Vaata, millised maailmarekordid ootavad juba aastakümneid uut omanikku ja kes võiksid olla nende ohustajad (2)

Johannes Lokotar
Copy
Shericka Jackson on hea õnnestumise korral võimeline ohustama 200 m maailmarekordit.
Shericka Jackson on hea õnnestumise korral võimeline ohustama 200 m maailmarekordit. Foto: SARAH MEYSSONNIER/REUTERS/SCANPIX

Pühapäeval kirjutas Postimees sellest, et Pariisi Teemantliiga etapil sai vägeva saavutusega hakkama ukrainlanna Jaroslava Mahutšihh. 22-aastane sportlane uuendas naiste kõrgushüppes ligi 37 aasta vanust maailmarekordit, viies rekordinumbrid 2.10ni.

Seda saavutust arvesse võttes on olümpiamängude eel paslik üle vaadata teised kergejõustiku vanemad kehtivad maailmarekordid ja sportlased, kes neid tänavu või lähiaastatel potentsiaalselt ohustada võiksid.

Kiire pilguheit maailmarekorditele näitab, et naiste tippmargid pärinevad reeglina vanemast ajast kui meeste omad.

Naiste 800 m jooks

Maailmarekord pärineb umbes neljakümne aasta tagusest ajast ehk 1985. aasta oktoobrikuust, mil Tšehhoslovakkia sportlane Jarmila Kratochvílová läbis selle maa 1.53,28ga. Viimase viie hooaja jooksul on sellele tulemusele kõige lähemale jõudnud Lõuna-Aafrika Vabariigi keskmaajooksja Caster Semenya 2019. aastal joostud 1.54,98ga. Semenya aga viimastel aastatel sellel distantsil enam võistelnud ei ole.

Hooaja edetabelit juhib Suurbritannia atleet Keely Hodgkinson 1.55,78ga. Maailmarekordi sünd sel aastal on väga ebatõenäoline.

Naiste 400 m jooks

Saksamaa atleedi Marita Kochi nimel olev maailmarekord 47,60 pärineb samuti 1985. aasta oktoobrikuust. Ei ole tõneäoline, et mõni atleet tippmarki lähiajal ohustada suudaks. Hooaja edetabeli esikoht kuulub enam kui sekundi võrra halvema ajaga 48,75 USA sprinterile Sydney McLaughlin-Levrone'ile.

Viimastel aastatel on alla 48,50 jooksnud vaid kaks sportlast: Bahreini esindaja Salwa Eid Naser (48,14) ja Bahama sprinter Shaunae Miller-Uibo (48,36), kuid nende mõlema vorm sel hooajal on olnud suure küsimärgi all.

Naiste 100 m jooks

Maailmarekord 10,49 kuulub 1988. aastast USA sprinteri Florence Griffith-Joyneri nimele. Kõige potentsiaalsemaks rekordipurustajaks lähiajal võib pidada Jamaica sprinterit Elaine Thompson-Herahit, kes suutis 2021. aastal läbida staadionisirge 10,54ga. Sellele lootusele räägib vastu asjaolu, et viimastel aastatel on ta kimpus olnud vigastustega.

Ükski teine sprinter viimase viie aasta jooksul aega alla 10,60 kirja ei ole saanud. Hooaja edetabelit juhib ameeriklanna Sha'Carri Richardson 10,71ga.

Elaine Thompson-Herah.
Elaine Thompson-Herah. Foto: JOHN SIBLEY/REUTERS/Scanpix

Naiste 200 m jooks

Ka naiste 200 m maailmarekord 21,34 kuulub 1988. aastast Griffith-Joyneri nimele. Kõige lähemale sellele ajale on viimastel aastatel jõudnud Jamaica sprinter Shericka Jackson, kes jooksis eelmisel hooajal välja aja 21,41. Tänavu on Jacksonit seganud vigastus, mistõttu on tema hooaja tippmark tagasihoidlik (22,29). 

Hooaja edetabelit juhib USA sprinter Gabrielle Thomas 21,78ga.

Naiste kaugushüpe

Maailmarekord 7.52 pärineb 1988. aastast ning selle autoriks on NSV Liidu sportlane Galina Tšistjakova. Viimase viie hooaja jooksul on tegevsportlastest sellele kõige lähemale suutnud jõuda Saksamaa kaugushüppaja Malaika Mihambo 7.30ga (2019). 

Ka hooaja edetabelit juhib Mihambo 7.22ga. Siiski on tema viimaseid tulemusi vaadates väga ebatõenäoline, et ta suudaks lähiajal maailmarekordit ohustada.

