Hyundai kummutas Tänaku Rally Estonia avarii vandenõuteooriad (3)

Copy
Niimoodi nägi Ott Tänaku auto välja pärast Rally Estonial tehtud avariid.
Niimoodi nägi Ott Tänaku auto välja pärast Rally Estonial tehtud avariid. Foto: X/Karlip

Ott Tänaku Rally Estonial tehtud avarii kütab fännide seas endiselt kirgi ning levib palju arvamusi, miks õnnetus ikkagi juhtus. 

Sotsiaalmeediat ja erinevaid foorumeid lugedes on selge, et fännid peavad kõige tõenäolisemaks avarii põhjustajaks mingit tehnilist riket. Küll on õnnetuse videoid krutitud üht ja teistpidi, küll analüüsitud igat kaadrit ja fotot ning jõutud järeldusele, mis ikka tegelikult juhtus.

Ent kõige paremini võiks ju vastust teada Hyundai, Tänaku ja tema kaardilugeja Martin Järveoja tiim. Postimees uuris Lõuna-Korea autotootja meeskonnalt, kas 2019. aasta maailmameistrite avarii põhjustas tõesti Hyundai neljarattalise põrgulise tehniline probleem.

Vastus kõlas nii: «Meie analüüs näitas, et autoga polnud midagi valesti. Lisaks ei andnud Tänak ega Järveoja sellist tagasisidet.» Hyundai kinnitas, et jätkab olemasolevate andmete analüüsimist, et täielikult mõista, mis juhtus.

Tänaku ja Järveoja õnnetus leidis aset Rally Estonia Eesti meistrivõistluste etapi 2. kiiruskatse esimestel kilomeetritel. Eestlaste Hyundai i20 Rally1-auto lähenes suurel kiirusel hüppele, millele järgnes kerge paremkurv.

Auto läks aga hüppesse külg ees, maandudes keeras auto juhipoolsele küljele, libises kümmekond meetrit mööda teed ja hakkas seejärel suurel kiirusel üle katuse rulluma. Auto käis vähemalt neli korda üle katuse, kuniks maandus juhipoolsel küljel teeäärses kraavis.

2022. aastal kasutusse võetud Rally1-autode kõige esimene suur avarii toimus juba enne hooaja algust. 2021. aasta detsembris sõitis Thierry Neuville koos kaardilugeja Martijn Wydaeghega testisõidul kuristikku ning Hyundai i20 kukkus alla ligi 30 meetri kõrguselt kaljunukilt. Wydaeghe murdis rangluu ja vajas operatsiooni, Neuville aga pääses väiksemate kriimustustega.

Thierry Neuville'i avarii 2021. aasta detsembris.
Thierry Neuville'i avarii 2021. aasta detsembris. Foto: twitter

2022. aasta avaetapil Monte Carlos juhtus karm avarii Ford Puma Rally1-autoga sõitnud Adrien Fourmaux'ga. Ta rullus üle teepiirde ning auto veeres mitukümned meetrit nukilt alla. Kuigi avariipaik nägi pealtnägijate sõnul välja nagu lennuõnnetuse sündmuspaik, pääsesid Fourmaux ja kaardilugeja Alexandre Coria vigastusteta.

Märksõnad

Tagasi üles