Eesti parim kõrgushüppaja: pabistan Eesti meistrivõistlustel rohkem kui EMil või MMil

Jarmo Jagomägi
, Reporter
Copy
Elisabeth Pihela
Elisabeth Pihela Foto: Tairo Lutter

99,9-protsendilise tõenäosusega võib öelda, et tosina aasta pikkuse pausi järel on olümpial esindatud Eesti kõrgushüpe.

Viimati olime sel alal väljas 2012. aasta Londoni mängudel, kui Anna Iljuštšenko ületas kvalifikatsioonis 1.90 ja teenis 15. koha. Pika mõõna lõpetab meie viimaste hooaegade esinumber Elisabeth Pihela.

Tõsi, teoorias võib pühapäeva õhtuse seisuga reitingutabelis 30. kohta hoidev sportlane 32 püünelepääseja piiri alla kukkuda. Ent see võrduks väikese imega, kuna kvalifikatsioon lüüakse südaööga lukku. Tabeli korrastamine võtab veidi aega.

Veidi kindlustas Pihela oma positsiooni ka Eesti meistrivõistluste kuldmedaliga. Tõsi, tulemus 1.85 jäi oodatust lahjemaks.

«Ma ei tea... Mul tuleb eestikatega alati kuidagi selline närv sisse. Ma pabistasin rohkem kui EMil või MMil. Ma ei tea, miks mul nii on. Siin hakkab alati jalg värisema,» tunnistas Pihela pärast võistlust.

«Aga kolm sentimeetrit parem tulemus kui eelmisel aastal. Nii et liigume hästi pisikeste tibusammudega edasi. Väike väsimus oli eelmise pühapäeva võistlusest veel sees.»

Elisabeth Pihelale tõi Eesti meistritiitli 1.85.
Elisabeth Pihelale tõi Eesti meistritiitli 1.85. Foto: Tairo Lutter

Mullu juunis kruttis ta isikliku rekordi 1.92 peale. Tänavu pole õnnestunud aga 1.90st jagu saada. Kahel korral on alistunud 1.89, mõlemad pärast veidi aia taha läinud juuni alguse EMi (1.85). Samas on tekkinud teatav tugev vundament.

«Mul on hea meel selle üle, et olen sel hooajal stabiilselt üle 1.85 hüpanud,» sõnas välishooaja kuuenda stardi teinud Pihela.

Aga kuidas 1.90 piirist taas jagu saada?

«Eks on vaja võistelda, võistelda ja võistelda. Siis tuleb. Võib-olla enne EMi ei jõudnud piisavalt võistelda. Ainult kaks võistlust oli. Võistlemine annabki enesekindlust. Siis ka harjutad, kui võistled,» vastas märtsis 20. sünnipäeva tähistanud Pihela.

Naiste kõrgushüppe kvalifikatsioon toimub olümpial 2. augustil. Järgnevate nädalate jooksul on plaanis treenida, aga ka veel võistelda. Heal juhul tuleb Pihela rajale juba nädala pärast Teemantliiga etapil Pariisis.

«Kolm nädalat laagrit Käärikul. Ja siis vahepeal paar võistlust,» resümeeris Pihela.

Tagasi üles