Jooksed kaks miili ja jõuad Wimbledoni veerandfinaali? Läti esireket Jelena Ostapenko tegi selle võimalikuks!

Copy
Jelena Ostapenko lehvitab pealtvaatajatele pärast Julia Putintseva alistamist.
Jelena Ostapenko lehvitab pealtvaatajatele pärast Julia Putintseva alistamist. Foto: John Patrick Fletcher / Action Plus Sports via ZUMA Press Wire / Scanpix

Läti esireket Jelena Ostapenko on Wimbledoni tenniseturniiril pidanud neli mängu ja jõudnud veerandfinaali. Üks statistiline näitaja on aga vägagi muljetavaldav – kui palju ta on esikaheksasse pääsemiseks jooksma pidanud.

Ei rohkem ega vähem kui 3,34 kilomeetrit. Nelja mängu peale kokku! Seejuures andis viimane kohtumine Julia Putintsevaga sellest 1,15 kilomeetrit. Kolmest esimesest mängust enim (788 meetrit) tuli joosta ava-, vähim (660 m) teises ringis.

Niisuguse statistikaga tuli oma Xi (endine Twitter) kontol välja vabakutseline tenniseajakirjanik Bastien Fachan. Tegemist pole umbluuga, seda jagasid enda sotsiaalmeediakontodel Eurosport ja Ostapenko ise.

«Kas Putintseva sunnib Ostapenkot jooksma täna rohkem kui ühe kilomeetri?» küsis Fachan esmaspäeval oma Xi gallupis. 401 vastajast enam kui pooled ehk 54 protsenti vastas eitavalt...

Ostapenko edukuse loogika on lihtne

Kuidas Ostapenko saab nõnda vähe liikudes võidud kätte? Vastus koosneb erinevatest detailidest, aga asi on tegelikult lihtne.

Esiteks on Ostapenko loovutanud nelja mänguga vastastele vaid 15 geimi. Ehk tema mängud on olnud lühikesed, ükski sett pole kestnud üle üheksa geimi ning ükski mäng pole veninud kolmesetiliseks.

Teiseks on muru näol tegemist kiire väljakukattega ja pallivahetused on keskmiselt palju lühemad kui liivaväljakutel, näiteks Prantsusmaa lahtistel.

Kolmandaks. Kas olete näinud Ostapenkot mängimas? Tema mängustiil soosibki lühikesi pallivahetusi, sest ta riskib peaaegu igal löögil. Lööb ära või eksib, muid variante väga palju pole.

Neljandaks on ta heas vormis ja tal tuleb praegu kõik enam-vähem välja. Kui see panna kombinatsiooni Wimbledoni kiire väljaku ja Ostapenko mängustiiliga, ongi vastus käes. Võib veel märkida, et kui ründelöök õnnestub ja vastane päästab raske palli, siis sel moel enamasti ei õnnestu ründajat kõvasti liikuma sundida ning see peab pallini jõudmiseks tegema mõne üksiku sammu – kui sedagi.

Mul on võime lüüa palli tugevalt, seega miks ma ei peaks seda kasutama?

Tennisist Jelena Ostapenko oma riskeerivast mängustiilist

Vaatame tulemused üle.

Esimene ring: Ostapenko – Ajla Tomljanovic (Austraalia) 6:1, 6:2.

Teine ring: Ostapenko – Daria Snigur (Ukraina) 6:3, 6:0.

Kolmas ring: Ostapenko – Bernarda Pera (USA) 6:1, 6:3.

Kaheksandikfinaal: Ostapenko – Julia Putintseva (Kasahstan) 6:2, 6:3.

Statistikaagentuuri Opta teatel jõuti viimati väiksema vaevaga Wimbledoni veerandfinaali 2012. aastal, mil Viktoria Azarenka loovutas nelja esimese mänguga vastastele 14 geimi.

