GALERII Ott Tänak valmistus Lõuna-Eestis koduseks mõõduvõtuks

Karl Mihkel Eller
Copy

Homme antakse avapauk Rally Estoniale, kuid täna osalevad 2019. aasta maailmameistrid Ott Tänak ja Martin Järveoja Hyundai i20 Rally1-autoga testikatsel. Enne võistluse algust jagas 36-aastane saarlane ka Rally Estonial esimest korda startivatele rallisõitjatele näpunäiteid.

Delfi Rally Estonia kuulub esimest korda pärast 2016. aastat Euroopa meistrivõistluste (ERC) kalendrisse. Tänak võistleb rallil tavapäraselt Hyuindai i20 Rally1-autoga, kuid kuna ERCs tohivad osaleda kuni Rally2-klassi autod, siis sõidab Tänak Eesti meistri- ja karikavõistluste arvestuses ning EM-etapi üldvõidule ei pretendeeri.

Täna toimub Tartumaal Eesti meistrivõistluste EMV1 klassi autodele ametlik testikatse. Üldjuhul Eesti meistrivõistluste etappidel testikatset ei toimu. Rally1-autode ametlikud testipäevad on väga limiteeritud, kuid kohalikul võistlusel osalemine nende arvestusse ei kuulu.

Ott Tänak.
Ott Tänak. Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Kuigi tänavuse Rally Estonia katsed on paljuski samad, mis olid kasutuses mullusel MM-etapil, siis paljudel ERC sarja sõitjate jaoks on tegemist uute teedega. Tänak hoiatas uustulijad eesootava väljakutse osas.

«Rally Estoniat tuleb mõistmiseks enne kogeda, sest kogemusteta on see natuke keeruline. Tavaliselt lähevad katsete esimesed läbimised libedalt, kuid korduskatsetel võivad teed muutuvad konarlikuks ning teede seisukord on kiiruskatsete lõikes erinev.

Katsetele on parem startida natuke tagantpoolt, sest teed lähevad koguaeg puhtamaks. Samas sõltub palju ilmast ja praegusel ajal võib Eestis ilm väga kiiresti muutuda, isegi kui praegu võib olla väga soe,» ütles Rally Estonia neli korda võitnud Tänak ERC pressiteenistuse vahendusel.

ERC-sarja liider Mathieu Franceschi.
ERC-sarja liider Mathieu Franceschi. Foto: @World / Red Bull Content Pool

Rally Estonia on tänavu neljas ERC-etapp ning punktitabelit juhib 25-aastane Mathieu Franceschi (Škoda Fabia RS Rally2) 56 punktiga. Kahel esimesel etapilt tuli prantslane teiseks, kuid kolmandal EM-rallil Rootsis katkestas viimasel katsel neljandalt kohalt, kui sõitis teelt välja ja rullus autoga üle katuse.

Sama punktisummaga on teine tiitlikaitsja, uusmeremaallane Hayden Paddon (Hyundai i20 N Rally2), kes teenis Rootsis oma hooaja esimese poodiumikoha ning on Rally Estonial vahel korduvalt startinud.

Rally Estonial on võidupretendendid ka eestlased Robert Virves (Škoda Fabia RS Rally2) ja Georg Linnamäe (Toyota Yaris Rally2), kes tulid eelmisel nädalal lõppenud Poola MM-rallil WRC2 klassis vastavalt kolmandaks ja neljandaks.

Poola MM-rallil WRC2 arvestuses kolmandaks tulnud Robert Virves.
Poola MM-rallil WRC2 arvestuses kolmandaks tulnud Robert Virves. Foto: Jaanus Ree / Red Bull Content Pool

Silm tasub peal hoida ka Rally Estonia kaks korda võitnud Mads Østbergil (2011, 2012), Poola MM-rallil Rally1-auto debüüdi teinud lätlasel Mārtiņš Sesksil, Bulgaariat esindaval Nikolai Grjazinil, soomlastel Mikko Heikkiläl ja Teemu Asunmaal.

Rally Estonia algab reede hommikul, kui kl 10 toimub Räbi katsel treening ja kaks tundi hiljem kvalifikatsioonikatse. Ametlik start antakse rallile Tartu raekojaplatsil avatseremooniaga, esimene katse toimub traditsiooniliselt ERMi vahetus läheduses Raadi mõisapargis ja algab kell 19.35.

Laupäev on ralli pikim ja hõlmab endas üheksat katset kogupikkusega 117,8 km. Pühapäeval sõidetakse neli katset (68,32 km), ralli viimane katse Kambja (punktikatse) start antakse 15.05.

Tagasi üles