PM KAUNASES Peatreener Henn Vallnerist: kui sa kaks penaltit ära võtad, ei ole midagi muud öelda!

Copy
Eesti koondise peatreener Jürgen Henn Balti turniiri finaalil Kaunases.
Eesti koondise peatreener Jürgen Henn Balti turniiri finaalil Kaunases. Foto: Sander Ilvest

Eesti jalgpallikoondise peatreener Jürgen Henn oli Kaunases pärast Balti turniiri võitmist mõistagi rõõmus, ent kordas sama, mida pärast oma laupäevast debüütmängu Fääri saarte vastu: see oli alles esimene samm ja meil on veel väga-väga palju parandamist.

Ent sellele hakatakse uuesti mõtlema kolmapäeval, võiduõhtut saab ja peab nautima.

«Ülesanne oli mängida oma mängu, me ei valmistunud selleks kohtumiseks spetsiaalselt. Mingeid nüansse vastaste tegemistes muidugi jälgisime, kuid keskendusime oma ülesannetele ja sooritustele,» rääkis Henn pärast 1:1 viigiga ning penaltiseerias 4:3 võidu toonud finaali Leeduga.

Statistika näitas, et Eesti hoidis palli ligi kaks kolmandikku ajast (63%) ning tegi vastasest kaks korda rohkem täpseid sööte (533 – 267). Henn märkis, et pallihoidmise nimel on tööd tehtud, samas ei ole see eesmärk omaette. «Kui vastased pakuvad teistsugust lahendust, siis kohaneme sellega. Aga oli hea näha, et mängijad on võimelised palli hoidma,» ütles Henn.

Ta kiitis, et kolme trennipäeva pealt on meeskond teinud üllatavalt suure sammu edasi, samas uus kaitsesüsteem (neljameheline liin) vajab veel harjumist. Leedu tegutseski küllalt madalal ja otsis võimalusi pikkade söötudega Eesti kaitseliini taha. Kui üks kord esimesel poolajal välja arvata, olid eestlased hästi valvel.

Henni hinnangul oli loogiline, et selle pallivaldamise peale jõuti lõpuks väravani. («Peame veel tööd tegema, et pallivaldamisest rohkem midagi asjalikku välja võluda ja vajadusel olla sirgjoonelisem.») Miks aga kohe lasti vastu lüüa? «Läksime väravaeufooriaga kaasa, väljakul oli ainult paar-kolm-neli kogenumat venda, kes suudavad ses olukorras rahu säilitada,» pakkus juhendaja.

Penaltite osas oli Henni sõnul asi varem paika pandud, ülesanded ära räägitud, samuti see, kes kuhu lüüa võiks. Ta tunnistas, et nn penaltivahetus – Erik Sorga sissetoomine viimasel minutil – läks aia taha ja tema vastutab selle eest, sest Sorga eksis löögil.

Karl Andre Vallner tõrjus penaltiseerias kaks leedulaste lööki.
Karl Andre Vallner tõrjus penaltiseerias kaks leedulaste lööki. Foto: Sander Ilvest

Koondise kolmandaks väravavahiks peetav Karl Andre Vallner esitas igati soliidse partii, toetas kaaslasi hästi ka jalaga mängus ning kerkis penaltiseerias kangelaseks. «Ma ei näinud, et ta oleks mängu jooksul kordagi tundnud ebakindlust. Ning kui sa kaks penaltit ära võtad, ei ole midagi muud öelda!» tunnustas Henn.

Kokkuvõttes oli ta lisaks võitudele ja meeskonna arengule rahul sellega, et noortele ja uuematele koondislastele sai anda palju mänguaega ning et nood said hakkama. «Vaikselt hakkavad need Levadia mängijad meeldima!» lõpetas Henn pressikonverentsi muhedal toonil.

Tagasi üles