Celtics võitis rekordilise 18. NBA meistritiitli

Karl Mihkel Eller
Copy
Boston Celticsi mängijas NBA võitjakarikaga. Keskel Jaylen Brown.
Boston Celticsi mängijas NBA võitjakarikaga. Keskel Jaylen Brown. Foto: Adam Glanzman/Getty Images/AFP/Scanpix

Läinud ööl selgus tänavune korvpalliliiga NBA meister, kui Boston Celtics alistas viiendas finaalmängus Dallas Mavericksi 106:88 (28:18, 39:28, 19:21, 20:21) ja võitis seeria 4:1. Tegemist oli Celticsi 18. NBA meistritiitliga, mida pole suutnud ükski teine klubi.

Celtics näitas vägevat vormi läbi terve play-off'i. Luka Dončićile toetuva Dallase vastu asuti seeriat 3:0 juhtima ning kuigi sloveeni klubi suutis ühe võidu napsata, siis ei tekkinud seeria võitjas kordagi kahtlust.

Bostoni klubi vedasid, nagu sel hooajal ikka, Jayson Tatum ja Jaylen Brown: esimene viskas 31 punkti ja andis 11 resultatiivset söötu, teise arvele jäi 21 punkti ja 8 lauapalli. Tatumist sai sellega alles kuues mängija, kes NBA otsustavas finaalmängus visanud rohkem kui 30 punkti ja saanud üle 10 resultatiivse söödu.

Mavericksi parim oli 28 silmaga muidugi Dončić, ühtlasi hankis ta 12 lauapalli. NBA meistriks tuli ka lätlane Kristaps Porziņģis, kes viimases mängus sai platsile 16 minutiks ja viskas viis punkti. Vigastusest taastunud 28-aastane lätlane sai Celticsit play-off'is aidata seitsmes mängus. Ühtlasi sai temast esimene lätlane, kes tulnud NBA meistriks.

Celtics võitis viimati NBA meistritiitli 2008. aastal ning enne seda 1986. Ühtlasi tõusti NBA läbiaegade edukamaks klubiks, sest 18 tiitlini pole keegi varem jõudnud. Los Angeles Lakersil on 17 meistrisõrmust, 2010ndatel sarjas ilma teinud Golden State Warriors on kolmandal kohal seitsme meistritiitliga.

Värske meistri hooaeg oli üks vägevamaid. Põhihooajal nopiti 64 võitu ja saadi 18 kaotust. Play-off'is aga 16 võitu ja 3 kaotust. Kusjuures enne finaalseeria neljanda mängu 38-punktilist kaotust oli nende edu vastast võites keskmiselt üle kümne punkti, lõpuks jäi see kaheksa peale. Põhihooajal oli vastav näitaja 11,3.

Ükski NBA meeskond pole pärast 2018. aastat suutnud tiitlit kaitsta, kuid eksperdid ennustavad, et Celtics on kindlasti ka järgmise hooaja favoriit. Põhitegijad Tatum ja Brown on vastavalt 26- ja 27-aastased, lisaks on mitmed põhimehed pikkade lepingutega meeskonnaga seotud.

Tagasi üles