Kuhu on kadunud peaaegu maailma parim odaviskaja?

Copy
Johannes Vetter
Johannes Vetter Foto: Aleksandra Szmigiel / REUTERS / Scanpix

31-aastane Saksamaa odaviskaja Johannes Vetter on pidanud vigastuse tõttu ligikaudu kolm aastat kõrgetasemelisest odaviskest eemale hoidma. Millal on lootust kergejõustiklast taas suures mängus näha?

Maailma kõigi aegade edetabelis hoiab Vetter 2020. aastal visatud 97.76ga teist kohta. Teda edestab vaid maailmarekordimees Jan Železný, kes on suutnud oda visata sakslasest 72 sentimeetri võrra kaugemale.

Vetteri karjääri säravaimateks saavutusteks võib pidada 2017. aastal Londonis võidetud MMi, neljanda koha saavutamist olümpiamängudel 2016. aastal ning Doha MMi pronksmedali võitmist 2019. aastal.

Vetter võistles viimati 2023. aasta 6. augustil Saksamaal, mil tulemuseks jäi tagasihoidlik 77.35.

Johannes Vetter tähistamas MMi võitu.
Johannes Vetter tähistamas MMi võitu. Foto: Andreas Gebert / REUTERS / Scanpix

Probleemid õlaga

Vetteri karjääri allakäik sai alguse 2021. aasta Tokyo olümpiamängudel, kus ta lõpetas suurfavoriidina alles üheksandal kohal. Enne olümpiamänge alistas odaviskaja samal aastal 90 m joone aga lausa üheksal korral.

Sellest ajast peale on Vetteri viskekätt saatnud probleemid. Aastatel 2022–24 osales sakslane vaid kuuel võistlusel. Enne 2022. aasta maailmameistrivõistlusi ütles Vetter vigastust kommenteerides enda Instagrami kontol, et tal on raske öelda, millal saab taas 100-protsendiliselt võistlustulle asuda.

Pärast poolteist aastat kestnud uuringuid selgus, et probleemi tekitas parema õla abaluu, mis ei olnud õiges asendis. Seetõttu ei saanud sportlane õlga vajaliku nurga all liigutada. Pärast diagnoosi saamist alustati kohe vajaliku raviga, vahendab väljaanne Sportstar.

Sakslane ise püüab kogu olukorra juures säilitada positiivsust nii palju kui vähegi võimalik. Ka pilguheit Vetteri sotsiaalmeediakontodele näitab, et mees on nende kolme aasta jooksul veetnud väga palju aega jõusaalis ja visketrennides. Kõige rohkem on odaviskajal kahju sellest, et on pidanud vahele jätma kaks MMi.

Vetter ise ütles selle aasta maikuus: «See ei ole hea tunne, kui näed, et teised võistlevad, aga sina mitte. Inimesed võivad küsida, miks ma lihtsalt ei väldi teiste tegemiste vaatamist, kuid ma ei ole suutnud end täielikult spordist välja lülitada.»

Vigastused on alati olnud Vetteri karjääri üks osa (näiteks pidi ta pärast Doha MMi käima jalaoperatsioonil). Nimelt on Vetter 1,88 m pikk ning kaalub 103 kg, mis muudab ta küll üheks plahvatusohtlikumaks odaviskajaks maailmas, kuid paneb sportlase keha pidevalt ka suure pinge all proovile.

«Mõnikord ei saa ma vigastusi lihtsalt niisama vältida, sest need tulevad koos visetesse pandud jõuga. Olen 31-aastane, seega hakkan profisportlasena vanaks jääma, eriti sellisel spordialal nagu seda on odavise. Kui oda visata nii kaugele, rakendub kehale väga suur jõud. Nii et mõnikord läheb halvasti ​​ja ma saan vigastada, aga see on osa spordist,» ütles Vetter vigastusi kommenteerides.

Johannes Vetter vigastas end ka 2021. aasta olümpiamängudel.
Johannes Vetter vigastas end ka 2021. aasta olümpiamängudel. Foto: BEAUTIFUL SPORTS / Olaf Rellisch via www.imago-images.de / imago images / Beautiful Sports / Scanpix

Vigastusest taastumine

Viimasest vigastusest taastumine on Vetteri jaoks olnud senise karjääri raskeim, kuid mehe sõnul on kõik sujunud hästi. Sakslane ütles, et kui ta peale ravi treeningutega uuesti alustas, siis ei tundnud ta enam painavat valu. See andis talle märku, et ta on õigel teel.

Viimasel ajal on Vetteri taastumisprotsessis näha olnud ka positiivseid märke. 2024. aastal olevat ta treeningutel visanud ka üle 80 m.

Sellest hoolimata on Vetteri sõnul alati oht saada uusi või süvendada vanu vigastusi. Sakslasel on viimasel ajal olnud probleeme ka viskeküünarnukiga.

Mai alguses kommenteeris sakslane enda olukorda järgnevalt: «Kokkuvõttes tunnen end päris hästi. Jõu vaatenurgast ei ole ma väga kaugel sellest, kus olin 2021. aastal. Mul oli talvel Lõuna-Aafrikas väga hea treeninglaager. Jõusaalis on mõned harjutused, kus olen isegi tugevam.»

Johannes Vetter
Johannes Vetter Foto: Anke Waelischmiller / sven Simon / picture alliance / SVEN SIMON / Scanpix

Olümpiamängud

Vetteri treener on öelnud, et sportlane plaanib kindlasti osaleda juuni lõpus toimuvatel Saksamaa meistrivõistlustel, mis annab lootust, et atleet soovib kaasa teha 2024. aasta Pariisi olümpiamängudel, vahendab portaal Iltalehti.

Spordipeole pääsemiseks peab Vetter neil võistlustel viskama vähemalt olümpianormi 85.50, sest edetabeli koht ei taga sakslasele Pariisi piletit.

«Olümpiamedal odaviskes on minu jaoks palju olulisem kui lihtsalt maailmarekordi parandamine,» sõnas Vetter olümpiamänge kommenteerides. 

Sellel aastal on üle 85.50 visanud oda seitse sportlast.

Märksõnad

Tagasi üles