Ühed tiimid surma­kvartetis, teised punasel vaibal

Ville Arike
, reporter
Copy
Hispaanlased tahavad oma viimast turniiri pidava Saksamaa koondise keskväljamaestro Toni Kroosi juba täna pensionile saata. Kroos ja tema tiimikaaslased soovivad selleks päevaks 14. juulit.
Hispaanlased tahavad oma viimast turniiri pidava Saksamaa koondise keskväljamaestro Toni Kroosi juba täna pensionile saata. Kroos ja tema tiimikaaslased soovivad selleks päevaks 14. juulit. Foto: MARCUS BRANDT/DPA/SCANPIX

Euroopa jalgpallimeistri­võistlusi on järel veel kümme päeva, aga kulminatsioon juba saabub. Veerand­finaalides on koos mitu ülitugevat paari, võib-olla peetakse ära sisuline finaal.

See viimane väide käib kohe esimese mängu kohta – täna kell 19 lähevad Stuttgartis vastamisi Saksamaa ja Hispaania. Nimelt peab jalgpallianalüüsile keskendunud firma Opta just neid meeskondi kõige tõenäolisemateks tulevasteks meistriteks. Seejuures on põnev asjaolu, et kui Saksamaa võiduvõimaluseks pakutakse 20 ja Hispaaniale 18,2 protsenti, siis poolfinaali jõuab Hispaania Opta meelest 52- ja Saksamaa 48-protsendilise tõenäosusega. Ehk raskeima vastasega kohtuvad sakslased just nüüd ja on kerges autsaideristaatuses.

Viidatud ennustuses on üldvõidu tõenäosuselt kolmandal kohal Inglismaa (17,5%), järgnevad Prantsusmaa (15,2%), Portugal (9,8%), Holland (9,1%), Šveits (5,9%) ja Türgi (3,1%).

Seega on viiest suuremast soosikust neli (veel Prantsusmaa ja Portugal) ühel tabelipoolel ehk tegemist on surmakvartetiga. Teisel poolel on Inglismaa ees Opta meelest rullitud lahti punane vaip, sest inglaste finaali jõudmise võimalust nähakse selgelt suurimana (39%), järgnevad Hispaania (29,7%), Saksamaa (28,8%), Holland (28,1%) ja Prantsusmaa (24,1%). Samas tasub meenutada, et Inglismaa vastane Šveits pani eelmises mängus kindlalt 2:0 paika tiitlit kaitsnud Itaalia ning Türgi oli 2:1 üle Austriast, kes omakorda oli alagrupis saanud jagu Hollandist. Ehk Inglismaa ja Hollandi ees olev vaip ei pruugi sugugi olla nii punane.

Aga vaatame nüüd neljale paarile järjekorras otsa.

Hispaania – Saksamaa

Tegemist on meeskondadega, kes kahe peale võitnud seni kaheksast mängust seitse. Vaid Saksamaa tegi alagrupis 1:1 viigi Šveitsiga. Eelmises ringis alistas Hispaania Gruusia 4:1 ja Saksamaa Taani 2:0.

Endise Inglismaa koondislase, praeguse BBC kommentaatori Chris Suttoni meelest on Hispaania olnud seni teistest peajagu üle. Seda eriti keskväljal, kus askeldavad Rodri, Fabian Ruiz ja Pedri ning äärtel toetavad üliandekas Lamine Yamal ja üks ühe vastu olukordades pidurdamatu Nico Williams.

Jalgpallianalüüsile keskendunud firma Opta pakub veerandfinaalpaari Saksamaa – Hispaania osalisi kõige tõenäolisemateks tulevasteks meistriteks võiduvõimalusega vastavalt 20 ja 18,2 protsenti.


Ta usub, et Saksamaa eelistaks praegu olla omas grupis teisena lõpetanud Šveitsi kohal ja minna Hispaania asemel nüüd Inglismaa vastu. Teisalt mängib Saksamaa koduväljakul ja on samuti esitanud häid partiisid. Statistika ütleb, et Saksamaa jõudis MMide (14) ja EMide (5) peale kokku 19. korda veerandfinaali ning on seni neist mängudest võitnud 15!