Naiste kuulitõuge

Naiste kuulitõuke maailmarekordiomanik on 1987. aastal 22.63 tõuganud Nõukogude Liidu esindaja Natalja Lissovskaja. Rekord on nii kõvast klassist, et viimaste hooaegade jooksul pole ükski naine sellele isegi ligilähedale jõudnud.

Hooaja edetabelit juhib Kanada kuulitõukaja Sarah Mitton 20.68ga. Viimase viie aasta jooksul on kõige kaugemale suutnud tõugata USA atleet Chase Ealy (20.76).

Naiste kettaheide

Naiste kettaheite maailmarekord 76.80 kuulub 1988. aastast Saksamaa atleedi Gabriele Reinschi nimele. Seda rekordit võib potentsiaalselt ohustada kuubalanna Yaime Pérez. 33-aastane naine on viimaste hooaegade jooksul jõudsalt arenenud ning viinud tänavu iskliku rekordi viinud 73.09-ni.

72 meetrist pikemat kettakaart ei ole viimase viie aasta jooksul suutnud näidata ükski teine sportlane.

Yaime Perez.
Yaime Perez. Foto: KAI PFAFFENBACH/REUTERS/Scanpix

Naiste seitsmevõistlus

Maailmarekord kuulub 1988. aastast 7291 silmaga USA sportlase Jackie Joyner-Kersee nimele. Praegu on tase naiste seitsmevõistluses selline, et viimase viie aasta jooksul ei ole mitte keegi suutnud ületada isegi 7000 punkti piiri, mistõttu maailmarekord lähiajal tõenäoliselt ohus ei ole. Kõige lähemale sellele on jõudnud Suurbritannia mitmevõistleja Katarina Johnson-Thompson (6981) ning ameeriklanna Anna Hall (6988). Hooaja edetabelit juhib Belgia sportlane Nafissatou Thiam 6848 punktiga.

Meeste vasaraheide

Maailmarekordiomanikuks on 1986. aastal 86.74 heitnud ukrainlane Juri Sedõhh. Selle rekordi suurimaks ohustajaks võiks pidada viimastel hooaegadel jõudsalt arenenud Kanada sportlast Ethan Katzbergi, kes on tänavu viinud isikliku rekordi 84.38-ni. Ühtlasi hoiab ta liidripositsiooni hooaja edetabelis.

Ethan Katzberg.
Ethan Katzberg. Foto: Christinne Muschi/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Meeste kaugushüpe

Maailmarekord 8.95 kuulub 1991. aastast USA sportlase Mike Powelli nimele. Viimastel aastatel meeste kaugushüpet valitsenud kreeklase Miltiádis Tentóglou sellel hooajal hüpatud isiklik rekord 8.65 ei anna lootust, et maailmarekord lähiajal paranemas oleks.

Meeste kõrgushüpe

Maailmarekord 2.45 kuulub 1993. aastast Kuuba sportlase Javier Sotomayori nimele. Viimase viie aasta jooksul on sellele tulemusele kõige lähemale jõudnud Venemaa sportlane Danil Lõssenko, kes ületas eelmisel aastal kõrguse 2.38. Potentsiaalselt võiks seda rekordit väga hea õnnestumise korral rünnata ka itaallane Gianmarco Tamberi, kelle isiklik rekord on 2.39.

Gianmarco Tamberi.
Gianmarco Tamberi. Foto: Marco Iacobucci/IPA Sport/ZUMAPRESS.com/Scanpix

Meeste 20 km käimine

Maailmarekordiomanik sellel alal on 1994. aastast Mehhiko sportlane Bernardo Segura (1:17.25,6). Tippmargi kõige suuremaks potentsiaalseks ohustajaks võib ehk pidada aasta-aastalt arenenud Brasiilia atleeti Caio Bonfimi. Ta on sel hooajal isikliku rekordi viinud 1:19.52,1ni, samas kui teised sportlased pole viimase viie aasta jooksul tulemust alla 1:20 kirja saanud.

Meeste kolmikhüpe

Maailmarekord 18.29 kuulub 1995. aastast britt Jonathan Edwardsile. On täiesti võimalik, et sellest tulemusest suudab juba sellel hooajal enamat hispaanlane Jordan Díaz, kes on tänavu hüpanud 18.18. Üle 18 meetri on tänavu hüpanud ka portugallane Pedro Pichardo, kes sai Roomas peetud EMil tulemuse 18.04.

Jordan Díaz.
Jordan Díaz. Foto: ANDREAS SOLARO/AFP/Scanpix
Tagasi üles