PM ROOMAS Kindlalt EM-finaali pääsenud Mägi: loodan seal varasemad kogemused ära kasutada

Copy
Rasmus Mägi võitis oma poolfinaali ja jõudis teisipäevaõhtusesse EM-finaali.
Rasmus Mägi võitis oma poolfinaali ja jõudis teisipäevaõhtusesse EM-finaali. Foto: Eero Vabamägi

400 m tõkkejooksja Rasmus Mägi tegi Roomas toimuval EMil esmaspäeval töö kiiresti ja korrektselt ära. Ta võitis oma poolfinaali ning edenes nõnda teisipäevaõhtusesse finaali.  

Mägi läbis tõketega staadioniringi Rooma olümpiastaadionil 48,43ga, mis tähistab tema hooaja tippmarki. Ühest küljest julgustav, kuid teisalt krimpsutas meie mees veidi nina selle peale, et poolfinaalis oli tarvis teiseks tulnud rootslase Carl Bengstsrömi (48,51) edestamiseks nõnda palju energiat kulutada.

«Ega ei saanud ka päris kindel olla selles, mis [viiendal rajal jooksnud sakslane Joshua] Abuaku teeb,» viitas Mägi sellele, et temal tuli finišisirgel rohkem üle parema õla rootslast kiigata. «Samas olid asjad kenasti minu kontrolli all: ma ei jäänud kellegi vahele ega rütmi lõksu.»

Rootslane Carl Bengstsröm sundis Rasmus Mägi ikkagi päris viimaste meetriteni pingutama, et poolfinaal võita.
Rootslane Carl Bengstsröm sundis Rasmus Mägi ikkagi päris viimaste meetriteni pingutama, et poolfinaal võita. Foto: Eero Vabamägi

Ka jooksuga tervikuna jäi meie rekordimees rahule. «Võib-olla kõige nigelam koht oli seitsmendast tõkkest kaheksandani. Seitsmes tuli ilusti jalga, kuid pidanuks natuke agressiivsemalt pärast seda 14 sammu peale minema. Kaheksandale jooksin natuke liiga sisse.

Vajusin tõkke tagant läbi – selline väike nõks käis läbi – aga kui sa korraks vajud madalamale, läheb ka jalg natuke rohkem täis. Selles mõttes kontrollisin ma ka [jooksu] lõppu, kuid homset silmas pidades tuleb rütmivahetus kindlasti efektiivsemalt teha,» analüüsis ta etteastet.

EMil eel polnud Mägi päris kindel, kas alustab Rooma olümpiastaadionil 20 või 21 sammuga. Lõpuks langes valik esimesele. «Oli enam-vähem okei. Esimesel tõkkel keegi kõrval polnud, aga päris esimene ka ilmselt polnud. Tundus, et toimis, kuigi homme saab esimesele veel natuke aktiivsemalt peale minna.»

  • Stardist tehtava 20 ja 21 sammu erinevust selgitas Mägi mullu põhjalikumalt SIIN.  
400 m tõkkejooksu finaali koosseis.
400 m tõkkejooksu finaali koosseis. Foto: European Athletics

Finaalist ja sealsetest rivaalidest rääkides lausus Mägi, et mõningast üllatust pakkus tema jaoks türklase Berke Akcami esitus (48,14). Poolfinaalide nobedaima mehe Alessandro Sibilio (48,07) säärast minekut oskas ta oodata. «Vaadates, kuidas itaallased on siin võistelnud, siis oli väga tõenäoline, et Sibilio on heas vormis,» sõnas ta.

Üldisemalt oli tema kommentaar poolfinaalide kohta järgnev. «Need ajad on sellised konkurentsitihedad, kuna paljudel meestel on võimekus joosta sinna 48,5 peale. Kui jooksus pole veel ka tohutult kiiret alustajat, siis see teeb selle seltskonna jaoks enda võimete realiseerimise natuke lihtsamaks.

Võib-olla sealt ka need natuke suuremad eneseületused – näiteks türklase puhul. Kolmandas ei jooksnud samuti keegi väga eest ära ja tuldi võrdselt lõpuni. Arvan, et see kandis kõik mehed hea ajaga finišisse,» sõnas ta. 

Rasmus Mägi vaatamas ette teisipäevase finaali poole.
Rasmus Mägi vaatamas ette teisipäevase finaali poole. Foto: Eero Vabamägi

Ühesõnaga, nagu ka Mägi lühiintervjuu alguses mõista andis, saab finaalis määravaks see, kellel kui palju energiat alles jäi. «Mul on mõned [varasemad] finaalid salves, loodan seda ära kasutada. Teisalt, ka teistel meestel on tiitlivõistluste finaale ikkagi all, olgu need siis noorte või juunioride omad. Kes on seal siis medaleid võitnud, kes napilt ilma jäänud. [Finaalis tuleb starti] päris suur hulk võrdsemapoolseid jooksjaid,» lõpetas Mägi, kes sooviks finaalis startida pigem välispoolsemalt rajalt.

Märksõnad

Tagasi üles