Mida kujutab endast Jaapani liiga, kuhu ilmselt siirdub Kotsar? See areneb ülimalt tormiliselt!

Copy
Maik-Kalev Kotsar andis veebruarikuus Eesti koondise võitu Leedu üle suure panuse. Koondist peaks ta saama esindada ka Jaapanisse siirdumise korral.
Maik-Kalev Kotsar andis veebruarikuus Eesti koondise võitu Leedu üle suure panuse. Koondist peaks ta saama esindada ka Jaapanisse siirdumise korral. Foto: Eero Vabamägi

Kui kõik läheb nii, nagu portaal Basketnews mõne päeva eest teatas, hakkab Eesti korvpallikoondise põhitsenter Maik-Kalev Kotsar eeloleval klubihooajal mängima Jaapanis, klubi Yokohama B-Corsairs ridades. Mida Jaapani liiga endast kujutab?

Esimesed sõnumid, et Kotsar võib siirduda Jaapanisse, tulid juuli alguses. B-Corsairsi huvi eestlasest keskmängija vastu kinnitas ka enne jaanipäeva tolle meeskonna abitreeneriks saanud ja Eesti koondise peatreeneri kohalt lahkunud Jukka Toijala. Teisipäeval teatas Basketnews Kotsari minekust juba päris kindlas kõneviisis.

Jukka Toijala (paremal) kinkis juunikuus oma järeltulijale Heiko Rannulale Eesti koondise peatreeneri tahvli.
Jukka Toijala (paremal) kinkis juunikuus oma järeltulijale Heiko Rannulale Eesti koondise peatreeneri tahvli. Foto: Hendrik Osula / Eesti Korvpalliliit

Ilmselt päris paljud huvilised ehmatasid selle uudise peale. Jaapani liiga? Kas sinna minnakse pigem karjääri lõpetama? Reaalsuses on tegemist ilmselt maailma kõige tormilisemalt areneva korvpallisarjaga ning pole välistatud, et see on juba kümnendi lõpuks mängijatele-treeneritele väga atraktiivne mängupaik.

Soome koondise ja Yokohama B-Corsairsi peatreener Lassi Tuovi.
Soome koondise ja Yokohama B-Corsairsi peatreener Lassi Tuovi. Foto: Tairo Lutter

Asjaolu, et tõusva päikese maale läks treenerina veel väga noor (37-aastane) ja auahne Lassi Tuovi (ikka B-Corsairsisse), kes Soome koondisega jõudis kahe mängu kaugusele Pariisi olümpiast, näitab mõndagi. Ning Jaapani enda korvpall – paljuski ka koduse liiga arengu abiga – on tõusuteel. Mullusel MMil saadi parima Aasia meeskonnana 19. koht (alistatute seas olid Soome, Venezuela ja Roheneemesaared) ning koos sellega pilet Pariisi olümpiamängudele.

Tõus on kordades, mitte protsentides

Aga laskem numbritel kõneleda. Praegune B-liiga loodi eelmise kümnendi keskel kahe varasema profiliiga asemele. Nondega tekkisid nii suured probleemid, et rahvusvaheline korvpalliliit (FIBA) peatas 2014. aastal ajutiselt Jaapani alaliidu liikmelisuse...

B-liiga esimesest hooajast (2016/17) alates on ses liigas liikuv raha ehk klubide eelarved suurenenud... ei, mitte protsentides, vaid viis korda! Enne B-liiga asutamist käis Jaapanis hooaja jooksul korvpalli vaatamas miljon inimest, nüüd on see arv neli miljonit!

Loodi korralik liigastruktuur (kolm tugevusastet, iga divisjoni nõrgimad langevad allapoole ja parimad tõusevad ülespoole), aga enim panustati meelelahutusele. Jaapanlased ei pelga õppida parimatelt ehk NBA-lt. Tuled-viled, tantsutüdrukud, poolajamängud, maskotid. Väga suur roll on sotsiaalmeedial, erinevalt jalg- ja pesapallist on väga paljud fännid noored ja naised. Tehti kõik nii, nagu on NBAs.

Samuti on oluline see, millist korvpalli mängitakse. Aimu võis saada juba riigi koondise esitusest MMil: see oli kiire ja ründav. Samamoodi mängitakse ka B-liigas ning niisugune korvpall meeldib rahvale. Tegemist on NBAliku korvpalliga, kus on koos segu Aasia tähtedest, keda toetavad mitmed ka NBAst läbi käinud mehed. Euroopas, sealhulgas Euroliigas mänginud korvpallureid on juba rohkem, samuti on esindatud tugevad Austraalia ja Uus-Meremaa.

Kokkuvõte B-liiga viimase hooaja otsustavast mängust, kus Hiroshima Dragonflies alistas Ryukyu Golden Kingsi.

