Võiduta jäänud Virves: oli lahe vaadata, et ERC-sõitjad said ikkagi peksa (1)

Copy
Otsustaval katsel Rally Estonia võidust ilma jäänud Robert Virves (vasakul), keda tuli esimesena lohutama võidu noppinud Georg Linnamäe.
Otsustaval katsel Rally Estonia võidust ilma jäänud Robert Virves (vasakul), keda tuli esimesena lohutama võidu noppinud Georg Linnamäe. Foto: Sander Ilvest

Esmaspäeval 24-aastaseks saav Robert Virves ei suutnud Rally Estoniat võita ja teha endale ilusat sünnipäevakingitust ning oli selgelt löödud. Üks silm nuttis, aga teine naeris, sest koos võidu noppinud Georg Linnamäega jätsid nad kodukamaral toimunud EM-etapil Euroopa tipud kaugele seljataha.

Virvese ja Linnamäe vahel toimus nauditav duell Delfi Rally Estonia võidu nimel sisuliselt terve võistluse vältel. Laupäeval sekund-sekundis toimunud võitluse järel rebis Virves end 9. kiiruskatsel esimeseks ning enne 14. ehk viimast katset oli tal pealtnäha turvaline 9,3-sekundiline edumaa.

Pühapäeva pärastlõunal Kagu-Eestit tabanud tormi tõttu lükkus aga otsustava katse start 15 minutit edasi. Trassile oli kukkunud puid ja mitukümend minutit kestnud raju järel otsustasid korraldajad, et katse lõpus toimuma pidanud autasustamine viiakse läbi tagasihoidlikumalt.

Kui aga viimasele katsele start anti, siis oli vihmasadu peaaegu lakanud, kuid esimeste seas rajale pääsenud sõitjad kurtsid libedaks muutunud saviseguse kruusa üle, mis üllatas nii mõndagi.

Vägevat minekut näitas Linnamäe, kes sõitis 21,3 km pikkusel katsel välja aja 13.19,0. Vaheaegadest oli näha, et Virvesel ei ole endast kaks aastat vanemale kaasmaalasele, kel muide on temaga samal päeval – 8. juulil – sünnipäev, eriti midagi vastu panna.

Raskelt tulnud pea kümnesekundiline edu sulas nagu kevadine lumi. Viimase katse finišisse jõudes polnud sellest enam midagi alles ja tunnistada tuli Linnamäe 11,5-sekundilist paremust, üldarvestuses tõusis Linnamäe võidumeheks 2,2 sekundilise eduga.

«Sinna viimasele katsele jäi ikka oluliselt rohkem,» vastas Virves ajakirjaniku küsimusele, kuhu võisid need 2,2 sekundit Kambja katsel jääda. «Ega seal mingit erilist lugu polnudki. Ei saanud lihtsalt nendes oludes sõidetud ja nii on. Georg tegi hea katse.

Suures plaanis on ikka kahju, et nii läks. Lõppude lõpuks oli lahe vaadata, et kõik teised ERC-sõitjad said ikkagi peksa. Kui ma ei võitnud, siis ma olen rahul sellega, et Georg võitis,» arvas Virves.

Tasub märkida, et Virves sõitis Rally Estonial harjumuspäraselt Pirelli rehvidega, mis MM-sarjas ongi kohustuslik rehvifirma. EM-etapil on aga rehvivalik vaba ning Linnamäe otsustas Michelini kasuks.

Rallispetsid arvasid, et ehk on Michelini rehv vihmamärjal kruusal parem, kui Pirelli. Tõde on aga raske välja selgitada, seda arvas ka Virves. «Ma ei oska öelda. Ei ole saanud (Micheliniga – toim) proovida.»

Virves on sel aastal saanud osaleda kolmel rallil, neist kaks olid MM-etapid Sardiinias ja Poolas, neist viimsel sai ta karjääri esimese WRC2-klassi poodiumikoha. Rally Estonia teine koht tähistas aga tema elu esimest esikolmikukohta ERC-sarjas.

Kui veel nädal tagasi oli tema teise poolaasta programm lahtine, siis reedel tuli avalikuks, et suuresti tänu suurtoetaja Jüri Käole on tal sama Škoda Fabia RS Rally2-autoga võimalik startida ka 1. augustil Soome MM-etapil. Virves loodab, et teiste toetajate abiga saaks ta peale selle startida tänavu veel ühel WRC-rallil.

«Üritame nüüd Soomeks ilusti ettevalmistada. Proovime seal ka ilusti sõita,» jäi Virves tuleviku osas napisõnaliseks. Püsikohaga ERC-sarjas sõitvate Mads Østbergi ja Hayden Paddoni ja WRC2-klassi võidumehe Nikolai Grjazini edestamine oli aga kirsiks tordil.

«Tegelikult oli see positiivne ja oli meile mõlemale (Linnamäega – toim) natuke üllatus, et see niipidi oli. Arvestasime, et ikkagi, kes ERC-tiitli nimel võistlevad, nad on ikkagi tiba kiiremad,» tõdes Virves.

Tagasi üles