EMidel kohtutakse omavahel neljandat korda. Seni on Hispaanial kirjas kaks võitu (1984, 2008) ja Saksamaal üks (1988). Viimati mindi kokku 2008. aastal finaalis, kus Hispaania võitis 1:0. Hispaania pole Saksamaale kaotanud neljas viimases omavahelises suurturniiridel peetud mängus (2 võitu, 2 viiki), samas aga kaotas Saksamaa omas kodus Hispaaniale viimati 1935. aastal ning on pärast seda saanud 5 võitu ja 3 viiki.

Portugal – Prantsusmaa

Kui Portugal võitis oma alagrupi, siis Prantsusmaa lõpetas Austria järel teisena. Kaheksandikfinaalis sai Portugal 0:0 lõppenud mängu järel penaltiseerias jagu Sloveeniast ja pidi tänama väravavaht Diogo Costat, Prantsusmaa aga alistas Belgia 1:0.

Prantsusmaa on seni löönud nelja mänguga kolm väravat: neist ühe penaltist ning kaks on olnud vastaste omaväravad. Portugal lõi Tšehhile kaks ja Türgile kolm, kuid kahes viimases mängus jäi nullile.

Chris Sutton kulutas oma eelvaate küsimusele, miks laseb Portugali koondise peatreener Roberto Martinez teha 39-aastasel Cristiano Ronaldol kõike, mida too tahab. Meeskond on hea ja ühtlane, seal on paremaid karistuslöökide sooritajaid, aga neid läheb alati lööma Ronaldo (teinud sel EMil kokku 20 pealelööki, ent pole veel suutnud väravat lüüa). Ilmselt jätkatakse nii ka Prantsusmaa vastu ja siis jääb see mäng neile viimaseks.

Kahes viimases omavahelises EM-mängus pole aga Prantsusmaa Portugali võita suutnud (2016 finaalis võitis Portugal lisaajal 1:0, 2021 mängiti alagrupis 2:2).

Inglismaa – Šveits

Nagu eespool märgitud, tuli Šveits omas grupis Saksamaa järel teiseks ja lülitas seejärel välja Itaalia. Inglismaa võitis oma grupi ning tuli kaheksandikfinaalis tänu Jude Bellinghami 90+5. minuti väravale välja Slovakkia rongi alt ja jäi lisaajal peale 2:1.

Suttoni sõnul on Šveits veel üks väga hästi tasakaalus meeskond, Inglismaa aga saab veel mõneski asjas paremaks minna. Siiski on tema hinnangul Inglismaal Šveitsi jaoks liiga palju talenti ja see saab otsustavaks.

Laupäevane on peatreener Gareth Southgate’ile 100. mäng Inglismaa eesotsas ning on selge, et hoolealused soovivad teha talle juubelikingituse. Omavahel on nad kohtunud 24 korral ning neist mängudest 17 on võitnud Inglismaa ja vaid ühe Šveits (1981. aastal MM-valiksarjas).

Holland – Türgi

Tabel tekitas võimaluse, et alagrupis juba kohtunud Holland ja Austria saanuks uuesti kokku. Kuid reaalsuses alistas Türgi D-grupi võitnud Austria 2:1 ning grupi alles kolmandana lõpetanud Holland E-grupi võitja Rumeenia koguni 3:0.

Türgi oli ainus, kes palju kaitsma pidanud meeskonnana suutis survele vastu pidada ja jõuda veerandfinaali. Seda tänu väravavaht Mert Günoki lisaminutil tehtud vaat et sajandi tõrjele. Hollandi vastu ei pruugi sellest kõigest aga enam abi olla, sest Oranje’d on end ilusti käima saanud.

Omavahel on seni kokku mindud 14 korral, Hollandil on kirjas 6 võitu, 4 viiki ja 4 kaotust. Viimati kohtuti 2022. aasta MMi valiksarjas, siis võitis Türgi esmalt 4:2, ent Holland võttis omas kodus võimsa revanši 6:1.

Märksõnad

Tagasi üles