Kergejõustikustaar, kes tõestab, et valged mehed ei hüppa, vaid suisa lendavad! (3)

Elisabeth Siivelt
Copy
Miltiádis Tentóglou
Miltiádis Tentóglou Foto: IPA/SIPA/IPA/SIPA/Scanpix

Hollywoodi tähtede Wesley Snipesi ja Woody Harrelsoni legendaarne korvpallifilm ütles, et valged mehed ei suuda hüpata. Maailma parim kaugushüppaja Miltiádis Tentóglou kinnitab seda, sest kreeklane on nõnda vägevas hoos, et suisa lendab!

26-aastane Tentóglou sündis korvpallilinnas Thessalonikis, kuid oma lapsepõlve ning teismeea veetis ta Grevenas. Tema peres ei olnud ühtegi kergejõustiklast ja lapsena unistas ta saada MotoGP sõitjaks, mõne aja pärast surfariks ning siis parkuuriprofessionaaliks.

Kergejõustikuga alustas praegune kaugushüppaja täiesti juhuslikult 15-aastaselt Vangelis Papanikose käe all, kes oli teda näinud Grevena staadionil parkuuri tegemas. Juhendaja oli esimene inimene, kes märkas Tentóglou erakordset loomulikku annet ja tema suurt füüsilist võimekust.

Tee kaugushüppeni

Tentóglou esimene kergejõustikuala oli tegelikult hoopis kõrgushüpe, kus ta saavutas oma esimesel võistlusel tugeva, kuigi mitte erakordse tulemuse 1.80. Kaugushüpet proovides oli tal enda sõnul kohe hea tunne, kui hüppas 15-aastaselt esimesel võistlusel 6.38. Ta mõistis, et kaugushüpe on tema ala.

2017. aastal alustas Tentóglou koostööd tunnustatud treeneri Georgi Pomashkiga, kes on ka tema praegune juhendaja. Tegemist on inimesega, kes viis sportlase tippu.

«Teda on väga lihtne juhendada,» on Pomashki öelnud. «Sa ei pea harjutust kümme korda tegema, et ta seda perfektselt teeks. Sellist sportlast on raske leida.»

Tentóglou sai oma esimese rahvusvahelise kogemuse 17-aastaselt. 2015. aastal kuni 18-aastaste kergejõustiku maailmameistrivõistlustel Colombias Calis saavutas ta 7.66ga viienda koha.

Tulemused läksid aina paremaks

Muljet hakkas ta avaldama järgmise aasta mais, kui hüppas Kalamatas uueks Kreeka rekordiks 8.19. Kaks kuud hiljem võitis ta Poolas Bydgoszczis toimunud U20 maailmameistrivõistlustel 7.91ga hõbemedali ning oli järgmisel kuul olümpial, kus ta langes välja juba paraku kvalifikatsioonis.

2017. aasta juunis Patrases toimunud kergejõustiku Kreeka meistrivõistlustel parandas staar riigi U20 rekordit, hüpates 8.30. Juulis võitis ta Itaalias Grossetos peetud U20 EMil 8.07ga kulla.

Seejärel sai Tentógloust medalimasin. Ta on olümpiavõitja, maailmameister, kolmekordne Euroopa tšempion ja võitnud sise-tiitlivõistlustelt viis kulda. Alles 26-aastaselt on ta tervelt kümnekordne täiskasvanute tiitlivõistluste medalist!

Mõistagi on Tentóglou nimel mitu rekordit. Näiteks on 8.55ga tema nimel Kreeka siserekord ning tänavu Rooma EMil hüpatud 8.65 on Vana Maailma meistrivõistluste parim tulemus. Kreeka tippmargist lahutab teda vaid üks sentimeeter.

Tentóglou vägev hoog on tekitanud lootuse, et ehk suudab ta ohustada Mike Powelli 33-aastast maailmarekordit 8.95. «Tahan olla kõigi aegade esikümnes, milleks on vaja hüpata 8.71, ning vaatame siis edasi,» ütles Kreeka kaugushüppaja.

21. sajandil on maailmarekordile kõige lähemale jõudnud ameeriklane Dwight Phillips, kes hüppas 2009. aastal Eugene'is 8.74 meetrit. 

Tagasi üles