PM ROOMAS Lillemets: peamine kullapretendent on ikkagi Mayer, aga Erm võib talle vastu saada

Copy
Risto Lillemets (paremal) usub treeningpartner Johannes Ermi võimetesse.
Risto Lillemets (paremal) usub treeningpartner Johannes Ermi võimetesse. Foto: Tairo Lutter

Kui mõni mees ei suuda pooleteise aasta jooksul kokku panna ühtegi kümnevõistlust – väike vihje, erandkorras EMile peale saanud Kevin Mayer – siis mõni teine alustab esmaspäeval kolmandat kümnevõistlust viimase seitsme nädala jooksul.

Just nõnda hullumeelne on olnud Risto Lillemetsa tänavune kevad, kust tal ette näidata 7971 punkti Itaaliast ja, tõsi, Götzise katkestamine. «Eks see viimane oli rohkem viievõistlus ja sellevõrra jäi ka rohkem värskust sisse,» poetab ta esmalt oma tiheda graafiku kohta.

Misjärel jätkab: «Kolmenädalase vahega paar kümnevõistlust teha pole tegelikult midagi hullu – on ka hullemaid tükke tehtud. Me olemegi ju kümnevõistlejad ja peame pingutama, see on meil loomuses.»

Kusjuures, kui asjadest ette rutata, siis vähemalt paberil on Lillemetsal tänavu kavas veel kaks(-kolm) kümnevõistlust. Sõltuvalt Roomas juhtuvast on ring ümber tehtud Eesti meistrivõistlustele, Pariisi olümpiamängudele ja Talence’ile.

«Kuivõrd raha mulle meeldib, siis tahaks Talence’is ikkagi kolmanda Challenge’i võistluse kirja saada. Ja teiste võistluste puhul sõltub siis sellest, kuidas tulemused tulevad,» selgitab Lillemets oma mõttekäiku.

Risto Lillemets

Rekordigraafik 8156 punkti: 10,98 - 7.11 - 14.55 - 2.00 - 49,66 - 14,33 - 43.11 - 5.00 - 60.55 - 04.30,72

Tippmarkide kogusumma 8595 punkti: 10,83 - 7.28 - 15.00 - 2.09 - 48,95 - 14,23 - 46.70 - 5.10 - 65.36 - 04.26,56

Tänavused tippmargid: 10,93 - 6.97 - 14.52 - 1.97 - 49,39 - 14,78 - 43.94 - 4.85 - 62.69 - 4.27,53

Ent kui tulemustest rääkida, siis mida ta EMilt ootab? «Tingimused on siin pigem ideaalilähedased ja ise olen ka nii valmis, kui vähegi saab, seega – isiklikku rekordit,» osutab ta kolm aastat tagasi maha saadud 8156 punktile.

Lillemetsa sõnul on see tulemus teda kõik need aastad närinud, sest oma peas pole ta juba ammu 8100-punkti-mees. «Ise näen ennast ikkagi võimsana, aga see muidugi ei loe, mis paberil kirjas. Loeb see, mis reaalsuses on ja eks esmaspäeval ole näha, mis juhtuma hakkab,» sõnab dekatleet, kelle üksikalade tippmarkide kogusumma on 8595.

Kes muretsevat Lillemetsa tervisliku seisundi pärast - Götzises astus ta alaseljatraumast tingitud reielihase spasmi tõttu ju kõrvale -, siis neile on mehel rahustav sõnum: kõik on korras. 

«Mingitel hetkedel on see küll ennast veel tunda andnud, kuid treeningutel midagi seepärast ümber pole olnud tarvis mängida. See pole midagi sellist, mis segaks ja loodan, et ka siin nõnda kaugele ei lähe. Pigem on asi hästi,» kinnitab ta.

Risto Lillemets on Rooma EMiks valmis.
Risto Lillemets on Rooma EMiks valmis. Foto: Tairo Lutter

Seda, mis punktisumma tuleb Roomas medali jaoks kokku kraapida, Lillemets ennustada ei oska. Erinevaid muutujaid ja küsimärke olla lihtsalt nii palju.

«Paljudele on see hooaja esimeseks kümnevõistluseks. Lisaks on tegemist olümpia-aastaga ja kuna hooaja põhisündmus on paari kuu pärast, siis kui meestel hakkab asi kiiva vedama või kusagilt tunda andma, siis võib-olla päris sellise riski peale välja ei minda ja jäetakse asi pooleli. Need kõik võivad medali hinda allapoole tuua, olgugi, et stardinimekirja põhjal on konkurents pigem kõva,» välkanalüüsib Lillemets.

Risto Lillemets (paremal) saamas kätte Rooma EMi stardinumbrit.
Risto Lillemets (paremal) saamas kätte Rooma EMi stardinumbrit. Foto: Eero Vabamägi

Üht julgeb ta siiski prognoosida: suurim favoriit on prantslane Kevin Mayer. «Kui maailmarekordimees enam-vähem midagi ära teeb, siis peamine kullapretendent on ikkagi tema. Kuid Juss (Johannes Ermi hüüdnimi – K.J.) võib väga hea võistluse korral talle ka vastu saada,» tõstab ta esile ka treeningpartnerit.

Kas Lillemets on valmis koondisekaaslase nimel ka Mayer’d vajadusel kergelt töötlema, et mismõttes too niisama EMile peale sai – prantslane ei täitnud nimelt EM normi, kuid sai korraldajatelt vabapääsme.

«Kui 1500 meetri eel on vaja, siis pole probleemi,» vastab ta naerupahvaka saatel, misjärel tõsisemalt lisab, «aga pigem las olla ikkagi aus, mees-mehe vastu mäng, kus võistlus käib stopperi ja mõõdulindi järgi.»

Kümnevõistlus toimub Roomas esmaspäeval ja teisipäeval. Kokku astub stardijoonele 25 sportlast ning isiklike rekordite võrdluses hoiab Lillemets (8156) 15. kohta.

Märksõnad

Tagasi üles