JÄRELVAADATAV Hulljulge eestlane püstitas 250 meetri kõrgusel maailmarekordi

Copy
Jaan Roose
Jaan Roose Foto: Gabriele Seghizzi / Red Bull Content Pool

Eesti sportlane Jaan Roose püstitas täna Vahemere kohal maailmarekordi, kui läbis 250 meetri kõrgusel asunud tasakaaluliinil ligemale 3,5 km. Varasem tippmark oli 2,71 km. 

Täielikult tal endale seatud väljakutse – ületada Itaalia mandriosa ja Calabria vahele jääv 3,6 km pikkune Messina väin – siiski ei õnnestunud, kuna Roose kaotas ca 100 meetrit enne lõppu tasakaalu. 

Ettevõtmise eel:

Vahemere kitsas kanal eraldab Itaalia Calabria piirkonda Sitsiilia saarest ja antiikajast alates on idee Messina väina ületamisest tundunud sama fantastiline kui iidne müüt, et merekoletised loovad selle pööriseid. Roose eesmärk on teha see ületamine reaalsuseks, kõndides slackline'il kahe terastorni – Messina pylon'ite – vahel.

«Väin omab ajaloolist ja kultuurilist tähtsust, mis ulatub tuhandete aastate taha, samuti erakordset looduslikku ilu,» ütles Roose. «Kombineerige see muutlike ilmastikutingimuste ja tugevate merevooludega ja see tõenäoliselt pakub unikaalse ja tähendusliku võimaluse slackline'i piiride avardamiseks,» lisas ta.

Stardipunkt asub Santa Trada (Villa San Giovanni) 265 meetri kõrgusel mastil ja lõpp on Torre Faros (Messina) 230 meetri kõrgusel. Tasakaaluliin on 3600 m pikk (pikem kui 30 jalgpalliväljakut), 1,9 cm lai, kõrguse vahe on 100 meetrit. Hinnanguline aeg tasakaaluliini ületamiseks on umbes 3 tundi. Tasakaaluliini seadistamine toimub helikopterite abil.

3,6 km pikkuse tasakaaluliini edukas ületamine nõuab tasakaalu, oskusi, keskendumist ja praktikat. Tasakaaluliinil ei ole oluline ainult tasakaal. Isegi inimesed, kellel pole kõrgusekartust, peavad siin võitlema oma instinktidega ja vajavad vaimujõudu ning palju ettevalmistust, et läbi murda. Sportlase kukkumise korral on tal võimalik uuesti maksimaalselt 3 korral ületust teha.

Jaan Roose (32) on kolmekordne maailmameister ja esimene ning ainus sportlane, kes on teinud tasakaaluliinil topelt-salto. Red Bulli sportlane on varem saavutanud arvukalt esikohti ja maailmarekordeid ning ta on oma oskuseid demonstreerinud Hollywoodi filmides ja laval, kuid ta pole kunagi varem üritanud midagi nii julget ja nõudlikku kui Messina ületamine.

Märksõnad

Tagasi üles