Miks jäid Eesti rahval nägemata Johannes Ermi finišijärgsed võidupisarad?

Priit Pullerits
, vanemtoimetaja
Copy
Johannes Erm pärast kümnevõistluse 1500 m jooksu lõppu.
Johannes Erm pärast kümnevõistluse 1500 m jooksu lõppu. Foto: Manon Cruz / Reuters / Scanpix

Pärast seda, kui Johannes Erm oli eile hilisõhtul ületanud kümnevõitluse viimase ala, 1500 meetri jooksu lõpujoone käed püsti Euroopa meistrina, ei pööranud telekaamerad talle Rooma olümpiastaadionil enam mingit tähelepanu. ETV ekraanil nägi tema asemel viimaseid katseid naiste odaviskevõistluselt, mis Eesti telepubliku enamikule pinget ja huvi ei pakkunud ning mis ka paremusjärjestuses mingeid muutusi kaasa ei toonud.

Varasemast on teada, et teatud juhtudel – näiteks siis, kui Eesti kettaheitjad kuulusid maailma tippu – sai Eesti televaatajateni tuua pildi just sellelt võistluselt, mis Eesti inimestele enim korda läheb. Nüüd ei saanud Eesti televaatajad Ermi emotsionaalsetest võidutunnetest ja Eesti lipuga triumfeerimisest osa hiljem ka salvestise vahendusel. Küll aga sai salvestise vahendusel näha EMil mitmeid teisi olukordi, näiteks siis, kui kaks olulist sündmust võistluste käigus kattusid.

Eesti Rahvusringhäälingu spordiuudiste juht Rivo Saarna tõdes, et kunagi varem pole kümnevõistluse Euroopa meistrit näidatud võistluse järel ülekandes sedavõrd kasinalt, nagu näidati eile Ermi. Jooksualade pildivaliku teeb rahvusvahelise ülekande režissöör, kelle ülekandesse valitud hetked üllatasid Saarna sõnul ka teda ja tema kolleege ERRi sporditoimetuses.

Saarna arutas täna hommikul juhtunut rahvusvahelise teleülekande tootjaga, kes vabandas ja kommenteeris olukorda nii:

«Kõigepealt, palun vabandust põhjustatud ebamugavuste pärast. Eilse ülekande lõpuosa oli väga sündmusterohke, lõpplahenduse sai [meeste] kõrgushüpe ja [naiste] odavise, ees ootas [naiste] 200 meetri jooksu start. See tegi raskeks pühendada piisavalt palju aega kümnevõistluse [lõpu] tähistamisele.»

Saarna lisas, et tol samal ajal, mil Erm tuli Euroopa meistriks, oli Rooma olümpiastaadioni kangelane samuti Euroopa meistriks tulnud Itaalia kõrgushüppaja Gianmarco Tamberi, kelle sõud ja triumfijärgset kätlemist Itaalia presidendiga jälgisid pea kõik staadionil asunud kaamerad.

Kümnevõistluse medalitseremooniat näeb täna kell 20.30 ERRi spordiportaalis ning kell 21.15 algavas kergejõustiku EMi ülekandes ETV2s.

Tagasi üles