Esimesed NBA-mehed lisasid veelgi hoogu

Igasse klubisse tohib kuuluda kuni kolm välismängijat, kellest väljakul tohib korraga viibida kaks. Lisaks on igale klubile lubatud üks naturaliseeritud või teatud Aasia riigi (neid on 13) kodakondsusega mängija, kel väljakul viibimise piirangut pole. Võõrmängijate limiit jätab piisava arenemisvõimaluse kohalikele mängijatele, samas suudab 3+1 välismaalast meeskondade esitusi palju mõjutada.

Korvpall on Jaapanis pallimängudest populaarsuselt jalg- ja pesapalli järel kolmandal kohal, aga tõusukõver on selge. Sellele aitas vägagi kõvasti kaasa Yuta Watanabe ja Rui Hachimura siirdumine esimeste jaapanlastena NBAsse eelmise kümnendi lõpus. 29-aastane Watanabe teatas pärast lõppenud hooaega, et tahaks naasta kodumaale. On selge, et kui ta seda teeb, annab see kodusele liigale veelgi vunki juurde.

Yuta Watanabe (vasakul) ja Rui Hachimura kolm suve tagasi Tokyo olümpiamängudel.
Yuta Watanabe (vasakul) ja Rui Hachimura kolm suve tagasi Tokyo olümpiamängudel. Foto: Eric Gay / AP Photo / Scanpix

Et kogu seda kasvu võimaldada, on liiga võtnud südameasjaks uute mängupaikade rajamise. Sihiks on seatud, et kõrgemas divisjonis, kuhu kuulub 24 meeskonda (teises on 14 ja kolmandas 16 tiimi), oleks kõigil klubidel vähemalt 5000 pealtvaatajat mahutav koduhall. Kõigil veel pole, aga paljudel on, sealhulgas B-Corsairsil.

Näiteks Jaapani põhisaartest kaugele lõunasse jääval Okinawal valmis 2021. aastal klubi Ryukyu Golden Kings tarvis 10 000 pealtvaatajat mahutav hall, mis oli eelmise aasta MMi üks võistluspaiku. Tokyo Alvarki areen mahutab 13 291 (tõsi, enamik on seisukohad) ja Chiba Jetsi oma 11 000 huvilist.

Mängijate-treenerite seast leiab huvitavaid nimesid

Nimedest. Lõppenud hooajal kõrgemas divisjonis leiba teeninud mängijate-treenerite seast leiab päris huvitavaid nimesid. Lisaks võib märkida, et eelmises lõigus mainitud Chiba Jets jõudis maikuus kokkuleppele eelmisel aastal Saksamaa koondise maailmameistriks tüürinud treeneri Gordon Herbertiga, ent too ütles mõne päeva eest lepingu teadmata põhjusel üles.

B-Corsairsi ikoon on kõigest 172 cm pikkune tagamees Yuki Kawamura, kes kogus eelmisel hooajal mängus keskmiselt 20,9 punkti ja kaheksa korvisöötu. Meeskonda kuulub ka Filipiinide koondise täht Kai Sotto ning varem NBAs 16 mängu pidanud ameeriklane Jarrod Uthoff. Läinud hooajal võideti 60 mängust – just nii palju iga sats põhihooajal peab! – 24.

Arturas Gudaitis on Euroopas esindanud paljusid tugevaid klubisid, mõne aasta eest käis ta VTB Ühisliiga ajal Tallinnas Peterburi Zenidiga.
Arturas Gudaitis on Euroopas esindanud paljusid tugevaid klubisid, mõne aasta eest käis ta VTB Ühisliiga ajal Tallinnas Peterburi Zenidiga. Foto: Maksim Konstantinov / SOPA Images via ZUMA Press Wire / Scanpix

Meie korvpallihuvilisele tuttavaid nimesid leiab samuti juba mainitud Tokyo Alvarkist. Meeskonna peatreener on leedulane Dainius Adomaitis ning mängijate sekka kuulub endine selle riigi koondislane Arturas Gudaitis. Samuti Hispaania koondisega tunamullu Euroopa meistriks tulnud Sebastian Saiz (ta on Janari Jõesaare omaaegne ülikoolikaaslane USAs!) ning äsja Riias Brasiilia koondisele olümpiapileti võita aidanud Leo Meindl.

Klubi Gunma Crane Thunders viimase hooaja koosseisust leiab alles aasta-paari eest Euroliigas mänginud ghanalase Ben Bentili ja ameeriklase Kaleb Tarczewski. Tõsi, Bentil siirdus sel suvel Iisraeli.

Ja lõpetuseks. Kui Kotsar hakkab Jaapanis mängima, saab tema esitusi jälgida tasuta! Iga päev kantakse B-liiga Youtube'i kanalil üle üks-kaks liigamängu, ülejäänud kohtumisi peaks nägema sarja kodulehelt. Unetundide arvelt näpistama ei pea, mängud toimuvad Eesti aja järgi hommikul ja ennelõunal.

Tagasi üles