Urmo Aava tahaks Rally Estonial startida

Copy
Urmo Aava.
Urmo Aava. Foto: Mihkel Maripuu

14 aastat Rally Estoniat korraldanud endine tippsõitja Urmo Aava otsustas mullu taas osaleda Eesti meistrivõistlustel. Mais võitis ta meistrisarja etapi ning kuna järgmise võistlusena on kavas Rally Estonia, tekkis küsimus, kas Aava tuleb sealgi rajale. 45-aastane Aava kinnitas, et tänavu seda ei juhtu, kuid tulevikus tahaks ta seda teha.

Aava osales 2008. aastal koos kaardilugeja Kuldar Sikuga WRC-sarjas Citröeni meeskonna ridades. Citröen C4 WRC-autoga tehti Kreeka rallil karjääri parim tulemus, kui lõpetati neljandana.

Järgmisel hooajal tegi Aava WRC-autoga MM-sarjas veel kaks starti, kuid tõmbas siis majandussurutise tõttu karjäärile joone alla. 2010. aastal korraldas ta koos Tarmo Hõbe ja Silver Kütiga esimest korda Rally Estoniat, mis oli siis vaid Eesti meistrivõistluste ralli. 2014. aastal võõrustati esmakordselt EM-sarja ning 2020. aastast alates oldi neli aastat järjest WRC-kalendris.

Ka tänavu kuulub Rally Estonia EM-arvestusse, kuid on lisaks ka Eesti meistrisarja etapp. Just seeläbi pääseb siin Rally1-autoga starti Ott Tänak, kes tavalisel EM-rallil reeglite kohaselt nii kiire autoga sõita ei tohiks.

Aava ja kompanii on Rally Estonia korraldusmasina aastate jooksul õlitatult käima lükanud ja nii otsustaski ta koos Janno Siitaniga, kes kuulub samuti korraldajate ladvikusse, mullu osaleda Eesti meistrivõistlustel.

Vanema generatsiooni N-rühma Subaru Impreza STi N11 autoga osaleti 2023. aastal kolmel ralli, parimal juhul tuldi Paides absoluutarvestuse kolmandaks. Mai lõpus Soomes toimunud Eesti meistrivõistluste kalendrisse kuulunud Länsirannikon rallil nopiti aga esikoht.

Aava viimasest võidust Eesti meistrisarjas oli möödunud 16 aastat. 2008. aasta Lõuna-Eesti rallil noppis ta Citröeni WRC-autoga kindla esikoha. MM-karjääri jooksul viis kiiruskatse võitu noppinud Aava uus tulemine tekitab tahes-tahtmata küsimuse, kas teda võiks ühel päeval Eesti tipprallil ehk Rally Estonial stardis näha.

Tuleb välja, et see polegi nii lihtne. «Sel aastal pole see tehniliselt ja moraalselt võimalik. Ma olen ju need katsed aidanud kokku panna ja ma olen rikkunud katsete eeltutvumise reeglit,» selgitas Aava, kuid jättis tuleviku osas ukse lahtiseks.

«Aga iseenesest tahaksin Rally Estoniat sõita küll. Siis tuleks oma roll ringi mängida, mis on muidugi päris keeruline. Aga see on võib-olla pikem tulevik. Kui siin järgmine generatsioon võtab kõik asjad üle, ehk siis. Tegelikult oleks kunagi tore seda rallit sõita,» avaldas Aava väikese unistuse.

Rally Estonia kuulub tänavu EM-sarja, kuid 2025. aastal sõidetakse Maarjamaal taas MM-etapp. Eesti suurima mootorispordiürituse tulevik on aga lahtine. On teada, et WRC sarja promootor on varem Rally Estoniale pakkunud pikemat lepingut, kuid seda ei võetud vastu. Spekuleeriti, et peamiseks põhjuseks oli garantii puudumine, et riik on valmis MM-etappi pikaajaliselt toetama.

Tagasi üles