Eneli Jefimova treener Henry Hein: ma pole sellist noorsportlast Eestis näinud

Tõnis Grepp
, reporter
Copy
Henry Hein
Henry Hein Foto: Eesti Ujumisliit

Henry Heina hoolealune Eneli Jefimova võitis täna esimese eestlasena pika raja Euroopa meistrivõistlustelt kuldmedali naiste 100 meetri rinnuliujumise finaalis. Hein rääkis, et Jefimova trumbiks on tema enesekindlus.

Hein lausus, et kuldmedali võitmine on väga suur saavutus. «Lõpuni välja oli päris pingeline. Finaalis alustas Eneli veidi rahulikumalt kui muidu. 10-15 meetrit enne lõppu oli näha, et kuld tuleb ära,» ütles ta.

EMil läks Jefimova iga ujumisega kiiremaks. Tema viimased tiitlivõistlused on läinud tihti nii, et poolfinaal on kiirem olnud kui finaal. «Täna see õnnestus ilusti, kuid ujumine polnud ideaalne. Kõige parem esimene 50 meetrit oli poolfinaalis, teise poolega peaks veel vaeva nägema,» sõnas Hein.

Mis on see üks detail, mis teeb Jefimova eriliseks? «Enesekindlus. Sellist noorsportlast ma pole Eestis näinud, kes ikka pingelistes olukordades nagu finaalid, kus on vaja tulemus teha, on ta seni kõik ära teinud. See on tema suur trump,» märkis Hein.

Finaalis oli 17-aastase Jefimova aeg 1.06,41. Heina sõnul oli eesmärgiks saada hooaja tippmark kätte. «Me oleme tahtnud iga võistlusega kiiremaks minna. Me pole seda saladuseks teinud, et 1.05 jahime siin juba mõnda aega. Mida varem ta tuleks, seda parem. Seekord ei tulnud, pole hullu, siis järgmisel võistlusel,» märkis treener.

Olümpiamängudeni on jäänud veel kuu aega. Enne suurvõistlust osaleb Jefimova ka juunioride EMil. «Homme hommikul me veel ujume 200 m rinnuli ära. Seal me vaatame eelujumise pealt, kas meil on veel mõtet siin edasi punnitada olümpianormi või mitte. Siis läheme koju tagasi ning treeningud jätkuvad.

Juunioride EMil on meil plaan 100 m rinnuli teha, teeme viimase kontrollstardi. Panime kõik samamoodi paika nagu enne lühiraja EMi, kus ta ujus väga võimsa aja. Seal ka kolm nädalat enne tegime viimase kontrollstardi ja siis ta oli õigeks võistluseks valmis. Praegu teeme samamoodi ka pikas,» ütles Hein.

Heina jaoks tähendab kuldmedal väga palju, sest selle nimel on ohverdatud ning palju tööd tehtud. «On väga hea meel näha, et ta muudkui areneb ka minu käe all. Mõned aastad tagasi ei oodatud, et see areng sedasi läheb. See töö on selline ööpäev läbi, eriti veel Eneliga, kes on alaealine ja elab teises linnas. Lapsevanema rolli on mul väga palju olnud, kus ongi vaja kell 21 sõita Audentesesse, teha dopingutesti ning õppida kontrolltöödeks,» lisas Hein.

Tagasi üles