõenäoliselt lõpetanuks ta vutimehena. Neugebauer ise ei välista, et ta kunagi tõepoolest jalgpalli mängima ka hakkab.

Leo Neugebauer Budapesti MMil teivast hüppamas.
Leo Neugebauer Budapesti MMil teivast hüppamas. Foto: MARCUS BRANDT/dpa/picture-alliance/Scanpix

Igapäevarutiin

Neugebaueri igapäevarutiin on muljet avaldav. Ta tõuseb hommikul kell kuus: treenib, venitab ning tõstab raskusi väga suure osa päevast. Päevas sööb Neugebauer praegu varasema kuue korra asemel lausa seitse. Ta ise naljatleb, et suureks meheks olemine nõuabki väga palju energiat.

Sportlase pikkus (1.98), mis oleks väga kasulik näiteks korvpallis, ei too alati automaatselt edu kümnevõistluses, kus mitmed alad nõuavad suurepärast tehnilist sooritust. Näiteks ütles Neugebauer, et 1500 meetri jooksus hakkab pärast esimest ringi tema mass (ligikaudu 109 kilogrammi) mehele vahepeal raskusi valmistama. Samas loetakse sakslase suureks eeliseks pikki käsi ja jalgu ning nende taga peituvat meeletut jõudu.

Lisaks edukale sportlaskarjäärile tegeleb Neugebauer ka õppimisega. Ta on lõpetanud majanduse ja ettevõtluse eriala ning ta loodab kunagi ka oma ettevõttega alustada.

Just nii võimas on Saksamaa kümnevõistleja Leo Neugebauer.
Just nii võimas on Saksamaa kümnevõistleja Leo Neugebauer. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Eugene`i üliõpilaste kergejõustikumeistrivõistlused

Eugene`i võistlust kommenteerides ütles Neugebauer kodumaa kergejõustikuliidule, et selline tulemus on uskumatu, kuid samas ka suurepärane. Sportlane lisas, et on resultaadi nimel viimase kahe aasta jooksul väga palju tööd teinud ja vaeva näinud.

Tema tugevaimaks alaks peetakse kettaheidet. Eugene`is koguski Neugebauer kõige rohkem punkte just sealt (tulemus 57.70, 1032 punkti) ning kõige kasinama punktisaagiga tuli leppida 1500 m jooksus (4.44,61, 652).

Pärast võistlust ütles Neugebauer, et lootis alistada ka maagilise 9000 punkti piiri. Nüüd läheb ta seda ründama juba Pariisi olümpiamängudel. Atleet lisas, et ei näe pärast sellist tulemust enda ees enam mitte mingisuguseid piiranguid, tuleb lihtsalt iga päev veel rohkem tööd teha ja vaeva näha, vahendab Saksamaa portaal 1&1.

Olümpiamängud

Nüüd ongi Saksamaa sportlase suurimaks sihiks tema lapsepõlve unistus, 26. juulil algavad Pariisi mängud, kus tal on võimalus kümnevõistluses võita kõige kirkam medal. Kui see tal korda läheb, oleks ta pikim olümpiavõitjast dekatleet. EMil Neugebauer ei osale.

Neugebauer on praegu kümnevõistluse maailma hooaja edetabelis esimene. Talle järgnevad Puerto Rico esindaja Ayden Owens-Delerme 8732, Kanada sportlane Damian Warner 8678, hollandalane Sven Roosen 8517, ameeriklane Heath Baldwin 8470 ning eestlane Johannes Erm 8462 punktiga. 

Neugebauer lisas, et on õppust võtnud ka Budapesti MMil juhtunust, kus ta avapäeva liidrikohalt langes kokkuvõttes viiendaks. Tema arvates on oluline pinged peast eemal hoida. Neugebaueri sõnul tuleb teha oma asja ja mitte mõelda liigselt olümpiale.

Leo Neugebauer on Budapesti MMist õppust võtnud.
Leo Neugebauer on Budapesti MMist õppust võtnud. Foto: PAWEL KOPCZYNSKI/REUTERS/Scanpix

Maailma kõigi aegade edetabelis tõusis Neugebauer kuuendaks. Teda edestavad Tomáš Dvořák (8994), Damian Warner (9018), Roman Šebrle (9026), Ashton Eaton (9045) ja Kevin Mayer (9126).

Neugebauerile on toetust avaldanud mitmed sportlased. Näiteks ütles 1988. aastal SDVle kümnevõistluses olümpiakulla toonud Christian Schenk, et tema arvates saab noorest sportlasest Saksamaa kümnevõistluse ikoon ja tipptegija.

Tagasi üles