Mitmed Etioopia jooksjad peavad olümpialt eemale jääma

Elisabeth Siivelt
Copy
Yomif Kejelcha.
Yomif Kejelcha. Foto: BEATE OMA DAHLE/EPA/SCANPIX

Etioopia kestvusjooksjad võistlesid reedel Hispaanias Nerjas olümpiakohtade pärast ja meeste 10 000 meetri jooksus tõusis norm tohutult.

Rahvusvaheline kergejõustikuliit ütleb oma kodulehel, et võistluse tase oli läbi aegade kõrgeim. Mõõdupuuks oli jooksus neljanda või kuuenda koha saanud jooksja aeg. Kunagi varem pole neli jooksjat alla 26.40 või kuus jooksjat alla 26.50 minuti samal võistlusel jooksnud.

Jooksu võitis Yomif Kejelcha ajaga 26.31.01, mis on maailma parim tulemus. Teisena lõpetas Berihu Aregawi, kaotades võitjale 0,12 sekundiga. Tokyo olümpiavõitja Selemon Barega kindlustas endale viimase olümpiakoha, joostes välja aja 26.34.95.

Neljandaks jäänud 17-aastase Biniam Mehary kahjuks olümpiale ei pääse. Mehary jooksis alla 20-aastaste maailmarekordi ajaga 26.37.93, kuid Pariisi pääsemiseks sellest ei piisa, kuna sellel alal saab riik välja panna vaid kolm sportlast. Olümpialt kõrvale jääv jooksja tõusis kõigi aegade edetabelis 16. kohale.

Maailma edetabelis moodustab võistluse esikuuik ka selle hooaja maailma statistika esikuuiku. Kõigi aegade statistikas on selle võistluse kaks paremat hetkel seitsmendal ja kaheksandal kohal. Maailmarekordini on veel pikk tee, sest Uganda Joshua Cheptegei maailmarekord on 26.11.00.

Tagasi üles