Vehklemisliidu esindaja Lehise juhtumist: siin taga pole 99,9-protsendilise tõenäosusega mingit vandenõu (6)

Copy
Katrina Lehis teisipäevasel pressikonverentsil.
Katrina Lehis teisipäevasel pressikonverentsil. Foto: Madis Veltman

Vehklemiskoondisest välja jäetud Katrina Lehis on viimases hädas pöördunud kohtu poole, et saada esialgse õiguskaitse raames koht Euroopa meistrivõistlustel. Eesti vehklemisliidu kõneisik Heino Märks kinnitas Postimehele, et nendega pole veel Harju maakohtust ühendust võetud.

29-aastane Lehis, kes tuli Tokyo olümpial epeevehklemises individuaalselt pronksile ja naiskonnaga kullale, teatas täna toimunud pressikonverentsil, et on otsustanud oma õiguste eest seista. Kuna ta on Eesti edetabeli teine number, kuid jäi ikkagi neljaliikmelisest koondisest välja, mis sõidab järgmisel nädalal Baselis toimuvale EMile, siis otsib ta õigust kohtu kaudu.

Märksi sõnul ta Lehise pressikonverentsi ei jälginud ning kuulis meedia vahendusel, et Lehise tiim on otsustanud pöörduda õigussüsteemi poole. «Eks siis kohus saadab mingisuguse paberi meile ja me siis kuskil istungil kohtume. Tehakse selgeks, kas kõik oli õiguspärane. See oli juhatuse otsus, mind seal kohal polnud,» ütles Märks, kes on varem pidanud vehklemisliidus peasekretäri ametit. Praeguse peasekretäri Aivar Paalbergi sõnul hakkab Märks alaliidu poolt Lehise juhtumiga tegelema.

Heino Märks
Heino Märks Foto: Eero Vabamägi

Millise lahenduse võiks võimalik kohtuasi saada? «Arvan, et siis peab Eesti kohtusüsteemis olema keegi kohtunik, kes ütleb, et Kaido Kaaberma (epeekoondise peatreener – toim) peab meile Tokyo OM-kulla taganud Julia Beljajeva maha jätma ja võtma tema asemel Lehise.

Kui keerame ajalugu tagasi, siis tasub vaadata Tokyo olümpia veerandfinaali Poolaga. Beljajeva päästis toona Eestile koha nelja hulgas, muidu oleksime vehelnud kohtadele viis kuni kaheksa. Öelda täna, et võtta Lehis tema asemel koondisesse... Võibolla ilus, et ankrunaisena teed kõik hästi (vihjab Lehisele – toim), siis sinu eelnevad ja järgnevad teod ei loe midagi,» selgitas Märks.

Tema sõnul on see olnud erinevate spordialade tavapraktika, et keegi peab tiheda konkurentsiga koondisest välja jääma. Pressikonverentsil visati õhku võimalus, et ehk on alaliit meelega Lehisele kaikaid kodarasse visanud. EMi koondis pidi lukku minema 31. mail, kuid juhatus kogunes alles 10. juunil.

Märks ei näe vandenõuteooriatel alust. «Juhatuse koosolekul oli palju teemasid. Üks asi puudutas Sten Priinitsa tegemisi, kõik see tekitas ühe väikese tormi veeklaasis. Õnneks lahenes selles juhtumis kõik sportlase kasuks,» vihjas Märks, et Eesti Antidopingu ja Spordieetika Sihtasutuse (EADSE) määratud ajutine võistluskeeld tühistati.

Tema sõnul pole kaheksaliikmelise juhatuse kokkusaamine lihtne protsess. «Inimesed on hõivatud. Eilegi ei saanud kõik sajaprotsendiliselt kohal olla. Näiteks üks juhatuse liige viibib kergejõustiku EMil. Mina seal küll kolli ei näe, see on täiesti tavapraktika. Ma olin alaliidu peasekretär poolteist aastat ja viieliikmelise juhatuse kokkusaamine oli peavalu.»

Vehklemisliidu juhatuse liikmed: Peeter Järvelaid (president), Irina Embrich, Meelis Loit, Peeter Nelis, Jevgeni Karavajev, Raido Mägi, Andres Lipstok, Viljar Jaamu.

10. juuni koosolekul osalesid: Järvelaid, Nelis, Loit, Embrich, Karavajev ja Lipstok. Embrich taandas end hääletamisest.

Märks tõi mängu nüüd Lehise mänedžerina tegutseva Indrek Madara. «Seesama Madar, ta on endine juhatuse liige, kes oma valimiskampaanias teatas, et temale antud hääl ei lähe kaotsi, sest on juhatuses kõik neli aastat. Aga ka tema leidis ühel hetkel, et tal pole aega tegelda. Need asjad paraku on nii. Siin taga pole 99,9-protsendilise tõenäosusega mingit vandenõu.

Olenemata sellest, mis koosseisus Eesti vehklemisnaiskond lõpuks EMil osaleb, on neil vaja võidelda medalite nimel. Vastasel juhul kaotab alaliit oluliselt ettevalmistustoetust.

«Loodame, et vehklemine jääb ellu ja võidab medaleid. Tekib sõprus ja vendlus. Aga seda on raske ette kujutada, kui neljale kohale on meil kuus sportlast. Sooviks, et see oleks terve konkurents. Keegi ei palu neil koos käia grillimas või olla südamesõbrad, aga võiks olla viisakad ja panna asjad sportlikult paika,» ütles Märks lõpetuseks.

Tagasi üles