Kaido Kaaberma: Ira oli selliseks tulemuseks vaimselt valmis

Ville Arike
, reporter
Copy
Irina Embrich rõõmustab koos peatreener Kaido Kaabermaga Euroopa meistriks tuleku üle.
Irina Embrich rõõmustab koos peatreener Kaido Kaabermaga Euroopa meistriks tuleku üle. Foto: FIE - Rahvusvaheline Vehklemisliit

Baselis alanud vehklemise EMil naiste epees meistriks kroonitud Irina Embrich oli tema treeneri Kaido Kaaberma sõnul selleks vaimselt valmis ja nõnda «lihtne» see retsept oligi.

Embrich alistas põhiturniiril kõik kuus vastast ning mida ring edasi, seda kõvem konkurent vastu astus. Ent ka poolfinaalis Alberta Santuccio ja finaalis Auriane Mallo-Bretoni vastu haaras 43-aastane Embrich initsiatiivi, suutis 4–5 torkega ette minna ning ehkki vastased tulid lähemale, siis järele ega ette nad ei saanud.

«Kui vahe hakkas kokku tõmbuma, ei läinud Ira endast välja. Ta jäi sisemiselt rahulikult, vehkles oma vehklust edasi. Ta oli selliseks tulemuseks vaimselt valmis,» kiitis Kaaberma.

Embrich liikus rajal ja torkas sama teravalt nagu noorusaegadel. Ta on ka väga heas füüsilises vormis, sest pidas edukalt vastu ligi 12-tunnise maratonpäeva, mis algas kohaliku aja järgi hommikul kell 9 viie alagrupimatšiga ning jätkus seejärel kuue täispika matšiga. Embrich võitis need kõik.

«Võin öelda, millal Ira sama hea oli. Näiteks Tokyo olümpial!» vastas Kaaberma muheldes.

«Jah, täna vehkles ta fantastiliselt, võitis tiitlivõistlustelt esimese individuaalse kuldmedali. Ta on Euroopa meister. Kõik. Rohkem polegi vaja midagi öelda. Tal olid väga tugevad vastased vehklemise tippriikidest: Poolast, Itaaliast, Prantsusmaalt.

Aga ta oli kõigeks valmis. Ta on harjutanud peatreeneri plaani järgi ja on vormis.  Medali võinuks täna võita ükskõik kes tüdrukutest. Kui tahame tippu jõuda, peame pingutama kõik koos. See on spordi põhitõde. Aastas kuu kuni kaks oleme laagrites, kõik on valdava osas nendest osa võtnud, Erika tuleb Itaaliast kohale. Need võimalused, mis Eestil olemas on, tuleb sajaprotsendiliselt ära kasutada. Vehklemine on kahevõitluseala. Näiteks kangi võid kusagil metsas üksi tõsta, meie nii ei saa.»

Niisuguses vormis Embrich on korduvalt ka naiskonna suurte võitudeni vedanud. Reedel ootab ees selle EMi võistkonnavõistlus. «Eks näis. Ta andis täna palju energiat ära. Meil on kolm tüdrukut, kes said täna vähem koormust. Hakkame vaatama, kes vastu tulevad, ja taktikat arutama. Medal annab kindlasti positiivse emotsiooni,» lisas Kaaberma.

Tagasi üles