Poolasse siirduv Rosenthal: peatreener näeb, et mul on suur roll meeskonnas

Tõnis Grepp
, reporter
Copy
Märt Rosenthal
Märt Rosenthal Foto: Tairo Lutter

Eesti korvpallikoondise tagamängija Märt Rosenthal on käed löönud Poola kõrgliigaklubiga Stal Ostrów Wielkopolski. Usutluses Postimehega rääkis ta nii eelnenud hooajast kui ka tulevikuplaanidest.

Viimased kolm hooaega Tartu Ülikool Maks & Mooritsa meeskonnas mänginud Rosenthal on varemgi andnud mõista, et soovib karjääri jätkata välismaal.

Möödunud hooajal pidi Tartu Ülikool Maks & Moorits leppima Eesti meistrivõistlustel hõbemedaliga. Ühepoolseks kujunenud finaalseerias alistas BC Kalev/Cramo Emajõelinna võistkonna kokkuvõttes 3:0. Poolfinaali ukse taha jäädi nii Eesti-Läti kui ka Põhja-Euroopa liigas.

Pettumus

Kuidas Rosenthal ise võtab eelmise hooaja kokku? «Kui tiitlit ei võitnud, siis väike pettumus on ikka sees. Kõik ei läinud nii, nagu me plaanisime,» sõnas ta.

Enne Eesti meistrivõistluste kohamänge otsustas Tartu peatreenerit vahetada. Gundars Vētra asemel toodi pukki Priit Vene. Rosenthali arvates ei suutnud meeskond ise seda mängu ellu viia, mida Läti treener soovis.

BC Kalev/Cramo vs. Tartu Ülikool Maks & Moorits.
BC Kalev/Cramo vs. Tartu Ülikool Maks & Moorits. Foto: Margus Ansu

«See on kahepoolne asi. Mängijad peavad treeneri plaani ellu viima ja meie seda teha ei suutnud. Kuna tulid järjest kaotused, siis treeneri vahetus tehtigi sellepärast, et midagi pidi muutma,» ütles ta.

Rosenthali arvele jäi Eesti meistrivõistluste play-off'is keskmiselt 16,3 punkti, 5,8 lauapalli ja kolm resultatiivset söötu. Eesti-Läti ühisliigas olid vastavad näitajad keskmiselt 18,2 silma, 5,8 lauapalli ning neli söötu. Hooajaga ta aga rahule ei jäänud.

«Me ei võitnud ühtegi tiitlit. Saime küll karikavõistlustel ja Eesti meistrivõistlustel teise koha, aga kokkuvõttes me ei suutnud Eesti-Läti ega Põhja-Euroopa liigas final four'i jõuda. Võib öelda, et on pettumus, aga tuleb edasi panna, vigadest õppida ja vaadata, mis edasi saab,» lausus Rosenthal.

Uued tuuled

Paar päeva tagasi andis Poola korvpalliportaal zkrainynba.com mõista, et 2021. aastal Poola meistriks tulnud Ostrów Wielkopolski on Tartu senise kapteni Rosenthaliga uueks hooajaks lepingu sõlminud. Eesti korvpallikoondise peatreener Jukka Toijala kirjeldas portaalile Rosenthali ning jagas seda uudist ka sotsiaalmeedias, lisades: «Edu Märdile!»

Kas sinu liikumine Poolasse on nüüd kindel? «Kinnitan, et nii see tõesti on,» rääkis täna Rosenthal Postimehele.

Otsus Poolasse minna tuli nii mängija kui tema agendi Mārtiņš Bērziņši poolt. Rosenthali sõnul on lätlane selline agent, kes suhtleb mängijatega otse ja räägib asjadest nii, nagu need on. «See on mulle väga hea. Meie vahel on usaldus, ma saan temas kindel olla ning ta ei jäta kedagi unarusse,» vastas Rosenthal.

Nii jõudsid mängija ja agent ühisele arusaamale, et Stal Ostrów Wielkopolski on kõige parem koht, kuhu minna. «Uue klubi peatreener on noor ning tundub hästi lahtise mänguga. Ma arvan, et ma sobin tema võistkonda ja käekäiku kõige paremini. Rääkisin temaga, et kui ma lähen Eestist ära, siis mul on vaja ikka mängida. Mitte et ma lähen kuskile pingipoisiks,» nentis Rosenthal.

Kosilasi ja pakkumisi on Tartus sirgunud tagamängijale tulnud mitu. «On olnud variante minna erinevatesse kohtadesse. Näiteks Saksamaa ja isegi vist Türgi variant, aga kokkuvõttes tegime õige otsuse ja kuna minu agentuuris varem olnud Aigars Škele ja Ojars Silinš on Poolas mänginud ning suutsid ennast seal tõestada, siis ma arvan, et mulle avaneb samasugune võimalus,» märkis Rosenthal.

Tema kohta käidi välismaalt pärimas ka hooaja keskel ning pakkumisi tuli mitmest klubist. Siiski otsustas Rosenthal jääda Tartusse. «Mu eesmärk oli siis Tartuga võita tiitel. Seda me küll ei suutnud, aga nagu agent mulle ka ütles, siis poole hooaja pealt liikumine on riskantne. Kõik võib hästi minna, aga neid näiteid on päris palju, kus ei lähe asjad hästi. Kuna mul ei pakutud hooaja keskel plusspoolega lepingut (pool hooaega pluss üks hooaeg veel – toim), siis ma tegin hea otsuse,» ütles ta.

Uue klubi peatreener on 32-aastane Andrzej Urban. Möödunud hooajal jäädi Poola kõrgliigas kolmandale kohale, kuid kolm aastast tagasi tuldi meistriks. Ka eurosarjades on võistkond olnud edukas. 2023. aastal triumfeeriti Põhja-Euroopa korvpalliliigas, tunamullu tuldi FIBA Europe Cupi sarjas teisele kohale.

Urbaniga on Rosenthal rääkinud paar korda ning peatreener näeb, et eestlane võiks meeskonnas täita suurt rolli. «Pool aega mängiks ma mängujuhi koha peal ning pool ajast combo guard'i (täidab nii mängujuhi kui viskava tagamängija ülesandeid – toim) koha peal. Nii nagu ma Tartus hooaja lõpus mängisin, kui Devin Harris oli rohkem mängujuhi rollis,» lisas Rosenthal.

Märt Rosenthal

Sündinud: Tartus 15. märtsil 1999

Pikkus: 191 cm

Karjäär:

2015–2019 Tartu Ülikool

2019–2021 Pärnu Sadam

2021–2024 Tartu Ülikool Maks & Moorits

2024–... Stal Ostrów Wielkopolski

Saavutused:

Eesti meistrivõistluste hõbe (2016, 2018, 2021–2023)

Eesti karikavõitja (2021)

Eesti meistriliiga parim kaitsemängija (2021)

Alates 2021. aastast mänginud Eesti koondises

Tagasi üles