«Jelena Ostapenko on endiselt tsoonis,» alustas mänguülevaadet naiste tenniseorganisatsiooni WTA koduleht. Ja lisas otsa statistikat: Ostapenko neli mängu on kokku kestnud neli tundi ja viis minutit. Ta tegi viimati 29 punktilööki ning on turniiri jooksul mängitud 63 geimiga neid teinud kokku juba 88! Võrdluseks: Putintseva sai kirja kõigest 8 punktilööki. Lihtvigu tehti vastavalt 26 ja 9. Ehk nagu enne öeldud: suurel osal punktidel Ostapenko kas lööb ära või eksib. Ning kui ta lööb ära rohkem, siis ka võidab.

Jelena Ostapenko mänguhoos.
Jelena Ostapenko mänguhoos. Foto: John Patrick Fletcher / Action Plus Sports via ZUMA Press Wire / Scanpix

Seejuures on Putintseva väga heas vormis. Ta võitis hiljuti Birminghamis peetud Wimbledoni soojendusturniiri ning mõni päev varem alistas kolmandas ringis poolatarist maailma esireketi Iga Swiateki.

Võitis kümme aastat tagasi Wimbledoni noorteturniiri

27-aastane Ostapenko jõudis Wimbledonis kolmandat ja üldse kuuendat korda suure slämmi turniiril veerandfinaali. Ta on seda vähemalt korra suutnud nii Austraalias, Prantsusmaal, Wimbledonis kui ka USAs. 2017. aastal krooniti ta Pariisis Prantsusmaa lahtiste üllatusvõitjaks, sest asus maailma edetabelis alles 47. kohal.

Edu saabus varakult, kuid Ostapenko karjääri on saatnud ebastabiilsus ja seetõttu pole rohkem suuri võite seni tulnud. Ent pole välistatud, et juba selle nädala lõpuks on teine suur karikas käes.

«Mängin agressiivselt, mängin oma mängu. Naudin seda varasemast rohkem. Arvatavasti olen muutunud enesekindlamaks ja saanud küpsemaks, eriti sel turniiril. Suures plaanis tean, mida pean tegema, ja teen seda päris hästi, eriti otsustavatel hetkedel. Teen samu asju, mida varemgi, näiteks kui võitsin Prantsusmaa lahtised, siis, kui olin maailma esikümnes,» selgitas Ostapenko pressikonverentsil. Praegu asub ta edetabelis 14. kohal.

Ostapenkole öeldi, et ta mängib väga riskeerivas stiilis ja küsiti, kas ta ei karda eksida. «Mul on võime lüüa palli tugevalt, seega miks ma ei peaks seda kasutama?» vastas meie lõunanaabrite esindaja laialt naeratades küsimusega.

«Ma lihtsalt löön, ma ei muretse, kas see läheb sisse või mitte. Kui ei õnnestu, siis valmistun järgmiseks löögiks.»

Lisaks nimetas Ostapenko Wimbledoni eriliseks paigaks, sest kümne aasta eest võitis ta seal juunioride turniiri. «Mulle väga meeldib siin mängida, atmosfäär on ülejäänud suure slämmi turniiridega võrreldes täiesti teistsugune. Arvan, et iga mängija unistab Wimbledonis võitmisest. Nõnda minagi, sest juunioride klassis juba kogesin siin võidumaitset – võib-olla seepärast toetab publik mind siin nii hästi. Olen alati just siin tahtnud mängida oma parimat tennist ja võita ka täiskasvanute turniiri.

Tunnen, et olen seni hästi mänginud ja loodetavasti suudan samal moel jätkata. Olen treeningutel alati hästi mänginud ja tahtsin seda tunnet võistlusmängudesse üle kanda. Siin on see õnnestunud.»

Kolmapäeval peetavas veerandfinaalis kohtub Ostapenko maailma edetabelis 32. kohal asuva tšehhitari Barbora Krejcikovaga.

Tagasi üles