PM ROOMAS Sportlased valmistuvad EMiks lummaval, ent vastuolulise ajalooga staadionil

Copy

Kergejõustiku EMi medalite pärast heideldakse tänavu Rooma kuulsal olümpiastaadionil. Enne peaareenile astumist tuleb sportlastel läbi käia aga selle kõrval asuvalt soojendusstaadionilt ehk Stadio dei Marmilt, mis on küll äärmiselt ilus, ent vastuolulise ajalooga.

Nimelt ääristavad 1932. aastal valminud soojendusstaadionit 60, kuni neljameetrist marmorist skulptuuri, millest üks on uhkem kui teine. Ent nende ajalugu nõnda ilus pole. 

Seda seetõttu, et Stadio dei Marmi - ja üldse kogu Rooma olümpiastaadioni kompleks, mis avati Foto Mussolini nime all, kuid on praeguseks ümber nimetatud Foro Italicoks - ehitati diktaator Benito Mussolini käsul Itaalia fašistliku kehakultuuri akaadmia (Accademia fascista maschile di educazione fisica) tarbeks.

60 staadionit ümbritsevat kuju «kingiti» akadeemiale erinevate Itaalia provitside poolt ning peaksid väljendama iidse-Rooma põhiväärtusi: viljakus, tugevus, distsipliin ja väärikus.

Neid raiusid kohapeal 24 konkursi teel välja valitud skulptorit, kes ammutasid inspiratsiooni Kreeka skulptuuri suurkujudelt nagu Doryphoros ja Discobolus. Ent nende peamine (etteantud) eesmärk oli Mussolini ülistamine, et tõsta teda Rooma keiser Augustusega samale tasemele.

Pärast fašistliku režiimi varisemist Itaalias jäeti Stadio dei Marmi siiski puutumata ning seda on kasutatud erinevate spordivõistluste tarbeks: 1960. aasta Rooma olümpial toimus seal näiteks maahoki turniir.

Samas on seal oma ilu kõrval tänini näha teatud fašistlikke sümboleid, mis mõningaid kriitikuid häirivad.

Tagasi üles