Tiimid rikuksid Bahreini boikoteerides reegleid

, spordireporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bahreinis on mitmel pool seintele tehtud vormel-1 etapi vastaseid grafiteid. Pildilolev asub Barbari külas.
Bahreinis on mitmel pool seintele tehtud vormel-1 etapi vastaseid grafiteid. Pildilolev asub Barbari külas. Foto: AFP/SCANPIX

Inimõiguslased nõuavad Bahreini GP-etapi ärajätmist, korraldajate sõnul pole aga selleks põhjust.
 


Pinged järgmiseks nädalavahetuseks kavandatud vormel-1 MM-etapi ümber Bahreinis ei taha kuidagi vaibuda ning lisaks protestivatele kohalikele on Briti meedia andmetel nüüd kahtleval seisukohal ka tiimid, kes kardavad, et neil pole saareriigis ohutu võistelda.

The Timesi teatel on sadadele inseneridele, mehaanikutele ja toitlustajatele antud kaks erinevat tagasisõidupiletit sel nädalavahetusel peetavalt Hiina GP-etapilt – üks, mis viiks Bahreini, ning teine, mis tooks tagasi Euroopasse.

Viimastel päevadel on tähelepanu keskmes olnud eluaegset vanglakaristust kandev inimõiguste aktivist Abdulhadi al-Khawaja, kes on üle 60 päeva pidanud näljastreiki ja viibib nüüd väidetavalt surmasuus.

Ei saa käskida

Esmaspäeva õhtul lõhkasid al-Khawaja jätkuva vangistuse vastu protestijad Bahreini pealinna Manama lähedal asuvas Ekeri külas isetehtud pommi, mille tagajärjel said vigastada seitse politseinikku, neist kolme vigastused on rasked.

Kuigi kohalike vaatlejate hinnangul on esmaspäevane pommirünnak märk olukorra halvenemisest, pole Rahvusvahelise Autoliidu (FIA) ega vormel-1 bossi Bernie Ecclestone’i arvates põhjust muretseda. Ecclestone teatas, et meeskonnad peaksid Bahreinis võistlema kommertslikel põhjustel, kuid nentis, et ta ei saa kedagi sundida.

«Kindlasti ei saa me inimesi käskida sinna minema,» sõnas Ecclestone AP-le. «Me ei saa öelda, et nad peavad minema, kuigi nad rikuksid mitteosalemisega meiega sõlmitud lepingut. Ärilises mõttes peavad nad Bahreini minema, aga kas nad seda lõpuks teevad või mitte, on nende enda otsustada.»

Ecclestone lisas, et kohtub sel nädalavahetusel peetava Hiina GP eel FIA presidendi Jean Todti ja meeskondade esindajatega, et Bahreini GP toimumist arutada, kuid seni pole keegi tiimidest talle teada andnud, et nad ei soovi võistelda.

«Tegelikult hoopis üks tiim saatis oma inimesed sinna olukorda hindama ja ma vestlesin nendega,» avaldas Ecclestone, mainimata, millise meeskonna liikmetega oli tegu, kuid hiljem tuli välja, et Bahreinis käisid Lotuse töötajad. «Nad käis ringrajal ja igal pool mujal Bahreinis ning nende sõnul on kõik korras, mingeid probleeme pole. Nad oli kõigega väga rahul.»

Eile õhtul teatasid Bahreini etapi korraldajad, et nendevastase kampaania taga on tugitoolivaatlejad ja ekstremistid ning näitamaks, et olukord on rahulik, avaldasid nad Lotuse töötajate aruande. «Lahkusime Bahreinis palju enesekindlamalt, et kõik on kontrolli all,» seisis Lotuse raportis. «Isegi kui seal võistluse ajal protesteeritakse, piirduvad nad ilmselt peamiselt plakatite lehvitamisega, võib-olla põletatakse ka rehve, aga enamat me ei karda.»

Pole teretulnud

Mullu pidi Bahreini GP olema hooaja avaetapp, kuid piirkonnas aset leidnud rahutuste tõttu lükati see sügisesse ja lõpuks jäi üldse ära. Toonased rahutused algasid veebruaris mõjutatuna Tuneesiast alanud ja suurt osa araabia riikidest haaranud revolutsioonilisest lainest. Bahreini meeleavalduste esmaseks nõudmiseks oli šiiidi enamusele suuremate poliitiliste ja muude õiguste tagamine sunniitliku vähemuse valitsetud riigis, rahutused suruti vägivaldselt maha.

Praegune protestilaine on aga otseselt vormel-1 etapi toimumise vastane. Bahrein sai MM-etapi korraldusõiguse 2004. aastal ning sellest ajast alates on see olnud riigi kõige tulutoovam rahvusvaheline üritus. Bahreini ringraja tegevdirektor šeik Salman bin Isa Al-Khalifa sõnas, et vormel-1 on korralik turgutus riigi kehvale majanduslikule seisundile ning tema arvates aitab autospordi kuninglik sari kaasa ka šiiitide ja sunniitide lepitamisele.

Protestijad aga soovitavad meeskondadel ja fännidel Bahreinist eemale hoida. «Kes iganes tuleb siia vormel-1 pärast, pole Bahreinis teretulnud,» teatas 19-aastane vormel-1 vastane Fatima Mohammed. «Meie valitsus on jõhker ja seda haldab ahne perekond, kes hoolib üksnes võimust ja rahast, mitte aga oma inimestest.»

«Me ei taha vormel-1 oma riiki,» lisas Ali Mohammed. «Nad tapavad meid iga päev pisargaasiga. Nad ei austa inimõigusi ega demokraatiat. Miks me peaksime vaikima?»

Paljude arvates võib protestilaine suureneda, kui al-Khawaja peaks haiglas surema. «Raske on ette kujutada, et etapp peetakse isegi siis, kui al-Khawaja näljastreigi tõttu sureb,» kommenteeris inimõiguste organisatsiooni Front Line Defenders tegevdirektor Mary Lawlor. «Bahreini ametnikud riskivad traagiliste tagajärgedega, kui nad nii ükskõiksed on.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles