Eesti kõigi aegade 10. dekatleet asub teelahkmel: 10-võistlus on lahe, aga...

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Kristjan Rosenberg (paremal).
Kristjan Rosenberg (paremal). Foto: Tairo Lutter

Kolm suve tagasi Eesti kõigi aegade kümnendaks kümnevõistlejaks tõusnud Kristjan Rosenbergi viimased aastad on kulgenud üle kivide ja kändude.

Erinevad vigastused on Tabiverest pärit atleeti saatnud läbi karjääri. 2021. aasta suvel õnnestus end realiseerida, Eesti meistrivõistlustel kogutud 8299 silma asetavad ta koduses pinge reas teiste seas näiteks Sven Reintaki ja Indrek Kaseoru ette.

Tunamullu kevadel käis Rosenberg taas põlvelõikusel. Eelmise aasta novembris ja tänavu mais võitles ta koroonaga. Lisaks teeb juba pikemat aega häda õlg. Nagu öeldakse: kes jõuab kanda, sellele antakse. 

Laupäeval oli 30-aastane vägilane taas Kadriorus stardis, et jahtida Eesti meistrivõistluste medalit. Ta läbis 100 meetrit 10,93ga, hüppas kaugust 7.17, tõukas kuuli 14.65, hüppas kõrgust 1.91 ja läbis 400 meetrit 49,52ga. Avapäeva järel kaotab ta isikliku rekordi graafikule 201 punktiga.

Kristjan Rosenberg 8299 punkti: 10,71 - 7.27 - 14.59 - 1.98 - 48,09 - 14,79 - 48.87 - 4.91 - 58.85 - 4.34,78

«Jäin väga rahule,» võttis Rosenberg usutluses Postimehele avapäeva kokku. «100 m oli väga hea. Kaugust ei suuda veel täishoo pealt nii hästi hüpata, tulemus oli okei. Kuul oli väga hea. Sellega olen väga rahul. Kõrguses oleks võinud kaks kõrgust veel vabalt võtta. Aga hüppasin lühema hoo pealt, kuidagi teistsugune rütm. Läks pea korraks sassi.»

Kristjan Rosenberg.
Kristjan Rosenberg. Foto: Tairo Lutter

Millises seisus ta üldse võistlusele vastu tuli? 

«Koroonaajal oli kõik hästi. Aga tagantjärele olen kõik kuidagi uuesti külge võtnud. Läbi selle on olnud raske teha maksimaalse pingutusega jooksuasju. Rahulikke asju on palju tehtud. Isegi praegu tunnen, et pole väga väsinud. Lihtsalt maksimaalselt pingutust, mida läheks vaja näiteks kauguses või 400 meetris, pole saanud teha,» arutles Rosenberg, kel pole terve aasta üht kindlat treenerit olnud: «Olen erinevatelt inimestelt nõu küsinud.»

Ja õlg? 

«Õlg on jah... Homne tuleb päris põnev. Ma ei kujutagi ette, kuidas see lendama hakkab. Neli päeva tagasi tegin ühe odatrenni. Viimati viskasin eelmisel aastal eestikatel,» nentis Rosenberg. «Viskan natuke teistmoodi. Ilmselt kõvasti vähem kui tavaliselt.»

Lisaks ise rassimisele on ta juba kõrvalt ka mitu aastat treenerina töötanud. Kui tõsiselt praegu üldse enda sportlastee kulgeb?

«Eesmärk on olnud regulaarselt harjutada, vigastusi saamata. Tahaks teha väga hästi tuleva talihooaja. Kuna on kaks sise-tiitlivõistlust, tahaks kindlasti ühele nendest pääseda. Harjutamise sisu on ka võib-olla rohkem seitsmevõistluse suunitlusega,» sõnas Rosenberg.

«Kümnevõistlus on lahe, aga kuna ühte ala ei saa väga hästi teha, on end ka raske motiveerida. Pigem olen võtnud seitsmevõistluse suuna.»

Suvehooaja järel kavatseb ta kindlasti ka taas alalise treeneriga koostööd alustada.

Eesti meistrivõistluste avapäeva järel on 4194 punktiga liider Rasmus Roosleht. Rosenberg on 4058 silmaga teine, Lillemets 4052ga kolmas. Põhjalikuma ülevaate leiab SIIT!

Tagasi üles